2013. január 13., vasárnap

Motiváció

Mert az életmódváltás, a megfelelő táplálkozás, az edzés egyáltalán nem csupán esztétikai kérdés.

"A „sörhashoz” hasonlóan, melyet inkább férfiak esetén használunk, találó szó az angol „Muffin top”, mely azokra a hölgyekre utal, akik kisebb-nagyobb úszógumit „növesztettek” derekuk köré. Az ilyen típusú elhízás (...) igen jelentősen megnöveli a stroke és szívinfarktus valószínűségét. Friss kutatások szerint ez az elhízási mód legalább annyira veszélyes, mint napi egy doboz cigaretta elszívása.
 
Forrás: Journal of the American College of Cardiology

A legérdekesebb a dologban az, hogy alapvetően nem csak a túlsúly mennyisége számít a betegségek kialakulása szempontjából, hanem az is, hogy hova lokalizálódik a zsírszövet.

Korábbi tanulmányok már kimutatták azt, hogy azok a hölgyek, akik „körte” alakkal rendelkeznek, tehát a felhalmozódott zsírszövet nagy része a fenéken, combokon helyezkedik el, kisebb valószínűséggel kapnak infarktust vagy stroke-ot, mint „alma” alakú társaik, akiknél a zsírszövet a derékra rakódott le.
http://drtihanyi.hu/uploads/Fogyas/muffin-top.jpg


A Mayo Klinika tanulmánya szerint a derék körül kialakult zsírszövet duplájára növeli a stroke és szívinfarktus valószínűségét!

A derék körüli zsírszövet aktívabb, mint más zsírszövetek, aki ilyen típusú elhízásban szenved, annál nagyobb valószínűséggel emelkedik meg a vér koleszterin-, és vércukor szintje és nő a vérnyomása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése