2012. július 16., hétfő

Ezt a tésztát!!

Diéta? Oké. Életmódváltás? Rendben. Tészta??!! Én azt mondom, gondold át.

Nem követek alacsony szénhidráttartalmú diétát. Az Insanity-t le sem lehetett volna nyomni CH nélkül. (Frissítés 2015-ből: azóta már sok dolog változott az életemben, CH nélkül is lehet.) Na, az Asylumot sem. Sőt... Így nem érzem úgy, hogy -persze ésszerű keretek között- teljesen száműznöm kellene az étrendemből ezt a gyorsan és változatosan elkészíthető ételt.

( Zöldségragu tésztaágyon.
Recept a bejegyzés végén.)


Még az Update korszakomban tanultam, hogy "a mérték az érték", és ezzel a mai napig egyetértek, pl. a tészta esetében is. Igen, be tudnék tenni az arcomba egy zacskónyi főtt tésztát is, akár ízesítés nélkül is (jesszus, volt, hogy ezt 5-10 éve még meg is (t)ettem...). De már megtanultam, hogy megtehetem, és annak szépen meg is lesz a következménye.

Egy adag tészta (számomra 100 g) kábé 75 g szénhidrátot tartalmaz, kábé ennyi van a rizsben is, és ha néha a rizs belefér az étrendbe, a tésztát miért hagynám ki? A pici "gond" azzal szokott lenni, hogy mennyi az annyi, azaz hogy ha az ember nem méri ki az adagot, nagyon könnyen eshet abba a hibába, hogy a kevésnek gondolt tészta dupláját, háromszorosát is megeszi... Én ezért mérek. A kifőtt tészta kerül a kis konyhai segédemre, a mérlegre.
Jó hír, hogy habár ránézésre szörnyen kevésnek tűnik ez a mennyiség, dúsíthatjuk ezer módon! A sajtszószt, és úgy általában a magas zsírtartalommal rendelkező szószokat (tejszínes, sajtos, zacskós...) nem ajánlom, ha diétázol, vagy a testzsírszázalékod csökkentésén dolgozol, de pl. számomra jó választásnak tűnik:
  •  párolt zöldséggel
  • zöldségraguval (pörköltalapon hús helyett zöldséggel)
  • főzés után fokhagymával pici oliván átpirítva
  • pörkölttel
  • bármilyen hússal (ha fogyózol, javaslom a csirkét)
  • túróval
  • mákkal (javaslom a cukrozatlan változatot)
  • halászléhez
  • lekvárral (ha tudsz eltenni cukormentesen magadnak, nyert ügyed van)
A fűszerek variálásával is sokoldalúan variálható étel. (Imádom pl. a garam masala nevű indiai fűszert, a fokhagymát...)

Ma már több lehetőség van különböző féle tészták beszerzésére is. Vehetsz hagyományos 8 tojásost, durum tésztát, teljes kiőrlésű liszből készítettet, szénhidrátcsökkentett tésztát (pl. tescos diabetikus polcos), bio- és szaküzletekben beszerezhető DW, U1, Kilófaló (és sorolhatnám) tészta, már ha szereted a full műanyag dolgokat átküldeni az emésztőrendszereden...

Nagy előnye a tésztának, hogy -mint már említettem- gyorsan és változatosan elkészíthető, és nem mellesleg könnyen beszerezhető és nem arany áron.

Tipp spóroláshoz: én úgy főzöm a tésztát, hogy már a hideg vízzel együtt teszem (fedővel, kissé sós vízben, egy csepp olajjal) a lángra. Ha felforrt, még kb 1-2 percig hagyom fedő alatt forrni, egyszer megkeverem, aztán lekapcsolom a lángot, és az előírt ideig hagyom a forró vízben a tésztát, így szinte "magától" megfő. Érdemes al dente-re főzni a tésztákat, azaz egy nem is kemény, de nem is puha, harapható állagúra. Legalábbis én így szeretem :)

Recept (1 főre):

Előkészítendő:
  • a kiválasztott tészta,
  • lábos fedővel a tésztának,
  • olaj (én olivát használok),
  • só, bors, piros -csemege- paprika (ha szereted a csípőset, egy csepp abból is),
  • a kiválasztott zöldség (100-200 g, attól függ, mennyire vagy éhes; lehet fagyasztott is. Ha frisset használsz, tisztítsd, darabold.),
  • 1-2 fej apróra vágott hagyma (lila- és vöröshagymával is jó)
  • egy kisebb vagy közepes serpenyő (a zöldséged mennyiségéhez mérd).
Álljunk neki! :)
  • Az apróra vágott hagymát nagyon kevés oliva olajon a serpenyőben üvegesre párolom.
  • Közben a lábosba beleteszem a tésztát és a csomagolás utasítása szerinti mennyiségű vizet öntök rá, megy bele kis só, egy csepp olaj, és az egész mehet a tűzhelyre. Lefedve főzni kezdem.
  • A serpenyőt lehúzom a tűzről, hozzáadom a piros paprikát, kap egy kis vizet, mehet visszí a tűzhelyre.
  • A serpenyőbe beleteszem a zöldségeket, sózom, borsozom, mehet még egy kis víz, ha fagyasztott, több víz, ha friss a zöldség, fedő alatt majdnem készre főzöm.
  • Leszűröm a tésztát.
  • A zöldségről leveszem a fedőt, és addig főzöm így (én nagy lángon szoktam végig), amíg jó sűrű állagú lesz.
  • Ha kész a zöldségragu, hozzá is lehet önteni a tésztát, vagy tányérra szedve a tésztát, annak tetejére is kerülhet.
Megjegyzés:
  • Használj bátran olyan fűszerezést, amilyet szeretsz,
  • a tetejére nagyon kevés (max 5 g, ha fogyizol) sajt is kerülhet (és ezt is számold bele a napi értékeidbe, ha kalóriaszámolásos az étrended, főleg a zsírtartalom miatt).
Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése