2012. október 4., csütörtök

Edzés betegen (?)

Már tegnap éreztem, hogy valami nem a megszokott. Kicsit folyt az orrom és tüsszögtem. A helyzet mára sem lett jobb. Nem tudom, mi ez, de nem szeretném, ha valami komolyabb lenne belőle. Így úgy döntöttem, ma délután és holnap nem lesz edzés. Majd, ha teljesen rendben leszek, mehet tovább a dolog. Nem én vagyok a sportért, hanem a sport van értem. Lassan egy éve rendszeresen edzek és tartom a kaját, nem ezen a 2 napon fog múlni Róma dicsősége :) Nem ér annyit az egész, hogy ha esetleg valami komolyabb gond lenne, ráedzéssel csak olajat tegyek a tűzre. A plyonyi idő alatt rányomulok a következő heti menü kiokumlálására (feltéve, ha végzek a többi dolgommal :)).
 
 
Edzés betegen
  • Lénárd Lajos szerint:
"Ha a megfázás, gyulladással, lázzal, izomfájdalommal, vagy extrém fáradtsággal jár, mindenképpen ajánlatos pihenni egy-két hetet. Ha a betegség azonban enyhe náthában, és némi köhögésben merül ki, akkor a visszafogott, csökkentett intenzítású edzések véleményem szerint megengedettek. Ellentétben egy komolyabb influenzaszerű megbetegedéskor egyáltalán nem ajánlott az edzés. Szervezetnek ilyenkor pihenésre, regenerációra van szüksége, nem pedig további terhelésre. Ilyenkor fontos, hogy a szervezet minden energiáját a gyógyulásra fordíthassa. Ellenkező esetben a betegség lefolyása hosszabbra nyúlhat, és ha nem pihened ki, kockáztatod, hogy esetleg szövődmények lépnek fel. Én már kezdő koromban megtanultam, hogy nem hogy nincs értelme ilyenkor egy kemény edzésnek, hanem egyenesen ártunk magunknak vele. Előfordult velem olyan is, hogy érzésem szerint simán átvészeltem volna azt a megfázást néhány nap pihenéssel amibe sikerült beleesnem, de én nem bírtam magammal és lementem edzeni, ahol egyáltalán nem fogtam vissza magam. Másnapra olyan beteg lettem, hogy alig bírtam felkelni az ágyból." (Forrás: itt)
 
  • (Forrás: itt )
    • "Ha csak megfáztunk, orrfolyással, torokfájással küszködünk, és a tüneteink könnyebbek, egy visszafogott edzés még megengedett lehet. Az intenzívebb edzés azonban csak a teljes tünetmentesség után néhány nappal kezdhető el.
    • Tévhitnek bizonyult az a veszélyes hiedelem, miszerint a betegséget a sportolás során fellépő intenzív verejtékezéssel ki lehet „izzadni”. Semmiféle adat nem támasztja alá ugyanis, hogy az erőteljes edzés segíteni a betegségek kúrálásában.
    • Mindenképpen ágyban kell maradni, ha a betegség kiterjedtebb és súlyosabb tüneteket okoz. Vagyis eszünkbe se jusson edzeni, ha légzőrendszeri fertőzésünk van, ha lázzal, nyelési nehézségekkel, és erős fájdalmakkal küszködünk. Ilyenkor lehetőség szerint az egész napot pihenéssel kell tölteni.
    • A visszatéréssel sem szabad kapkodni. Ha súlyosabb vírusfertőzésből, influenzából épültünk fel, a tünetek megszűnése után mindenképpen iktassunk be egy kéthetes pihenést, és utána is csak fokozatosan növeljük a terhelést.
     
    Vagyis összefoglalva, enyhébb tüneteknél még jót is tehet egy kis mozgás, séta vagy könnyebb testmozgás, de fontos tudatosítanunk, hogy a komoly betegség csak úgy gyógyulhat meg, ha a pihenéssel megadjuk az esélyt a szervezetnek a felépülésre. Érdekes megfigyelés ugyanakkor, hogy a közepesen intenzív, rendszeres mozgást végző embereknél az influenza elleni oltás kevesebb mellékhatást okoz és könnyebben is vészelik át az egyéb szezonális betegségeket."
  •  Sasa szerint: (Forrás: itt)
"Ha beteg vagy gyógyulj meg. Őszintén leszarom, hogy füvet rágcsálsz a kertből vagy veszel valamit a gyógyszertárból, tőlem Budhához is imádkozhatsz, ha attól lesz jobb, csak gyógyulj meg. Szaunázz, ülj be a gőzbe, pihenj pár napot és majd utána újult erővel fogsz tudni újra edzeni. Hidd el, hogy sokkal jobban fog menni.
Nehéz elhinni, elhiszem, hogy szinte lehetetlen is, de egy két nap kihagyástól még senki nem fog elindulni a lejtőn. Ha a tested küldi a jeleket vedd észre, mert az egy két nap kihagyás nem okoz nagy károkat az edzésedben, viszont, amikor majd túledzettség vagy szövődmények miatt hónapokat kell kihagynod, akkor sokkal mélyebbről fogsz visszaindulni, mint ahogy kezdted most az egészet."
  •  Béres Alexandra szerint: (Forrás: itt)
"Én egyáltalán nem ajánlom az edzést betegen. Szervezetednek ilyenkor pihenésre, regenerációra van szüksége, nem pedig további terhelésre. Ilyenkor fontos, hogy minden energiáját a gyógyulásra fordíthassa. Betegséged lefolyása így hosszabbra nyúlhat és ha nem pihened ki, kockáztatod, hogy esetleg szövődmények lépnek fel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése