2014. november 8., szombat

A futásról kezdőknek


A minap olvastam egy kezdő futóknak szóló tanácsadó cikket. Azzal kezdődött: vegyél több fajta futócipőt (aszfaltra, terepre...). A folytatásban tűzz ki magadnak célt az első hétre, például hogy lefutsz 10 km-t... Ha én anno 2009-ben, amikor elkezdtem futni, ezzel a cikkel találkozom először, a büdös életben ki nem mozdulok és tuti biztos, hogy a futás kimarad az életemből. Hogy miért? Anyagilag nem engedhettem meg magamnak egyetlen futócipőt sem, nem hogy többet. És 80+ kilósan 10 km?! Nooormális???

Valljuk be: a futás ma divat. Menő. Trendi. Mindenki fut, ha kell, ha nem, nehogy kimaradjon a nagy, médiát és Facebookot elárasztó mániából. De biztosan erre van szükséged?


Ha futni szeretnél, először is tudd, mi vele a célod. 

Szeretnél kocogni? Rendben. Vegyél fel valami kényelmeset és indulj el. 

Fogyni szeretnél? Rendben. De akkor nézd meg, mi az a fogyás. Ha csak futsz, azzal izomból is fogysz, ami nem baj, ha "csak" soványabb szeretnél lenni. Persze okosabb, ha megtartod az izmaidat, de ez a te döntésed.

Szeretnéd erősíteni a tüdődet, az érrendszeredet, a szívedet? Szeretnéd növelni az állóképességedet? Rendben.

Nem tudod, hogy kezdd el?


Nem vagyok edző, viszont öt éve a fejembe vettem, hogy futni fogok. Több mint 20 kg túlsúly volt ekkor rajtam, de elkezdetem és beleszerelmesedtem. Tehát csak a saját tapasztalatomból tudok tanácsot adni. De egy biztos: engem a vásárlás és a fuss az első héten 10 km-t nagyon elijesztett volna.

Ötletek:


  • Öltözz fel kényelmesen, melegíts be, menj ki a szabadba. Felváltva kocogj és gyalogolj, ahogy jólesik, amennyi jólesik. 
  • Bármilyen mozgásba fogsz, először mindig melegíts be. Nem, nem időpocsékolás. Felkészíted az izmaidat, az ízületeidet a terhelésre, óvod őket, később hálás leszel magadnak ezért. Mozgás után végezz nyújtó gyakorlatokat (Google).
  • Ha terv szerint szeretnéd elkezdeni, itt van például ez:



  • A www.futanet.hu oldalon, vagy ha beírod a keresőbe, hogy kezdő futás (vagy hasonlót) is találsz jó tanácsokat, bemelegítéshez képeket, videot, edzéstervet.



  • Hamar megtapasztalod, melyik esik jobban: aszfalton vagy terepen futni. És hogy melyik napszak a legmegfelelőbb. Persze attól is függ, mikor szánsz időt rá.
  • Saját tapasztalat, hogy a 10-15 perc séta-kocogás-futás is többét ér a semminél, hiszen átmozgat, az ember a szabadban van, ami mindenképpen jót tesz. Tehát ha nincs 1-2 (vagy több) szabad órád, akkor se keseredj el. Melegíts be, fuss egy kört az utcában vagy a háztömb körül. Aztán végezz nyújtást.



  • Érdekességképpen letölthetsz alkalmazást a telefonodra, megnézheted, mennyit sikerült futnod. És merre. Vagy futótérképen (www.futoterkep.hu) előre tervezhetsz vagy utólag megnézheted a teljesítményedet.







  • Hallgathatsz közben zenét is.
  • Ha nem szeretsz egyedül futni, szerezz futótársa(ka)t.
  • Soha ne az érdekeljen, a többiek miben futnak, mennyit. Hogy leköröznek. Hogy te sokat sétálsz. Csak magaddal foglalkozz, hiszen ez a te életed és ha futsz, azt is magadért teszed. Mindig lesznek jobb szerkóban, mindig lesz nálad gyorsabb, edzettebb, vékonyabb. És ha kitartó vagy, hamarosan te leszel, aki jobban bírja, aki lekörözi a többieket. De ehhez valahol el kell kezdeni. Indulj hát! Sok sikert!
Facebook oldal: Boszorkánykonyha


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése