2013. október 25., péntek

Új fejezet / 75. nap: Isteni kaják, vásárlás, sütés-főzés...

Ez egy átmeneti hét a programomban. Jókat eszem, nem vagyok éhes, az edzés hiányzik, de ma pl. ezerszer lépcsőztem teli hátizsákkal plusz szatyrokkal, mindig 3. emeletre, érzem is a combomban :-)
 
Ma sem reggeliztem, csak egy kávét ittam és vizet.
 
Délelőtt egy kis fürt szőlőt ettem és 2 mákos-diós-meggyes pitét.
 
Ebédre a tegnapi marhasült volt vörösboros hagymaszósszal és 10 perces kenyérkével.
 
 
 
Ebéd után bevásárlás, mert el kellett kezdenem sütni-főzni a 10. osztrák etapra. Eddig elkészült 3 kiló sült hús, 2 szezámos kenyér és egy újdonság, a piskótám.

 
Sőt elkészítettem a holnapi ebédemet is, a boszigubát. :-)

 
Szóval az egész délelőtti rohangálás-lépcsőzés és az egész délutáni vásárlás-sütés-főzés után azt vártam volna, hogy majd éhes leszek, de nem voltam. Azért 7 óra körül ettem kicsit: a maradék marhasültet hidegen (hú, finom volt!) párolt lila káposztával és a friss kenyérkémmel.
 
 
Aztán -persze csak azért, hogy ne unatkozzak- becsomagoltam adagolva a husit Ósztriára.

 
Meg hagytam elöl is, mert holnap K. elvisz moziba, így aztán nem kell sütnöm-főznöm.
 
 

Recept: Paleo guba

Hú, rengeteg gubát készítettem még anno, életmódváltásos korszakom elején. És mivel finom, most készült egy -prototipus- paleo változat.
 
 
 
Hozzávalók:
 
- 1/4 piskóta kockákra vágva
- túró (a reci fele elég)
- kókuszsűrítmény
- édesítőszer (pl. eritrit)
- rum (vagy aroma)
- meggy
 
Így készült:
 
- A kockázott piskóta felét egy tál aljára tettem.
 
 
- A túrót összekevertem kókuszsűrítménnyel, édesítővel, rummal. Csöpp vízzel lehet higítani, hogy a piskóta majd fel tudjon szívni folyadékot és puhább legyen. De a piskóta előzőleg meglocsolható langyos kókusztejjel vagy (főzött) kávéval is.
- A piskótára került a túró-kókuszsűrítmény-édesítő-rum keverék fele.
- Erre jött egy újabb réteg piskóta (kockázott).
 
 
- Majd rákerült a túrós keverék másik fele.
- Én meggyel díszítettem.
 



 

Recept: Boszi piskóta paleolitul és hamiskásan

Előre leszögezem: a piskótának elnevezett sütikém paleo alapanyagokból készült, de nagyon hamis. Hogy miért? Már írtam korábban a blogon, hogy nem tudok piskótát sütni, hagyományosat legalábbis soha az életben nem sikerült. Lett egy félig nyers (hiába sütöttem sokáig), lett egy teljesen nyers (kidobtam szegényt anno), lett odaégett, és még sorolhatnám. Kábé a 6. próbálkozás és sikertelenség után feladtam. Így kapásból nem a hagyományos piskóta receptet próbáltam megpaleologizálni, hanem inkább a szezámos spórolós receptem adta az alapot. A másik indok, ami miatt hamis: úúúútálok mosogatni. Na most, ha mixert használok, vagy ha esetleg külön felverem a tojásfehérjét, az ugye plusz mosogatni- és előszedni-, majd elpakolnivalót jelent. Ne mondd, kérlek, hogy ejnye, Boszi, de hát ilyen lusta vagy? Kétszer 8 hónapot húztam le anno Olaszországban konyhai kisegítőként, napi 12-14 órát (!!) mosogattam, hidd el, maximálisan elegem van a dologból (szerintem egy életre). Szóval úgy készült, ahogy a többi étkem is: egyszerűen, kevés mosogatnivalóval.
 
 
 
Hozzávalók (4 jó nagy szelethez):
  • 4 tojás
  • 4 tojásfehérje
  • fél cs sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek eritrit (cukorpótló)
  • 3 ek lenmagliszt (zsírtalanított) (a felsorolás után kitérek rá, miért épp ez a liszt)
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 6 ek darált mandula
Nekem semmi bajom a lenmagliszttel, a kenyerekben is nagyon szeretem. Nem érzek kesernyés ízét, nagyon könnyű vele dolgozni, és szerény véleményem szerint ebbe a sütibe beleillik. Természetesen lehet helyette használni több darált mandulát, esetleg gesztenyelisztet, vagy ha kókuszos sütit szeretnél, kókuszlisztet vagy kókuszreszeléket.
 

 
 
Elkészítés:
  • Minden hozzávalót a felsorolás sorrendjében egy tálba tettem, a végén villával összekevertem. (Ha homogén tésztát szeretnél, és nem gond a mosogatás, használj mixert :-) )
  • Egy 28.5 cm x 23 cm-es kis formát sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a tésztát és 30 percig sütöttem (légkeveréses sütő előmelegítve 180 fokra, sütés 180 fokon, tűpróbát végeztem).
Ezt a piskótát nem egy kész, végleges süteménynek szántam. Lehet szeletelni, félbevágni és tölteni, krémet készíteni rá. Én paleo gubát fogok belőle készíteni.

Gyors kenyérke (cukkinis-szezámlisztes)

- 1 közepes cukkinit meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a levét kinyomkodtam.
- Kis tálba tettem.
- Hozzáadtam egy tojást.
- Rákanalaztam 2 ek szezámmaglisztet.
- Megsóztam.
- Összekevertem.
- Kis serpenyőben kevés kókuszzsíron mindkét oldalát megsütöttem.

Nagyon finom, laktató.





Egyéb kenyér receptek (gyűjtemény) itt

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha