Előre szólok, hogy nagyon finom. Előre szólok, hogy nagyon laktató. Előre szólok, hogy ez egy prototípus. Ami egy vágyból született. Napok óta ugyanis másról sem álmodozom, mint 'minyonról'. Láttam lelki szemeim előtt a 'minyonokat': csokisat, karamellásat, vaníliásat, puncsosat; sárgát, barnát, fehéret, kéket, már mindenféle színűt. Ettem is, igazit, hagyományosat, cukrászdait, de mivel cukrot évek óta nem fogyasztok és amúgy szénhidrátot is nagyon keveset (finomítottat meg végképp nem), a tejes és lisztes dolgokat nem tudom megemészteni, volt is utána gondom... De nekem 'minyon' kell. Ma már nem bírtam magammal, nekiálltam. Fogalmam nem volt, mi sül ki az egészből, de kisült. 'Minyon'. Nagyon kezdetleges, van mit finomítani rajta, de szuper kis süti lett.
Egy nagy gáztepsire való piskótát sütöttem, mert szeretnék belőle lefagyasztani is. Négy-öt 'minyonhoz" a tészta fele is elég.
Hozzávalók a piskótához (a gáztepsinyi adaghoz):
# 12 tojás # mandulaliszt # kakaópor (cukrozatlan) # édesítőszer (eritrit)
Hozzávalók a krémhez (4-5 'minyonhoz elég):
# 40g vaj # 1 ek olívaolaj/kókuszzsír # 2 púpos ek kakaópor (cukrozatlan) # rum aroma # édesítő ízlés szerint (én pár csepp folyékonyat használtam) # 1 dl cocomas kókuszsűrítmény/tejszín # 25g (nekem 6 kis kocka volt) étcsoki
A rétegek közé sárgabarack lekvárt is használtam, natúr, cukor- és tartósítószermenteset, kb. 1/2 evőkanálnyit egy sütihez.
Elkészítés:
1. piskóta
# A legnagyobb tálamba került a szétválasztott tojások fehérje része, egy kisebb tálba mentek a sárgáják.
# A tojásfehérjét mixerrel kemény habbá vertem.
# A tojássárgájához tettem 4 ek eritritet, összemixeltem. Aztán annyi mandulalisztet öntögettem hozzá (alacsony fokozatú) mixelés közben, hogy nagyon sűrű massza legyen (a mixer már alig bírta el alacsony fokozaton). Jött hozzá annyi kakaópor, hogy jó sötét színt kapjon.
# Hagytam a mixert a legalacsonyabb fokozaton, áttettem a felvert fehérjés tálba. Jobb kézzel a mixert tartva bal kézzel, kanállal a fehérjéhez adagoltam a kakaós masszát, apránként hozzákevertem a fehérjéhez. (A fehérje nem törtö össze, hanem szépen, egyenletesen összekeveredett a masszával).
# Sütőpapírral bélelt, nagy gáztepsibe öntöttem, előmelegített sütőben 150-170 fokon 25 percig sütöttem.
# Még forrón lehúztam róla a sütőpapírt és kitettem hűlni egy deszkára.
2. krém
Előre szólok: ez nem a tökéletes krém, de jó, finom, könnyen simítható. És felhasználtam benne, amit nem tárolgathattam tovább, így került bele a cocomas.
# A kis serpenyőmben -egyszerre- kis lángon megolvasztottam a vajat, a csokit, hozzákevertem az olíva olajat.
# Közben felvertem habbá a cocomast, amikor kész volt, ezt is a krémhez kevertem a kakaóporral és a rum aromával, édesítővel együtt.
# A tűzről levéve addig kevertem, amíg homogén krémet kaptam.
3. a süti összeállítása
# A piskótát kb 6x6 cm-es négyzetekre vágtam. Majd ezeket a szeleteket is félbevágtam (hogy ne legyen olyan magas egy-egy szeletke).
# Piskóta-lekvár-piskóta-krém-piskóta-lekvár-piskóta-krém-piskóta: így rétegeztem.
# A kis tornyokat pedig megkentem a krémmel, az oldalukat is.
Az első 'minyont' azonnal megettem, frissen is finom, a krém ekkor még folyóskás volt. A többit a hűtőbe tettem, holnapig puhul majd a tésztája és a krém szépen dermed rajta.
Nem ideális ketogén étel, de -magamnak- azt mondom: ettől tutira nem lesznek panaszaim, csillapítja a 'minyon'-éhségemet, és inkább ezt egyem, mint a cukrászdai süteményt. Egyébként direkt nem készült a teljes tésztából 'minyon', ismerem magam: egy-két nap alatt mindet befalnám.
A piskóta egyébként fagyasztható, akár szeletenként is. Mielőtt enni szeretném, kiveszem a mélyhűtőből, hagyom felolvadni vagy egy serpenyőben megmelegítem, és már ehetem is.