2012. december 28., péntek

Tipp- vendégségben

Igen: a napokban előfordul, hogy vendégek jönnek, vagy hogy vendégségben vagyunk. A hogy korábban is írtam: nem számolok pontos kalóriát és makrókat ebben az időszakban, mert egyszerűen élvezni akarom azt a ritka időt, amit a családommal, a rokonaimmal tölthetek. Korábban is azt mondtam: a mennyiségre azért figyelek. De van még egy szempont, amit érdemes figyelembe venni, ez pedig a minőség. Mármint hogy ha az ember figyel arra, hogy ha bármilyen pl. sütit megkóstol, azt ne azért tegye csak, mert szép a dolog, hanem hogy valami értékes tápanyagot is bevigyen a szervezetébe, ne csak szemetet.
Óriási csapda a chips, a ropi, a sós rágcsálnivalók (a krémes sütik mellett). A minap kóstoltam ízfokozó nélkül gyártott chipset. És azt kell mondjam: ugyanúgy ésszel kell vele leállni, mint az ízfokozóssal. Pillanatok alatt elfogy egy kis zacskónyi (nagy zacskónyi is), és hihetetlen mennyiségű zsiradékot, sót magába töm az ember, teljesen feleslegesen...
A gyerekek rendesen ki vannak téve ennek a csapdának, de meggyőződésem, hogy ha elmondjuk nekik, mit esznek, és mindez miért nem a legjobb, a kicsit felfogják, és képesek csak keveset enni belőle. Főleg, ha felkínálunk más alternatívákat is.
Kis gyerekekkkel dolgozom, és a munkám során tapasztalatam, hogy nagyon okosan és értelmesen képesek felfogni azt, mi miért jó és mi miért nem jó nekik. És családi tapasztalat is van: a hugim két gyerkőce. Sokszor okosabban képesek nemet mondani, mint mi, felnőttek.
Úgyhogy apró rágcsálásra fel, de csak okosan! :)
(kép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése