NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A KÚRA IDEJÉRE
"A méregtelenítő kúrát olyankorra érdemes tervezni, amikor az ember kicsit ki tud szakadni a hétköznapokból, alacsonyabb fokozatra tud kapcsolni, alkalmat tud találni a lazításra, pihenésre is. A legnagyobb fizikai vagy szellemi megterhelések idején semmiképpen sem szabad böjttel, méregtelenítő kúrával gyötörni a szervezetet. Sokan vannak, akik a diéta drasztikus módjára esküsznek, és néhány napon keresztül semmiféle ételt nem vesznek magukhoz, csak folyadékot fogyasztanak. Ez a teljes táplálékmegvonás azonban veszélyes is lehet, az orvosok semmiképpen sem javasolják. A szervezetnek működései ellátásához feltétlenül szüksége van bizonyos tápanyagokra: fehérjékre, esszenciális zsírsavakra, cukorra… Ha ezekből a minimális mennyiséget sem biztosítjuk a számára, annak rosszullét, hányinger, teljes kimerültség lehet a következménye. Sokan a gyors fogyás reményében vállalják, hogy napokon keresztül szinte egyáltalán nem esznek. Ezek a remények azonban utólag mindig szertefoszlanak, sőt, megbosszulják magukat. „Amikor az ember nem vesz magához táplálékot, a szervezet elsőként nem a zsírokat bontja le, hanem vizet veszít. Ilyenkor nem a zsírpárnák vékonyodnak, hanem csak az izomtömeg csökken. Amikor pedig újra tápanyaghoz jut a szervezet, gyorsan visszaépíti, amit a táplálékhiány idején elveszített, és még további zsírraktárokat is képez” – magyarázza Dr. Bertrand Guérineau táplálkozástudományi szakorvos. A méregtelenítő kúra alatt a teljes táplálékmegvonás egyáltalán nem ajánlatos. A legjobb megoldás, ha ez alatt az időszak alatt csak zöldségeket fogyasztunk, mégpedig azokat, amelyek maguk is méregtelenítő, vízhajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, táplálóak és könnyen emészthetőek. A növények kalóriában szegények, viszont jól megtöltik a gyomrot, csillapítják az éhségérzetet. A diétás kúra alatt az étrendünket a következő zöldségfélékből állítsuk össze: spenót, póréhagyma, édeskömény, pitypanglevél, fekete retek, brokkoli, articsóka, galambbegy. Ezeket fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve, készíthetünk belőlük frissen préselt levet vagy leveseket, fűszerezhetjük is őket, de csak enyhén. A szervezet számára alapvetően fontos fehérjékről sem szabad megfeledkezni. A napi átlagos fehérjeszükségletünk 50 g. A diéta idején a zöldséges ételek mellé ilyen mennyiségben fogyasszunk grillezett vagy wokban gyorsan átsütött szárnyashúst, tojást (legfeljebb heti két alkalommal), illetve bármilyen halat, kivéve a sós, füstölt lazacot. A gyümölcsökre a szervezetnek a kúra alatt is szüksége van. Együnk zöld szőlőt, kivit, papayát, zöld almát, zöld citromot.A szénsavmentes ásványvízen kívül fogyasszunk még gyógyteákat, növényi főzeteket is, mert ezek segítik a méregtelenítést, támogatást nyújtanak a szervezetnek a tisztuláshoz. Készítsünk gyógyteát csillagánizs és édeskömény keverékéből, rozmaring és csalán keverékéből, articsóka és füstike keverékéből, és kortyolgassuk ezeket legfeljebb három héten keresztül napközben, az étkezések között (de sohasem az étkezések mellé!). Egy drénező hatású gyógytea, ha túl hosszú ideig fogyasztják, a szervezet számára hasznos ásványi elemeket is kimossa a szervezetből, ezért a méregtelenítő teákat mindig csak kúraszerűen szabad fogyasztani! Nagyon jó vitamin- és rostforrást jelentenek a szervezet számára a különféle levesek is, amelyeket ízlés szerint fűszerezve sokféleképpen készíthetünk el. Javasoljuk a diétázóknak, hogy fogyasszanak könnyen emészthető, értékes tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény leveseket, amelynek elkészítéséhez használhatnak zellert, cukkinit, zsázsát, uborkát vagy tetszés szerint más növényeket is." (forrás)
A MÉREGTELENÍTÉS ALAPELVEI itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése