2013. augusztus 13., kedd

Új fejezet / A táplálkozás 2 / Célok

Új fejezet / Motiváció 1 / Döntés itt.
Új fejezet / Motiváció 2 / Célok itt.
Új fejezet / Motiváció 3 / A motivációról itt.
Új fejezet / A táplálkozás 1 / Hogyan kezdjük el az életmódváltást? itt

  • Ha döntöttél: változtatsz,
  • ha megvan a célod,
  • ha megszerezted a kellő motivációt,
  • ha már megtettél 1-2 kisebb lépést (olvastál, tanultál, kérdeztél...),
akkor kezdd el, MOST!

 
Az időpont, a körülmények sosem lesznek ideálisak, de csak el kell kezdeni, aztán alakíthatod tovább a dolgokat, amíg egyre jobbak lesznek a körülmények. De addig is már úton vagy, minden egyes kis lépéssel közelebb az álmaidhoz! :)
 
Autót vezetni sem úgy tanulunk, hogy beülünk és irány Budapest belvárosa. Hanem elkezdünk ismerkedni a műszaki dolgokkal, megtanuljuk a közlekedési szabályokat; először a rutin pályán gyakoroljuk be a dolgokat, csak azután mehetünk ki a forgalomba. De már azzal, hogy jelentkezünk a KRESZ tanfolyamra, egy hatalmas lépést tettünk afelé, hogy egyszer majd természetes lesz, hogy vezetünk. :)

Teljesen mindegy, mi a célod az alakformálás terén: fogyás/hízás/szálkásítás/izomépítés/testkompozíció váltás (...), szükséged lesz egy táplálkozási rendszerre. Hogy melyiket választod, sokmindentől függ: egészséges vagy-e, van-e valamilyen betegséged, eszel-e húst, bírod-e a tejtermékeket, kisbabát vársz-e vagy éppen szoptatsz, és tényleg sokáig sorolhatnám.
 
Nekem nincs túl sok problémám az egészségemmel, asztmás vagyok, COPD-s, allergiás ezer dologra, egy futóedzésen történt esés miatt nagyon kell vigyáznom a térdeimre; hónapokkal ezelőtt leálltam a tejtermék-fogyasztással, a gluténfogyasztással, és így a paleo táplálkozásnál kötöttem ki. Ami nekem tökéletes súlytartásra, nagyon jól érzem magam vele/benne. Viszont itt van az a pont, amikor kicsit "kilépek" ebből. Mert szeretném egyelőre a maradék zsírt lepucolni magamról, és ez nekem a paleoval nem megy. Így az étkezésbe visszahoztam a paradicsomot, a rizst, és lesz néha zab. Mindez addig, amíg el nem érem a célomat. Olyasmi ez, mint ha pl. nem fogyasztasz mézet, de télen megfázol, és tudod tapasztalatból, hogy neked a mézes tea nagyon jót tesz, ezzel regenerálódsz legikább, akkor nem kísérletezel: megiszod a mézes teát.
 
Nekem az alakulás akkor ment a leginkább, amikor kalóriát és makroértékeket számoltam. És mivel a célom a maradék zsír lepucolása, kicsit visszatérek a számolásos módszerhez.
  • Magas fehérje érték, alacsony zsír és közepes szénhidrát.
  • Napi 5-6-szori étkezés.
  • Továbbra is figyelek a folyadékbevitelre.
  • Továbbra is edzek mellette.
  • A www.kaloriabazis.hu-t használom. Nem tökéletes program, de a saját termékek adatbázisba vitelével nagyon hamar pontosan ki lehet számolni a saját dolgainkat.
Múlt héten anyagot gyűjtöttem, olvastam, kérdeztem, és tegnap belekezdtem az új programba. Te hogy állsz? :)

2 megjegyzés:

  1. Mit lőttél be makróknak meg kalóriának?

    VálaszTörlés
  2. Kezdetnek 1500-1600 kcal, 40-45% fehérje, 20% körüli zsír, 35-40% körüli CH. Nagyon régen csináltam már, vissza kell szokni rá. És persze menet közben meglátom, kell-e változtatni.

    VálaszTörlés