2012. szeptember 10., hétfő

A szőlő

Szeretem a szőlőt. A mustot is, de azt nem bírja a gyomrom. A bort viszont nem szeretem. Tudom, hogy sok a szőlőben a CH és a gyümölcscukor, de hülye lennék bolond lennék nem enni belőle, ha kaptam, ha házi, ha isteni, és ha most van a szezonja! Az avokadot jobban ajánlják az életmódváltáshoz, de nem fogom megvenni szőlő helyett.

"A szőlő élettani hatása

A szőlő teljes értékű táplálék. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező, ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így segíti a szervezet harmonikus működését. Igen nagy a vértisztító és az idegerősítő hatása, jó izomregeneráló, a bélbetegségeket is gyógyítja, fokozza az epe elválasztását, megakadályozza a vese- és a hólyagkövesedést. Reuma vagy májbetegségek esetén a fehér szőlő előnyös, hasmenés ellen a savanyú szőlőket ajánljuk.
A gyümölcsben valamennyi B-vitamin megtalálható, különösen sok B12-t tartalmaz, miközben a fruktóz csak mérsékelten emeli a vércukrot. Gazdag folsavban, ami a vérképzésben fontos. Magas C-vitamin tartalma a méreganyagokat köti meg, fontos antioxidáns.
A vörös és a fekete szőlő gazdag bioflavonoidokban, ezek is antioxidáns hatásúak: a szabadgyököket megkötik, védelmet nyújtva a rák, a szívkoszorúér és a keringési rendszer betegségei ellen. A fürtök sok mangánt, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, a szőlő rostanyagai elősegítik az emésztést.
Kúraszerű fogyasztása tisztító hatású
Kúraszerű fogyasztása tisztító hatású

A szőlő ajánlható:
– betegség után, lábadozáshoz
– vérszegénység esetén
– fizikai vagy ideggyengeségre
– székrekedés, aranyér ellen
– mindenféle gyulladásos megbetegedés idején
– májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre
 
Szépségápolás
 
A szőlő gyümölcssava oldja a felső szarupikkelyeket, ezzel segíti a sejtregenerálódást, a kék szőlő levelének kivonata vízhajtó hatású, a szőlőmagolaj táplálja a bőrt, az őrölt szőlőmag pedig a tisztításról és a hámlasztásról gondoskodik.
A nők gyakori problémája a nyirokkeringés rendellenes működése miatt kialakuló vízvisszatartás, ami elsősorban feldagadó végtagokat eredményez: a bőrszövetek tömörré válnak, a test elnehezedik. Ilyenkor a keringési rendszer szívja magába a szövetek között felgyülemlő folyadékmennyiséget. A hormonális okok, a sóban gazdag étrend és a mozgáshiány miatt kialakuló vízvisszatartási problémákra nagyon jó hatással van a szőlőkúra.
A szőlőkészítmények bemasszírozásával a nyirokkeringés felgyorsul, csökken a szövetekben található felesleges vízmennyiség, és a méreganyagok eltávoznak a szervezetből.


Fürdő szőlőlevélből
A gyümölcs leveléből készített fürdő is tisztít és méregtelenít. A friss, megmosott szőlőleveleket tedd közvetlenül a vízbe, a szárított leveleket pedig kis zacskóban lógasd bele. A fürdő után borecetes testápolás ajánlott, majd rövid időre bugyoláld be magadat melegen.


Bőrradírként is használható: nyomjuk szét a szőlőszemeket, majd keverjük össze mandulaliszttel vagy zabpehellyel, és kis adagokban, lágyan dörzsöljük be a nyakat és a dekoltázst! A halántékon, az orron és az állon erősebben dolgozzuk el, mivel ott jobban szarusodik a bőr! A szőlőmagolaj hidratál, arclemosáshoz ideális."
 
Forrás: mindmegette.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése