2015. december 18., péntek

Mézeskalács

Az alapreceptet anyutól kaptam, ezt alakítottam át. Megérte: a tésztával csodásan könnyen lehetett dolgozni, pihe-puha, csodaszép -és ehető- sütikék kerültek ki a sütőből.

ALAPRECEPT:

Hozzávalók:

# 50 dkg liszt # 15 dkg porcukor # 1.5 tk szódabikarbóna # 0.5 tk mézeskalács fűszerkeverék # 15 dkg margarin # 1.3 dl méz # 2 db kisebb tojás

Elkészítés:

# A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzákeverjük a lágy margarint, a mézet, a tojást.
# Összedolgozzuk.
# Kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk.
# 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.

3 nagy tepsire való lesz belőle.


AZ ÉN VARIÁCIÓM:





Hozzávalók:

# 50g gesztenyeliszt # 120g szezámmagliszt # 1 csapott tk szódabikarbóna # pár csepp citromlé # 3 tk mézeskalács fűszerkeverék # 50g vaj # 1 ek méz (ez szerintem elhagyható) # 2 db nagyobb tojás

Elkészítés:

# A száraz hozzávalókat (kanállal) összekevertem a lágy vajjal, a mézzel, a tojással.
# Összedolgoztam.
# Kilisztezett (szezámmagliszt) deszkán vékonyra lapogattam tenyérrel (mivel nem találom a sodrófámat), kiszaggattam a formáimmal.
# 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütöttem.

1.5 nagy tepsire való lett belőle, 80 db.

1 db tápértéke kb.: 17 kcal, 1g F, 1g CH, 1g zsír


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

7 megjegyzés:

  1. A gesztenyeliszt helyettesíthető mással?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem barmilyen masik, a sima feher liszthez hasonloan mukodo liszttel helyettesitheto.

      Törlés
    2. Szerintem barmilyen masik, a sima feher liszthez hasonloan mukodo liszttel helyettesitheto.

      Törlés
  2. Én idén tk és zabliszt keverékéből sütöttem, tojás nélkül; szerencsére meglepően finom lett :) Nagyon guszta a mézesed!

    VálaszTörlés