2022. szeptember 12., hétfő

Pedagógus vs Timi néni


Sok-sok éve szinte letagadom, hogy tanító vagyok. A pedagógus szó régóta valami férget, undorítót, üldözendőt, elnyomandót, rinyálót jelent a köztudatban. Az átlagembernek halvány lila elképzelése sincs, mit csinál egy tanító/tanár egy iskolában, közeli ismerősömtől is megkaptam pár éve, hogy én csak ne sírjak (megkérdezte, hogy vagyok és azt merészeltem mondani, hogy fáradtan), mert tartok 3 maximum 4 órát, aztán megyek haza, ott a 3 hónap nyári szünet meg a többi (... ... ...). Nem hogy nem veszik a fáradságot arra, hogy bejöjjenek velem egyetlen napra a suliba, hanem még fel is ülnek a médiának, a politikusoknak. Akiknek (vagy 15 éve mondom) annyira egyértelmű a céljuk az oktatás lezüllesztésével (is), hogy még a Holdról is látszik, sőt már nem is burkoltan teszik, hanem teljesen nyíltan. Megspékelve azzal, hogy így is gyűlöletet keltenek, ellentéteket szítanak, mint már mindenben.

A képen szereplő mondatot tényként odavetik a médiában. Támogatják? Én támogatom? A kérdést sem tették fel. Sosem kérdeznek, csak közlik a néppel, hogy hogyan döntöttek a pedagógusok, mi a véleményük. A PDSZ ugyanezt teszi (gyk. Pedagógus Szakszervezet), az én nevemben is beszél, tárgyalgat (...), pedig nem is vagyok szakszervezeti tag.

Már 3 másik országban éltem-dolgoztam. És tíznél is több éve nem nézek tévét. Nekem senki nem tudja bebeszélni, hogy bárhol rosszabb, mint itthon. Nem azért, mert nem hiszem el, hanem azért, mert tudom, hogy nem így van. Már 15 éve Olaszországban is feltűnt, hogy más ott (is) az élet, más a közhangulat. Ugyanezt tapasztaltam Németországban és Ausztriában is. (Ja, jobbak az utak, más minőségűek a termékek (... ... ...).) Ezen három ország mindegyikében tudták, hogy pedagógus vagyok, és egyszerűen nem értették, miért megyek el akkor külhonba mosogatni, cart pucolni, időseket ápolni, hiszen jó szakmám van, megbecsült. Nem hitték el, amiket (már akkoriban) meséltem az itthoni helyzetről.

Itthon nem szeretem, hogy pedagógus vagyok. Mert ez ebben az országban az egyik legszégyenteljesebb dolog. Úgyhogy gyerekekkel foglalkozom, ezt csinálom. És megmaradok szimplán Timi néninek.

 

5 megjegyzés:

 1. Lehet ám ezt egyenes gerinccel is csinálni, mint pl az én volt sulimban teszik. nem nagyon hiszem, hogy őket bárki lógós-rinyálós tanárnak godolná, sokkal inkább hősöknek látszanak innen: https://444.hu/2022/09/12/nem-logni-jottunk-szazaval-tuntettek-a-miskolci-diakok-a-levaltott-igazgatohelyettes-miatt

  VálaszTörlés
 2. Végtelenül elkeserítő, szomorú és borzasztó hogy ide züllött ez az ország. Néha az az érzésem hogy itt minden fordítva történik mint ahogy kellene. Az oktatás szerintem egy inverz skandináv oktatás. Középkori eszmékkel tömik a gyerekek fejét. Ja, és ezek oktatnak erkölcstant.
  Besz@rás.
  Annyira, de annyira utálom azt mondani hogy ÉN MEGMONDTAM hogy nem szabad őket újra megválasztani.. Már az első kormányzásuk idején kilógott a lóláb. Sejthető volt hogy mire készülnek. Csak akkor még koalícióban kormányoztak, volt egy belső ellenzékük, és persze valódi parlamenti ellenzék is. Sokminden rosszra számítottam, de a képzeletem alulmúlta a jeleenlegi valóságot. Arra én se számítottam, hogy 2022-ben nem a lóláb, hanem az egész ló ki fog lógni.
  Amikor 1990-ben lendületes liberális fiatalokként berobbantak a közéletbe, a választásokon még szórólapoztam nekik. Úgy érzem én olyan vagyok mint 35 éve. Liberális, szabadon gondolkodni akaró, ember. Így lettem politikai árva. Mára már a liberalizmus is szitokszó lett, nem mindenhol vállalom fel. Bele lett égetve az emberek agyába, hogy a liberálisok mind buzik, és át akarják operálni a gyerekeinket. Az emberek agyában ez egyenlő a liberalizmussal. Milliók ették meg ezt a süketelést. Most már ha valami agyament ötletet dobnak be, csak annyit írok az FB-re: éljen a butaság, le a tudománnyal!
  Ha az uniós milliárdokat oktatásra, egészségügyre, az napelemekre, szélturbinákra fordították volna, egész máshogy állna a szénánk.
  Sajnálom magunkat, sajnálom ezt a Stockholm-szindrómás országot, annnyira le vannak tompítva az emberek, hogy innen nincs visszaút évtizedekig. Néha elmegyek Ausztriába 1-2 napra vigasztalódni. Türelmesek, a németnek hangzó beszédemen picit mosolyognak, ha nem értem elsőre amit mondanak, elmondják újra, lassabban.
  Szomorú mindez, nagyon szomorú.
  Bocs ha sok voltam.

  VálaszTörlés
 3. Annyira elkeserítő amit írsz, főleg a felnövekvő nemzedék miatt, akik ebben fognak élni, dolgozni, boldogulni....néha sírni tudnék. Azt mondom, jó, hogy vannak Timi nénik! ♥♥♥ Kis fény ebben a sötétségben ♥

  VálaszTörlés
 4. https://telex.hu/belfold/2022/09/18/tobbet-fizetnenek-a-takaritonak-mint-a-tanaroknak-egy-budapesti-gimnaziumban-xantus

  VálaszTörlés