2016. november 29., kedd

Ausztria 14/5.

A nap szépsége: koszorú a szomszéd bejárati ajtaján:




R: 2 vajas-paprikás kenyér, kávé
E: ld. tegnap
V: sajt, sonka

Mozgás: 9km


Ez az etap más, mint az előző volt. Hogy amiatt-e, mert most már a kiutazás előtt elhatároztam, hogy csakis a jó dolgokra koncentrálok, és ezt gyakorlom is, vagy más miatt, nem tudom. A szituáció majdnem ugyanaz: A. beteg (demencia=időskori elbutulás), egyetlen dolog élteti, hogy hazamehessen (a saját házában van, ahol 64 éve él). Én 14 napig vagyok itt, az éltet, hogy utána hazamehetek. Ami változott: kontrollált gyógyszerezés, emiatt A. jóval nyugodtabb és már kétszer végigaludta az éjszakát. Így én is viszonylag sokat alszom, jobban is bírom a -nagyon hosszú- napokat. (A háttérben nagyon sok dolog zajlott/zajlik, erre továbbra sem térek ki. Talán majd egyszer, ha az egész letisztult a fejemben és körülöttem. És csak akkor, ha lesz értelme írnom róla.)

Megjegyzés:

Habár nyugodtabbak a napok az előző etaphoz képest, el lehet fáradni reggel nyolctól este tizenegyig. Eleve itt van A., és ez a hatalmas ház, amit tisztán kell tartani úgy, hogy mindenki kinti cipőben jár bent, mindenhol, és mindenkinek van kutyája, akiket szintén magukkal hoznak, be a lakásba. Minden fehér vagy világos, a padló is, ha naponta hússzor felmosnék, akkor sem lenne tiszta. Azért igyekszem.

A. keveset eszik, néha csak palacsintát enne, de a lánya kérte, hogy minden nap legyen leves és kiadós második, délután sütemény kávéval. (Volt már ilyen helyem, ahol a lány elvárta -volna-, hogy amikor betoppan, a mama legyen kifestve, csinosan felöltözve, beparfümözve (...), pedig szegény néni csak nyugalmat akart.) Minden nap főzök, van leves, második.

Az öt nap egy demens beteggel -nekem- már határeset, főleg, ha a rengeteg házimunkát is hozzávesszük. De kilenc nap még hátravan, még legalább öt-hat napig ki kell tartanom energiával, türelemmel, mosollyal, megértéssel (...), utána engedem csak meg magamnak, hogy fáradtnak és kimerültnek érezzem magam.

A. harmadik napja megdicséri az ételt, amit főzök. És ma sikerült kivinnem az utcára picit sétálni.

És este is kimehettem.


És ma nem dominóztunk, hanem puzzle volt terítéken.




Még 9 nap.


Bölcs