2016. február 11., csütörtök

Csütörtök: Sátorhely, Siklós, Villány (2011/2016)

Sátorhely. Egy ugrásra Mohácstól itt található a mohácsi csata emlékhelye.

Ezelőtt 2011-ben jártam itt, G-ral nyaraltattuk a húgom gyerekeit. Akkor még minimanók voltak és emlékszem, iszonyatos hőség volt. Akkor épült a szent korona alakú épület a bejáratnál.


Mohács rózsája ugyanolyan.


És a park is.



(Kezdek hozzászokni, hogy a rólam készült kép vagy homályos, vagy benne van a fotós ujja, vagy éppen lemarad II. lajos feje. :) )




2011-ben:


2016-ban:






A bejárati épületben fantasztikusan érdekes, modern, interaktív, vetítéses kiállítás található. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes, izgalmas. Ott sajnos nem szabadott fotózni, de a netről vettem le képeket:













Majd Siklós.

Itt is voltunk 2011-ben a gyerekekkel. Akkor még fejújítás alatt állt a vár, a bejárat is hátul volt. Ma már az egész látogatható. Megéri rászánni azt a pár órát, tényleg nagyon szép.














"A mohácsi vész után még férfiak sem merészkedtek a borzalmas csatamező közelébe, nem hogy asszonyok! De Kanizsai Dorottya, aki a mostohafiát kereste a halottak között, semmi sem állíthatta meg. S számára végtelenül természetes volt, hogy az elesetteknek a végtisztességet meg kell adni. Rajta kívül egy árva lélek sem vállalkozott erre, de őt egyedül sem riasztotta el a feladat. A jobbágyaival végső nyughelyre temettette el a hősi halottakat. Templomaiban az elesett hősökért pedig még miséket is mondatott."










1. kép: M. 2011-ben, 2. kép: én ma.














2011:


2016:






Villány.

2011-ben:



2016-ban:






R: fél adag keto kávé
E: 2 falat fánk, 1 falat csoki, nagy tányér húsleves répával, főtt hússal
V: sajtok, olívabogyó


Nagyon szuper nap volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése