2012. augusztus 29., szerda

A curry + receptek

Mi van a curryben?
Melegítő hatású fűszer, télen érdemes gyakran fogyasztani
 
"A curry por összetétele nem csak országonként változik, hanem akár falvanként, családonként is más a bevált recept. Az összetételt a családi hagyományok mellett a hozzávalók mibenléte és az elkészítés módja is sokban befolyásolja.

Ezek a fűszerek -is- szerepelhetnek a curry keverékben: koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseriborsó, kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors.
Csípős curry por: koriandermag, chili (akár többféle), mustármag, gyömbér, római kömény, görögszéna.
Vindaloo: fokhagyma, kardamommag, fahéj, bors, koriander, chili, mustármag, kurkuma, gyömbér, babérlevél.
A currypornak nevet adó curry levél egyébként egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek.
A fűszerkeverékeket egyébként otthon is elkészíthetjük. Ebben az esetben az a legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt készítjük elő a keveréket, őröljük meg a fűszereket. A maradék fűszer jól lezárt dobozban néhány hónapig megőrzi az aromáját.
Mire jó a currypor?
Tésztákat, leveseket, töltelékeket, zöldségeket ízesíthetünk vele, rizseket színezhetünk, húsokat pácolhatunk.
Curry - itt mártás alakban is 

Indiában ezekkel a fűszerekkel javarészt zöldséges egytálételeket ízesítenek. Nagyon jó curry készíthető krumpliból, karfiolból, csicseriborsóból vagy lencséből.
A curry összetevői - a kömény, a kurkuma és a paprika - szalicilsavat tartalmaznak, épp ezért egy tányér curry fejfájás ellen is jó.
Currys rizsleves
Hozzávalók:

1 vöröshagyma
2 evőkanál rizs
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál currypor
frissen őrölt bors

1 kis pohár tejföl
2 kávéskanál mustár
1/2 l alaplé

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom egy picit, rászórom a curryt, azt is megfuttatom. Lehúzom a tűzről a lábast, egy kis paprikával ízesítem, majd felöntöm a fél liter alaplével, és megvárom, amíg megfő a rizs. A tejfölt kikeverem a mustárral és behabarom vele a levest. Sózom, borsozom.
Karfiol curry
Hozzávalók:

1 nagyobb fej karfiol
1 közepes vöröshagyma

3 evőkanál vaj
3 teáskanál currypor
1 nagy paradicsom
4-5 evőkanál tejföl

Elkészítés: A karfiolt megfőzöm. Kis vajban a karikára vágott hagymát és a gyömbér megpirítom. Hozzáadom a darabokra vágott paradicsomot, a tejfölt, a fűszerkeveréket és a karfiol rózsáit. Összerottyantom."
 
 
Forrás: mindmegette.hu


 A curry növény felhasználása:

A curry illata rendkívül hasonlít a curry-fűszerkeverékre, hiszen ez a növény adja a közkedvelt fűszerkeverék alapját.
Ételekhez kis mennyiséget használunk belőle; néhány levél ízletessé teszi a majonézt vagy a töltött csirke töltelékét.

A curry gyógyhatása

Antidepresszánsként alkalmazzák. Frissíti a levegőt, csökkenti a légúti megbetegedések okozta fájdalmakat.

A curry termesztése, szedése:

Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.

Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.

Mivel ezek a növények általában apró levelűek, a teljes hajtásrészt felhasználhatjuk a fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.
Forrás: wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése