2012. december 24., hétfő

Bölcs

December 24-i napi menü

Reggeli és tízórai egyben: Epres guba (recept itt)
 
 
és egy boszigolyó (recept itt).

 
Ebéd: Hidegtál (itt)

 
és 1 szelet mennyeien isteni boszistollen (recept itt).

 
Vacsora: 3 dl csirke ragu leves (itt)

 
és gesztenyés-aszalt gyümölcsös sült csirke salátával (itt), és egy boszigolyó.

 
Folyadék: 2 liter.

Vacsora szenteste


Csirke ragu leves (alaprecept itt), amibe most került fél karalábé, fél ökölnyi zellergumó és fehérrépa is. Kb. 2-3 deciliternyit ettem. 

A második aszalt szilvával és aszalt sárgabarackkal töltött gesztenyés csirkemell volt, Mank kérésére (recept itt).

A három legkisebbet ettem, vegyes salátával és kábé 5 grammnyi ezersziget salátaöntettel.

Desszertnek egy boszigolyót ettem. (Recept itt.) Nyami :)

Karácsonyi minidekor

Minden dekoráció a már meglévő dolgokból készült.
Ha nincs is igazi fenyőm,  karácsonyfát azért kreáltam.

A vacsorához kész a csirke ragu leves, a kétféle husi sül a sütőben.

:)

December 24-i ebéd

Ebédre átjött Mank. Nem szoktam 24-én különleges ünnepi ebéddel készülni, majd a vacsora lesz kicsit ünnepibb. 
 
"Hidegtál" készült: sonka, kolbász, 3 féle sajt (Camembert, Márvány, Edami), paradicsom, mami savanyú paprikája és vegyes saláta. És rozskenyér.
 
Én a második képen lévőket ettem.
 
Makrókat most nem számolok, de kenyeret sem ettem, sztem simán jó ez egy ebédnek.
 
És megkóstoltuk a stollent (recept itt), hát az valami isssteni!!! :)





Recept: Epres guba

Egy db kornspitz kiflit felkarikáztam. Egy tál aljára tettem annyi szeletet, amennyi belefért. Leöntöttem kb negyed dl édesítős, langyos (laktózmentes) tejjel. Erre jött egy réteg a túrós keverékből (100 g (laktózmentes) túró+50 g tejföl (Kunsági, 20 %-os)+1 agag vanília ízű fehérjepor, nagyon pici tejjel higítva az állagán). Erre került egy réteg szeletelt eper. Majd megint kiflikariikák, tej, túrós keverék, a tetején eper.

509 kcal, 42 g F, 39 g CH, 20 g zsír

Recept: Boszistollen

Nekem senki ne mondja semmire, hogy lehetetlen! :)
Már vagy 2 hónapja agyaltam azon, hogy valahogy kellene egy stollen karácsonyra. Nem a bolti (bár hidd el, annyira imádom, hogy az valami hihetetlen, nehéz volt megállni, nagyon nehéz, hogy ne vegyek egyet), hanem valami "reform változat". De aztán ez is maradt annyiban. Mígnem ma reggel megszállt az ihlet, és a boszigolyó (recept itt) után jött a stollen. Ez kábé 10 perc volt, de csak a méregetés miatt.
Boszistollen
100 g apró szemű zabpehely, 10 g vágott dió, 10 g szeletelt mandula, 5 g apróra vágott aszalt sárgabarack, 5 g  apróra vágott aszalt vörös áfonya, 5 g apróra vágott aszalt szilva, 5 g mazsola, 5 g kókuszreszelék, 5 g vanília aroma, 5 g mandula aroma (tapasztalat: a mandula aroma vanília ízű dolgokkal, és/vagy túróval keverve marcipán szerű ízt ad), 1.5 adag vanília ízű fehérjepor kevés vízzel sűrű palacsinta tészta állagúra kikeverve. Mindezt összekevertem, egy sütőpapír darabra téve a papíron keresztül két kézzel megformáztam, majd megsimogattam útifűmaghéjjal (kevesebb mint 1 g) és fehérjeporral (kevesebb mint 1 g).
Íme a végeredmény :) (Azt hiszem, fog készülni túrós változat is :))
6 szelet lesz belőle. 1 szelet: 122 kcal, 8 g F, 13 g CH, 3 g zsír 

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Recept: Boszigolyó

Nekem senki ne mondja semmire, hogy lehetetlen :)
Hetek óta agyaltam rajta, hogy valami süti azért kellene karácsonyra. De jó is legyen, szép is legyen, finom is legyen. Mivel nem találtam nekem tetsző receptet, tegnap este eldöntöttem: nem lesz süti. De a tudatalattim dolgozhatott, mert ma reggel, amikor fél 6-kor felébredtem, kipattantam az ágyból, kimentem a konyhába, és elkezdett magától dolgozni a kezem. Íme a végeredmény:

Boszigolyó 

Hozzávalók: 50 g apró szemű zabpehely, 5 g zsírszegény kakaópor, 5g kókuszreszelék a tésztába, 10 g a beleforgatáshoz, 1 adag csokis fehérjepor annyi vízzel kikeverve, hogy sűrű palacsinta tészta állagú krémet kapjunk, 5 g aszalt áfonya.

A zabpehelyhez hozzáöntöttem a kakaóport, az 5 g kókuszreszeléket, a fehérjeporos krémet. Vizes kézzel golyókat formáltam (csodálatosan lehet dolgozni vele!), mindegyik golyó közepébe egy szem áfonyát gyúrtam. A végén kókuszreszelékbe forgattam.
Nagyon gyorsan megvan, tán 5 őerc volt az egész.
Nekem 9 golyó lett belőle.

1 db: 40 kcal, 3 g F, 5 g CH, 1 g zsír

Facebook oldal: Boszorkánykonyha