2014. április 20., vasárnap

Út a cél felé 27-28. nap


A 27. utazásos nap volt. Már előtte való este összedobozoltam a kajámat. Reggeli még otthon: zabkása fahéjjal, kávé. Aztán csak kivettem a hűtőből a kaja-pakkot és indulhatott a sietős nap. Tényleg siettem, mákom volt, hogy nem találkoztam traffival, mert enyhén szólva magas lett volna a bírság összege. Khm. Alig 1 óra alatt Hőgyészen voltam, csak beültettem anyut, irány Tamási. Kocsi lead a gumisnál, gyors város körberohangálás, ügyintézés. De legalább láttam a tojás fát :-)


Tízórai vezetés közben: az előre pucolt, dobozolt egy darab narancs.

Vissza a kocsiért (jó egy órás aerob edzésnek megfelelt a rohangálás a városban), száguldás vissza anyuékhoz. A gyomrom már rendesen jelezte, hogy ebéd idő van... Ebéd: a vitt zöldség levesem, spenótom, csirkém. És ettem kicsit mami krumplis tésztájából és anyu madártej szeletéből.



Aztán padlás: anyuéknál van még egy csomó könyvem, kellett hozzak pár kilónyit, mert már a Bűn és bűnhődést is kiolvastam...  Majd gyors fodrászkodás, pakolás, és indultam haza, mert útközben még vásásrolni is kellett mennem. Bátaszéknél már rendesen gyülekeztek a felhők és iszonyat viharos volt a szél. Nem bírtam ki, hogy ne álljak meg fotózni egy percre.







Ma (28. nap) húsvét vasárnap van, de nem volt nagy ünnep, mert K. dolgozott, így kivételesen belehúztam a házimunkába.

Reggeli (zabkása, kávé) előtt elmentem futni. 3.6 km sikerült, nem terveztem előre útvonalat, csak egy kis kört akartam futni. Az is lett.


Sonkát főztem, tojást festettem, mostam két nagy adagot, mosogattam, ágyneműt cseréltem, elültettem a virágokat a balkonládába, felhordtam a kocsiból a cuccost (amikor tegnap hazaértem, éppen felhőszakadás volt, csak a legfontosabb dolgokat hoztam fel akkor)...

Tízórai: 10 szem mandula, 1 kocka fekete csoki.


Ebéd: zöldségleves, spenót, 2 tükörtojás, 1 kenyér.



Uzsonna1: répa.


Uzsonna2: 1 szendvics (mustár, házi sonka, paprika, sajt, saláta).


A mai edzés elég későn volt, de megvolt:

- bemelegítés
- Les Mills Pump / 5. nap / Pump challenge (emeltem a súlyon a váll gyakorlatoknál, ma 3-3 kg-mal ment)
- nyújtás.

Vacsora: nagy saláta (párolt gomba, retek, paradicsom, vegyes saláta, balzsamecet, tökmagolaj).


+1: 125g laktózmentes túró, kevés laktózmentes joghurt, fahéj.


Holnap igyekszem lazábbra venni a figurát: megint egész nap pörögtem, hulla fáradt vagyok...

No megyek, keresek a több kilónyi tegnap elhozott könyvkupacból valami olvasnivalót, aztán szpáty.

Személyre szabott étrend

Nagy divat manapság életmódot váltani. Még menőbb, hogy eljön az új év, itt a január, sok túlsúlyos, fogyni, alakulni vágyó emberke bújja az internetet, a különféle női magazinokat, meghallgatja a barátnőket, ki melyik kapszulával, cseppel, rázógéppel (...) mennyit alakult. Vagy éppen -ha már felfogta, hogy nem létezik varázspirula- keres a neten egy "személyi edzőt", és lesz, ami lesz, kerül, amibe kerül alapon megrendel egy személyre szabott étrendet. Ami ugye róla szól, a saját méreteihez, céljaihoz igazodva, figyelembe véve az egyéni sajátosságait (betegség, ételallergia...). Befizeted/átutalod a lóvét, és emailben vagy nyomtatott formában megkapod az árut. És az ígéretet, hogy mindenben támogatást kapsz, kérdezhetsz, megkapod a válaszokat, nem vagy egyedül. Eszed a menüt, fogysz, alakulsz, változol.

Vagy...

Őszintén megvallom: már vagy fél éve gyűjtögetem az ilyen személyre szabott étrendeket az ismerőseimtől. Eleve érdekel a téma, alapból izgat, hogy igazi edzők milyen étrendeket raknak össze. Azt is bevallom, hogy totális kíváncsiságból tavaly én is rendeltem egyet. Az illető elküldte, tényleg az alapján állította össze, amilyen feltételeket információként elküldtem (óne tejtermék, óne glutén), tényleg válaszolt a kérdéseimre folyamatosan. A gondom csupán annyi volt, hogy pár nap után nem bírtam naponta 4-szer húst enni. De az is tény, hogy lement egy hét alatt egy kiló.

itt

Viszont nagyon sok ismerőstől kaptam -különböző helyekről rendelt- olyan "személyre szabott" étrendet, amitől elállt a lélegzetem. Mert hogy például egy az egyben másolatok voltak A modern sporttáplálkozás című könyvből (Anita Bean írása). És nem egy és nem kettő, különböző "edzőtől". Olvastam olyan étrendet, aminek az alapja a fehér kenyér (!), a gyümölcs és az aszalványok voltak. Mindez persze fogyáshoz készült. Találkoztam napi 500 (nem elírás: ötszáz) kcal-ás heti menükkel. Olyannal, amiben csak (!) gyümölcs szerepelt, például volt, hogy egy egész nap csak banán szerepelt az étlapon.


Persze ismerek olyan embert is, aki ténylegesen életmód programot dolgoz ki a kliensének, lelkiismeretesen, részletesen, felelősséggel. De ez a fehér holló esete.

itt

Senkit nem szeretnék kritizálni, senkit nem szeretnék lehúzni. Csak arra kérlek, figyelj! Csupán egy kis idő ráfordításával saját magad is összeállíthatod az étrendedet, ha elhagyod a finomított lisztet, a finomított cukrokat, már hatalmasat léptél. Ez után már csak kell egy lista a "tiszta" élelmiszerekről (nem kész étel, nem feldolgozott élelmiszer, lesz még szó róla), amik közül válogathatsz. Ismerd meg a tested, mire hogyan reagál, ez kis időbe telik ugyan, de megéri. Ha fogyni szeretnél, ne edd túl magad, mozogj (séta, futás, HIIT...), ha izmosabb, tónusosabb tükörképet szeretnél, súlyzózz, végezz aerob edzést. Ha igazán precíz szeretnél lenni, használd a kalória- és makroszámolásos módszert. Például a www.kaloriabazis.hu oldalon könnyedén számol neked a program, egyszerűen tervezhetsz napi mennyiséget. Ingyen elárulom neked: Te vagy a legjobb személyi edződ (ha nincs lehetőséged terembe járni és otthon mozogsz), Te ismered legjobban önmagadat, saját testedet, határaidat. Nem feszegetem tovább a témát, de ha Te képes vagy a saját határaidat feszegetni, a siker nem marad el!

Motiváció