Mivel az ember szervezete nem tudja előállítani a C vitamint, ezért csak az étellel, illetve
kiegészítő táplálékként tudjuk a szervezetünkbe bevinni, hogy pótolhatatlan
hatása érvényesüljön. Rajtunk, embereken kívül pl. még a majom és a tengerimalac
nem tudja előállítani saját maga ezt az értékes “mikrotápanyagot”, a legtöbb
állat ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, mert tudják
szintetizálni (előállítani) a C vitamin szükségletüket. Az állatok túlnyomó
többsége glükózból vagy vércukorból állítja elő ezt a létfontosságú anyagot. Az
ember és az emberszabású majmok esetében az a gén, amely a felelős ennek a
bonyolult vegyi folyamatnak egy részéért, valószínűleg mutálódott sok ezer
évvel ezelőtt. Így nekünk vitamindús táplálkozással vagy kiegészítő adagolással
kell kompenzálnunk ezt a hiányosságot.
"Vízben oldódó vitamin, a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetünkből.
Ha stresszhelyzetben vagyunk, akkor megnő a C vitamin fogyasztásunk.
Fontos hatása, hogy segíti a vas szervezetünkbe való beépülését, ennek a
nagyon fontos anyagnak a felszívódását hatékonyan támogatja.
A kollagén képződésében kiemelkedő szerepe van (a kollagén egy különleges
fehérjemolekula, amely az emberi testben több helyen, pl. a bőrben, vérerek
falában rugalmas és erős hálót képez). Gyenge minőségű kollagén képződésekor
(pl. a kevés C vitamin miatt) a szövetek terhelhetősége, rugalmassága csökken,
sérülékenyebbé válnak.
A dohányosok és az idős emberek több C vitamint igényelnek. A kutatások
szerint minden cigaretta elszívása 25-150 mg C vitamint tesz tönkre. Ebből is
látható, hogy mire elég a hivatalosan javasolt (tudományos kutatásokkal és
javaslatokkal szemben álló) 60 mg – csak a puszta létfenntartáshoz.
Ugyancsak a C vitamin hatása, hogy meggyorsítja az égési sérülések, sebek
begyógyulását, így a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést is segíti.
Ez a pótolhatatlan vitamin a húgyúti fertőzések kezelésére javasolt
gyógyszerek hatását is növeli.
Csökkenti a vénás vérrögök kialakulásának a lehetőségét.
A nátha megelőzésében és kezelésében a C vitaminnak kiemelkedő jelentősége
van.
Természetes hashajtóként hat.
A rákkeltő anyagok ellen is egyértelműen kimutatott a jótékony, megelőző és
gyógyító hatása. Segít megakadályozni a nitozaminok (az élelmiszerekben,
kozmetikumokban, gumitermékekben gyakran előforduló rákkeltő anyagok)
képződését.
Mérsékli az allergiákat okozó anyagok hatását. Manapság sajnos egyre többen
szenvednek légúti, légzőszervi megbetegedésekben vagy allergiában. Ez a fontos
mikro tápanyag enyhíti vagy akár megakadályozza az úgynevezett allergének (pl.
virágpor) hatását a szervezetünkben.
A különféle vírus- és baktériumfertőzések megelőzésében ennek a rendkívül
értékes vitaminnak a hatása kiemelt és egyértelműen bizonyított.
Nagyon fontos szerepe van az immunrendszerünk egészséges működésében.
A C vitamin hatása az is, hogy elősegíti a gyógyszerek, mérgek, idegen
anyagok inaktiválását a májban.
A fogászati kutatások szerint a C vitamin jótékony hatása kiterjed a
fogínybetegségek megelőzésére is.
A tapasztalatok szerint bizonyos fokú védelmet nyújt a gyakori szembetegség,
a szürkehályog ellen is.
Mint látjuk, a
C vitamin hatása az emberi szervezetre olyan
jótékonyan sokrétű, hogy mindenképpen kitüntetett figyelmet érdemel."
"Van azonban egy bökkenő! A felsorolt funkcióit a C-vitamin csupán akkor tudja kifejteni, ha a szervezetben elegendő mennyiség van belőle! Az általánosan elfogadott adag a - régebben a skorbut megelőzésére javasolt - 60-80 milligramm, de ez a nézet napjaink lég-, étel-, és környezetszennyezési mutatói mellett tarthatatlan. Szent-Györgyi Albert naponta 1.000 milligramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, Dr. Michael Colgan 5.000 milligrammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja pedig napi 10-18 gramm volt. Ehhez képest a mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt. A szervezet számára szükséges adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények.
Bizonyított tény, hogy minden igyekezetünk ellenére, ami a racionális táplálkozást célozza, nem tudunk sejtjeink számára elegendő mennyiségű C-vitamint biztosítani. Ezt nemcsak a tápanyagokban szegény termőföld, vagy az élelmiszerek feldolgozása, illetve tárolása okozza, de a helytelen életmódunk is.
Naponta 500 milligramm C-vitamin látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, vagyis a halálozás kockázatát. Tudományos kutatások szerint napi 10.000 milligramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét.
Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra. A vesekőképződésről, a húgysavszint növekedéséről, a túladagolt C-vitamin okozta problémákról szóló jelentések megalapozatlannak bizonyultak.
Még egy egyszerű nátha is megsokszorozza a szervezet C-vitamin igényét. Egy komolyabb betegség esetén olyan tömegű C-vitamin használódhat fel a gyógyuláshoz, hogy a bélrendszerből akár napi 20.000 mg is felszívódik.
Az emberi test C-vitamin szükséglete 1.000-10.000 mg között állapítható meg. A szükségletünk attól függ, hogy milyen életet élünk.
Azon tényezők közül, melyek szó szerint
megsemmisítik szervezetünkben a C-vitamin molekulákat, csak néhányat említsünk:
- a stressz,
- a dohányzás,
- az alkohol,
- az orvosságok,
- a túlzott fizikai terhelés,
- a klimax,
- az ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot),
- a terhesség és szoptatás,
- az 55 évet meghaladó életkor és még folytathatnánk."
Forrás: google, vitalland.hu