2014. november 8., szombat

Na?


Szombat (Mo. 14/13.)



R: sonkás-sajtos rántotta (2 szelet sonka, 2 tojás, 1 ek kókuszzsír, 1 ek sajt)
V: egy darabka kolbász, 1 szelet sajt

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Turbó avokádó saláta



A következőket darabolva egy tálba tettem (ez két adag):

- 6 db kínai kel levél
- fél kis vöröshagyma
- fél kis lilahagyma
- 4 főtt tojás
- két nagy marék bébi spenót
- fél paprika
- 10 db fekete oliva bogyó
- 2 db avokádó
- 1 marék kesudió.

Kevés balzsamecettel, megsózva, tökmagolajjal tálaltam.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

A futásról kezdőknek


A minap olvastam egy kezdő futóknak szóló tanácsadó cikket. Azzal kezdődött: vegyél több fajta futócipőt (aszfaltra, terepre...). A folytatásban tűzz ki magadnak célt az első hétre, például hogy lefutsz 10 km-t... Ha én anno 2009-ben, amikor elkezdtem futni, ezzel a cikkel találkozom először, a büdös életben ki nem mozdulok és tuti biztos, hogy a futás kimarad az életemből. Hogy miért? Anyagilag nem engedhettem meg magamnak egyetlen futócipőt sem, nem hogy többet. És 80+ kilósan 10 km?! Nooormális???

Valljuk be: a futás ma divat. Menő. Trendi. Mindenki fut, ha kell, ha nem, nehogy kimaradjon a nagy, médiát és Facebookot elárasztó mániából. De biztosan erre van szükséged?


Ha futni szeretnél, először is tudd, mi vele a célod. 

Szeretnél kocogni? Rendben. Vegyél fel valami kényelmeset és indulj el. 

Fogyni szeretnél? Rendben. De akkor nézd meg, mi az a fogyás. Ha csak futsz, azzal izomból is fogysz, ami nem baj, ha "csak" soványabb szeretnél lenni. Persze okosabb, ha megtartod az izmaidat, de ez a te döntésed.

Szeretnéd erősíteni a tüdődet, az érrendszeredet, a szívedet? Szeretnéd növelni az állóképességedet? Rendben.

Nem tudod, hogy kezdd el?


Nem vagyok edző, viszont öt éve a fejembe vettem, hogy futni fogok. Több mint 20 kg túlsúly volt ekkor rajtam, de elkezdetem és beleszerelmesedtem. Tehát csak a saját tapasztalatomból tudok tanácsot adni. De egy biztos: engem a vásárlás és a fuss az első héten 10 km-t nagyon elijesztett volna.

Ötletek:


  • Öltözz fel kényelmesen, melegíts be, menj ki a szabadba. Felváltva kocogj és gyalogolj, ahogy jólesik, amennyi jólesik. 
  • Bármilyen mozgásba fogsz, először mindig melegíts be. Nem, nem időpocsékolás. Felkészíted az izmaidat, az ízületeidet a terhelésre, óvod őket, később hálás leszel magadnak ezért. Mozgás után végezz nyújtó gyakorlatokat (Google).
  • Ha terv szerint szeretnéd elkezdeni, itt van például ez:



  • A www.futanet.hu oldalon, vagy ha beírod a keresőbe, hogy kezdő futás (vagy hasonlót) is találsz jó tanácsokat, bemelegítéshez képeket, videot, edzéstervet.



  • Hamar megtapasztalod, melyik esik jobban: aszfalton vagy terepen futni. És hogy melyik napszak a legmegfelelőbb. Persze attól is függ, mikor szánsz időt rá.
  • Saját tapasztalat, hogy a 10-15 perc séta-kocogás-futás is többét ér a semminél, hiszen átmozgat, az ember a szabadban van, ami mindenképpen jót tesz. Tehát ha nincs 1-2 (vagy több) szabad órád, akkor se keseredj el. Melegíts be, fuss egy kört az utcában vagy a háztömb körül. Aztán végezz nyújtást.



  • Érdekességképpen letölthetsz alkalmazást a telefonodra, megnézheted, mennyit sikerült futnod. És merre. Vagy futótérképen (www.futoterkep.hu) előre tervezhetsz vagy utólag megnézheted a teljesítményedet.







  • Hallgathatsz közben zenét is.
  • Ha nem szeretsz egyedül futni, szerezz futótársa(ka)t.
  • Soha ne az érdekeljen, a többiek miben futnak, mennyit. Hogy leköröznek. Hogy te sokat sétálsz. Csak magaddal foglalkozz, hiszen ez a te életed és ha futsz, azt is magadért teszed. Mindig lesznek jobb szerkóban, mindig lesz nálad gyorsabb, edzettebb, vékonyabb. És ha kitartó vagy, hamarosan te leszel, aki jobban bírja, aki lekörözi a többieket. De ehhez valahol el kell kezdeni. Indulj hát! Sok sikert!
Facebook oldal: Boszorkánykonyha


Csak néhány kérdés: Választások

Szinte minden nap történhetnek nekünk nem tetsző dolgok. Közbejöhet betegség, alacsonyabb energiaszintű állapot, lehetünk szomorúak, fáradtak, letörtek. Döntéseket kell(ene) hoznunk, de ez néha nehéznek tűnik. És ilyenkor sokféleképpen reagálhatunk. Sokunknál jön az önostorozás, a hibás keresése, feltörnek a miértek, a kérdések, amikre keressük a választ. De mi van, ha kicsit kilépünk ebből az egészből? Mi van akkor, ha...

Csak néhány kérdés: Kapcsolatok



Szinte minden nap történhetnek nekünk nem tetsző dolgok. Közbejöhet betegség, alacsonyabb energiaszintű állapot, lehetünk szomorúak, fáradtak, letörtek. És ilyenkor sokféleképpen reagálhatunk. Sokunknál jön az önostorozás, a hibás keresése, feltörnek a miértek, amikre keressük a választ. De mi van, ha kicsit kilépünk ebből az egészből? Mi van akkor, ha...