2013. május 27., hétfő

Útifű maghéj

Fahéj itt
Curry itt
A füvesember tanácsai itt
Pekándió itt
Avokádó itt
Mandula itt
Kókuszzsír itt
Lenmag itt
Szezámmag itt
Mák itt



Az útifű 85%-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívüli a folyadék-felszívó képessége: képes arra, hogy a térfogatát akár a tízszeresére is megnövelje. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren. Az üvegmosó keféhez lehet hasonlítani az útifű működési elvét: mindenféle lerakódott salakanyagot kiszedeget a bélredőkből, ám a bélbolyhokat megkíméli. Hasmenés esetén magába szívja az emésztőrendszerben található fölösleges folyadékmennyiséget, székrekedés esetén pedig a felszívott folyadéktartalom lágyítja a székletet, illetve a megzselésedett útifű nyomást gyakorol a bélfalra, ami segíti a bélmozgást. Az útifű maghéj nem felszívódó rostként segít visszaállítani a bélrendszer egészséges „hernyómozgását”.
Fontos: a Psyllium nem okoz sem hasmenést, sem székrekedést, hanem pont optimális állapotot eredményez! Segíthet továbbá mérsékelni a vér koleszterinszintjét is, ezzel csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.

Hogyan alkalmazzuk az útifű maghéjat?

Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása! Az útifüvet reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel javasolt fogyasztani; 2 teáskanálnyi bolhafűmagot 1-2 dl folyadékban vagy natúr joghurtban kell elkeverni és azonnal meginni/megenni, hogy a zselésedés a gyomorban történjen meg.

Figyelem! Két év alatti gyermekek, illetve várandós, szoptató nők számára az útifű használata nem javallott! (Forrás itt.)



Útifüves boszirecept: boszistollen itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése