Zeller
(hu.wikipedia.org)
Elenyésző CH-tartalma (10 kcal/100g) mellett 1.6 g rostot tartalmaz, segíti az emésztést, csökkenti a vércukorszintet, jó hatással van az idegekre.
(antalvali.com)
Használható salátákba, levesekbe, tölthető, süthető, sokoldalúan elkészíthető.
Zellerkrémleves
Hozzávalók (4 főre):
- 40 dkg zellergumó
- 20 dkg krumpli
- 1 l alaplé
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
- A zellert és a krumplit megtisztítjuk, majd karikára vágjuk.
- A vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a zellert, majd a burgonyával együtt kevergetve egy kicsit megpirítjuk. Felöntjük az alaplével, fűszerezzük, majd fedő alatt közepes lángon 20-25 percig főzzük.
- A lisztet elkeverjük a tejjel, gyors mozdulatokkal a beleöntjük a levesbe. További 10 percig főzzük, majd pürésítjük. Egy szitán átszűrjük.
- A tejszínt kikeverjük a tojássárgájával, majd a forró leveshez öntjük, de már nem forraljuk tovább. Aprított zellerlevéllel vagy petrezselyemmel tálaljuk.
(Diétásíthatod is. Én a krémleveseket tejszín nélkül készítem. Krumplit csak abban a végső esetben pürésítek hozzá, ha nem akar a leves/főzelék besűrűsödni. De előtte étkezési keményítővel próbálkozom. A vajat is elhagyom. Liszt, tojás... A megfőtt zöldséget ízesítem, mixelem, keményítőzöm esetleg. Nagyon finom így is. :))
(A recept és a fotó innen való.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése