2013. június 11., kedd

Miért súlyzós edzés?

 

Sok idő eltelt azóta, hogy elkezdtem az életmódváltást. Évek. Az étkezés rengeteget változott, most éppen paleo közeli állapot jellemző, de leginkább hallgatok a testemre: jó alapanyagokból akkor eszem, ha éhes vagyok.

Az edzés terén is sokat változott a helyzet a kezdetek óta: az elején 5 perc Rubint Rékától szakadt rólam a víz és majd' megfulladtam (na ja, több mint 20 kiló súlyfelesleggel ez már csak így megy), azóta már megcsináltam az Insanity-t, a Les Mills Pumpot, és volt, hogy az Asylumot lenyomtam 2 hét alatt, napi 2 edzéssel.

Most a fejembe vettem -mivel gyakorlatilag pár deka híján elértem az álomsúlyomat, és már tudom, hogy nem a mérleg, hanem a tükör és a ruháim, no meg a centi a jó tanácsadó-, hogy testkompozíciót szeretnék váltani. Tehát nem fogyni, hanem alakulni szeretnék: főképp felsőtestre izmosodni, és az alsó tájakról a maradék zsírt leszedni. Így heti 3 súlyzós és mellé maximum 2 kardio edzést fogok végezni.

Heti edzésterv itt.

 

"Fogyókúrában, testsúlykontrollban csakis hosszú távon lehet gondolkodni! Ha már egyszer súlyproblémáid voltak, az azt jelenti, hogy életedben valamilyen tényező (akár egészségügyi, akár genetikai, akár életmódbeli) fokozza az elhízáshoz vezető folyamatokat. Ha találkozol egy ígérettel, mely azt mondja: ripsz-ropsz lefogysz és aztán már soha többé nem lesz gondod a testalkatodra, akkor nyugodtan gyanakodhatsz!. . .

. . . Növekvő számú azoknak a kutatásoknak a száma, melyek felhívják a figyelmet a súlykontroll és a súlyzós edzés meghitt kapcsolatára, és a körbe beletartozik az egészség is. Az ellenállási tréning (súlyzós, gépes…) akár 36 órán keresztül képes megnövelni energiafelhasználásunkat, így akkor is “kalóriát égetsz”, mikor már otthon pihensz. Az értéket szélsőségesen intenzív terhelés mellett mérték, ám mégis fontos a Te számodra is levonható következtetés. . .

. . . A súlyzós edzés a leginkább alkalmas eszköz a testösszetétel átalakítására. Miről is van szó? Fogyni az éhező is tud! – sok-sok bocsánatkérés mellett mondom csak ezt, de fontos, hogy belásd: nem csupán a testsúlycsökkenés a lényeg! Sőt, elképzelhető, hogy súlyzós edzések elején a mérleg többet mutat majd. Ám hosszú távon mi történik? Testzsírszázalékod csökken, izomzatod relatív vagy akár abszolút mértéke növekszik, de a súlyzós edzés hatással van hormonháztartásodra, anyagcserédre, a csontsűrűségre, jótékonyan hat a szív-érrendszerre, a fehérjeszintézisre, az izom-ízületi egyensúlyra, a testtartásra, nyugalmi pulzusodra…
Magyarán szólva egy új ember “születik”. Szebb, egészségesebb, aktívabb, jobb közérzetű. Elhúzódó koplalás mellett azonban csak inaktivitásra, izomtömegvesztésre, levertségre, romló szellemi-fizikai teljesítményre számíthatsz. Egyik sem kell Neked! Amire szükséged van, az A-Z-ig alaposan megtervezett életmód a táplálkozás-mozgás-regeneráció (testi-lelki) hármast követve. . ."


"Mire van szükségünk, ha a vázizomzatot megjelenésében akarjuk fejleszteni?
1: megfelelő ingerre, jelenlegi álláspont szerint elsősorban súlyzós edzésre, mely szuperkompenzációra serkenti az izomzatot.
2: megfelelő céltáplálkozásra, mely az edzésingerre “támaszkodva” képes támogatni az izomtömeg növekedését
3: kielégítő regenerációra, ami ugyancsak támogatja az izomtömeg növeléséhez megfelelő környezet kialakítását, és ezalatt értjük az alvás mellett az edzések közötti regenerációs időt . . ." (forrás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése