2015. október 2., péntek

Elgondolkodtató


Egyszerű meggyes-mákos sütemény

Hogy én hogy szeretek sütni!

Hogy én hogy szeretek sütni?

- Ahogy főzni is: egyszerűen és nagyszerűen. Hogy ez mit jelent? Mivel utálok mosogatni, alap, hogy minimális mennyiségű edényt és eszközt használjak. Mondjuk az a legjobb, ha szükségem van egy tálra és egy kanálra. Meg maximum a mixerre.

- Szeretem, ha nincs speciális alapanyag a sütiben. Hogy ne kelljen órákat azzal töltenem előtte, hogy arra vadászom a városban.

- Szeretem, ha az otthoni, már bontott, kinyitott, megkezdett dobozokból, zacskókból, üvegcsékből fogynak az alapanyagok. Azt még inkább kedvelem, ha elfogy az, amiből már csak egy adag, minimális, pár csepp van.

Hogy én hogyan sütök?

Emlékszem nagymamámra, anyura, keresztanyámra, amikor sütésre került a sor. Elővették a gondosan vezetett, saját kézírású receptfüzetüket, olvasgatták. Vagy megkerestek egy konkrét receptet, vagy addig kerestek, amíg találtak olyat, amit megsütöttek végül.

Én elképzelek egy sütit. Látom lelki szemeim előtt, hogy fog kinézni, érzem az ízét a fejemben. Aztán előveszem a legnagyobb üvegtálamat, egy kanalat és nekiállok. Ilyenkor még fogalmam nincs, milyen alapanyagokat fogok használni. Elkezdem, aztán közben alakul. A hozzávalókat megjegyzem, majd felírom. Amint van időm, jön a recept a blogba.

Ez a süti azzal kezdődött, hogy az utolsó speiz rendezéskor találtam mákot. Már akkor tudtam, hogy a következő sütemény így fog kezdődni: beleteszem a tálba a mákot...

Egyszerű meggyes-mákos sütemény


Hozzávalók (16 szelethez):

# 200g darált, cukrozatlan mák # 50g dió # 5 tojás # 2 ek eritrit # aromák: rum, vanília, 1-1 tk # 1 csapott ek őrölt fahéj # fél csomag (7g) sütőpor # pár csepp citromlé # 200g meggy

Elkészítés:

# A mákot a tálba szórjuk.
# A dió felét egészben hagyjuk, a másik felét összetörjük (én a kis serpenyőmmel tettem ezt, persze lehet késsel vagy chopperrel (...) is). A tört dió is megy a tálba. Az egészeket félretesszük.
# Mehet a tálba a tojás, az eritrit, az aromák, a fahéj, a sütőpor, amit lecsepegtettem pár csepp citromlével, hogy a pezsgés meginduljon.
# Mixerrel összekevertem.
# Rászórtam a meggyet, kanállal átkevertem.


# Sütőpapírral kibéleltem a kisebbik tepsimet (25x22cm), beleöntöttem a masszát.


# A félretett dióval díszítettem a tészta tetejét.
# Előmelegített sütőben, 180 fokon sütöttem 25 percig. Ekkor jött a tűpróba: nem ragadt semmi a villára, amit beleszúrtam, azaz kész volt.


# Kivettem a sütőből, lehúztam az aljáról a sütőpapírt. Még forrón megszórtam némi eritrittel, csupán díszítésként.
# Hidegen 16 részre szeleteltem.

100g tápértéke: 259 kcal, 11g F, 12g CH, 18g zsír.

1 szelet tápértéke: 124 kcal, 5g F, 6g CH, 9g zsír.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha