2013. április 3., szerda

Zsírok és zsírbevitel

"Néhány enzim előállításában, a hormonszint fenntartásában, és pár zsírban oldodó vitamin felszívódásában, nélkülözhetetlen. A szénhidrát mellett ez a másik fő energiaszolgáltatója a szervezetnek. A zsírok szállítják a vitaminokat, biztosítják a hőháztartásunkat, de nem utolsó sorban az idegrendszerünk és néhány beslö szervünk építőanyagai. De volna itt még két zsírsav, az Omega 3 és az Omega 6, ami két olyan létfontosságú enzim, amit a testünk képtelen előállítani, azaz ezt is nekünk kell bevinnünk. Nagyon fontos két enzimről beszélünk, főleg diétánál, ugynais stimulálhatják az anyagcsere folyamatokat, normalizálják a már említett vércukorszintünket, és meghatározza a haj köröm, és bőr állapotát. De ami a legfontosabb, csökkenti a menstruácíós tüneteket. Mondjuk az kicsit fáj, hogy ez engem nem érint.
 
Ajánlott napi bevitel. Zsírral mindannyian rendelkezünk, sőt az egészséges életműködéshez min 5% testzsírral rendelkeznünk kell. Nőknél ez 10 %. A testünk képes arra, hogy testsúlyunk 50%-át zsírként raktározza el, extrém esetben ennél többet is. A napi bevitel 80-100g.
 
Beviteli forrás. Lenmag, szója, Oliva olaj, mandula. Ez az egyetlen olyan főtápanyag, amit nem igazán kéne étellel erőltetni. Kiváló készítmények vannak ennek pótlására, és én itt most főleg az Omega zsírsavakra gondolok." (Forrás és teljes cikk itt.)
 
Napi zsírigény számítása: alapanyagcsere kalóriaérték+10%, szorozva 0.2-vel (ez kalóriában az értéke). Mivel 1 g zsír 9.3 kcal, így a kapott kalória értéket el kell osztani ennyivel. Így megkapod, hány g zsírt kell(ene) naponta bevinned.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése