2013. december 10., kedd

Sült répa + édesburgonya





A kívánt mennyiségű édesburgonyát (én 2 napra, 4 étkezésre 4 közepeset vettem) és sárgarépát (én 2 napra, 4 étkezésre 4 nagyot vettem) megpucoltam, felszeleteltem, tepsibe tettem.
Meglocsoltam kevés olivaolajjal.
Megszórtam köménymaggal.
Meghintettem natur vegetával.
Leöntöttem kevés vízzel.
Alufóliával befedtem.
Így sütöttem gáz sütőben, majdnem a legmagasabb fokozaton 20 percig.
Fedő nélkül további 10 percig volt a sütőben.

Boszi verses esete dr T-vel, adventi koszorú, Új fejezet / 2. szakasz / 44. nap

Nem egyszerű felkelni, amikor az ember hazaér egy folyamatos 14 napos meló és egy utazás után, de hát időpontom volt reggelre a pulmonológián... Dr T. T. megint hozta a formáját:
- Jó napot kívánok, foglaljon helyet! Olvastam már magának verset?
- Igen, doktor úr.
- És melyiket? Milyen volt? Hogy tetszett?
- Hú, az még tavasszal volt, nem emlékszem már rá.
- Nem emlékszik?! Na, akkor olvasok egyet most, karácsonyos.
És elkezdett szavalni. Mindig így megy ez. Olyan fáradt voltam, hogy ki sem láttam a fejemből, azért annyi erőt vettem magamon, hogy ne nevessem el magam; nem volt egyszerű mutatvány.
A leletemről (friss légzésfunkciós vizsgálat) szokás szerint szó sem esett. A-val, az asszisztenssel közben megbeszéltem, milyen receptet írjon. Dr T. csalódott volt, mert nem dícsértem és nem elemeztem a versét, de hát most tényleg csak ennyire voltam képes. Csalódottan aláirattatta velem a leletet, és ennyi volt. Hat hónap múlva meghallgathatom egy újabb költeményét...
 
Előtte reggeliztem: boszigranolát.
 
 
És vittem magammal tízórait is: negyed liter gyümölcslevet.
 
Aztán K-val nyakunkba vettük a várost, és kereken fél 12-re el is intéztünk minden fontosat. Vettünk egy szép kis fenyőfát is :-)
 
Eljött az ebédidő, K. egy menüt evett a S. R-ban, én addig ittam egy kávét. Majd hazamentünk, és elkészítettem az ebédemet: sült répa+édesburgonya volt (1-1 db) és 200g vegyes saláta öntettel (1 ek oliva olaj, 1 tk citromlé, 1 tk mustár, só, bors, csöpp fehér balzsamecet). Amíg sült, ettem egy marék mandulát.
 




Uzsonna: 1 marék mandula és negyed liter isteni gyümölcslé.

És közben elindult a tervezés-szervezés: ki hogy dolgozik, kinek mikor jó a látogatás, karácsonyozás, mert hát az én rokonaim, ismerőseim, barátaim nagy része meglehetősen messze él tőlem, a gyerekeiknek suli van, ők maguk dolgoznak; nem olyan egyszerű összehozni, mikor, merre, mettől meddig... A mostani hétvége már leszervezve, jó kis körút lesz :-) És felmerült már a kérdés: mi legyen a karácsonyi menü. Egyelőre még mindig ficereg az emésztőrendszerem, nem szívesen gondolok kajára, arra meg végképp nem, hogy a tűzhely mellett állok...


Vacsorára ugyanaz volt, mint ebédre, a sali most 180g volt.

A karácsony nekem nem azt jelenti, hogy megveszek mindent, amit az évben nem vettem meg. Nem azt jelenti, hogy körberohanom a boltokat és beszerzem a legtrendibb kiegészítőket. Nem szeretek nagy faxnit csinálni belőle, mert nekem a karácsony, az ünnep, az ünnepvárás nem erről szól. Ajándékot is egyre inkább adni szeretek. De az még jobb, amikor a szeretteimmel "csak úgy" vagyunk, együtt vagyunk. Az adventi koszorút is magam szoktam elkészíteni. Ez volt pl. a 2011-es:
 
 
Ez a tavalyi:
 
 
Ez pedig itt az idei:
 
 
Edzés ma nem volt: nagyon fáradt vagyok, nem is vagyok a legfényesebben. Tanultam már a korábbi hibákból, nem szeretném kizsigerelni a szervezetemet, ha idő kell neki, egy kis regenerálódás, hát megkapja. :-)
 
Új fejezet / 2. szakasz / 7. heti menüterv itt

A granola története és recept: boszigranola

"A granola története Dr. Sylvester Graham tiszteletessel kezdődött. A tiszteletes úgy gondolta, hogy a húsmentes étkezés, a dohányzásról és az alkohol fogyasztásáról történő teljes lemondás jótékonyan hat a szellemre, s a testi bajok kialakulásának is elejét veszi. A róla elnevezett grahamizmuson kívül (mai nevén vegetariánizmus) a graham lisztnek is ő a feltalálója és névadója.
A granola olyan, mint a müzli... Majdnem!
A granola olyan, mint a müzli... Majdnem!

Az egészségesebb étkezést elősegítendő, Dr. Graham kikísérletezte a búza egészét jobban hasznosító, a fehér lisztnél nagyobb szemcsemérettel bíró graham lisztet. Ez a barna liszt enyhén mogyorós, édeskés ízű, így szinte adta magát, hogy keksz formájában felhasználják.
Ez a keksz képezte az alapját annak a reggelinek, amit Dr. James C. Jackson kísérletezett ki. Jackson pont abban az időben nyitotta meg dansville-i vízterápiás központját, amikor a Kellogg fivérek is forradalmasították az ivókúrákat, különféle fogyókúrák, egészséges alapanyagok bevonásával, teljes alkohol- és dohánymegvonással. Jackson is hasonló dolgokban látta a vízkúra eredményességének növelését. Sőt saját fejlesztésbe is kezdett, és 1863-ban megalkotta a granulát, amely egy graham lisztes keksztöreten alapuló reggelire adható fogás volt.
Abban az időben az amerikai reggeli hihetetlen kalóriadús volt, a klasszikus angolszász reggelik mintájára húsból, kolbászból, szalonnából, tojásból és természetesen fehér kenyérből állt. Ezt az étkezést váltotta ki a kúra idejére Jackson a granulával.
A granula létrejötte után Dr. John Harvey Kellogg, a Battle Creek-i szanatórium igazgatója is hosszas kísérletezésbe fogott a különféle gabonákkal, s ennek eredményeképp - többek között - megszületett az általa jegyzett granula is. Dr. Jackson beperelte Kelloggot, így az őrlemény neve granolára változott, s a többi Kellogg termék árnyékában szinte azonnal feledésbe is merült.
Magában egészséges nassolni való is lehet a granolaMagában egészséges nassolni való is lehet a granola

Egészen a hatvanas évekig szunnyadt a granola, amikor is a tudatosabb vásárolók ráébredtek, hogy az egészségesnek gondolt reggeliző pelyhekben tetemes mennyiségű hozzáadott cukor található, ami arra ösztökélte őket, hogy egészségesebb alternatívát keressenek. Ekkor találtak rá a granolára.
A granola - a pelyhekkel ellentétben - inkább a Dr. Bircher-Benner svájci orvos és dietetikus által életre hívott müzlire hasonlít. A granola édességét is főleg a hozzákevert aszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok adják, illetve a fogyasztáskor hozzáadott egészséges édesítők. A különbség a két termék között, hogy a granola alapját képező gabonaféléket a felhasználás előtt megsütik, így ízük és állaguk is megváltozik.
A sütőben válik granola a müzliből
A sütőben válik granola a müzliből

A manapság kapható granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja. Ehhez társulnak a különféle olajos magvak, illetve az aszalt gyümölcsök. Az olajos magvak közül legtöbbször mogyoró, dió, pekándió, pisztácia, kesudió vagy mandula kerül a mixbe. Az asztalt gyümölcsök esetében is igen széles a választék, klasszikus alapanyagnak számít a sárgabarack, a szilva, az áfonya, illetve a különféle mazsolák, de datolyával, aszalt egzotikus gyümölcsökkel kevert granolát is találhatunk.
Még egyszerűbb, ha ezeket a keverékeket magunk állítjuk elő, hiszen így pont azt a keveréket kapjuk a végén, amit szeretnénk, s talán valamivel olcsóbban jövünk ki a boltinál. A házilag készített granolát maximum egy hétig tároljuk légmentes edénybe zárva, napfénytől védett helyen.
Rengeteg változatot készíthetünk belőle otthon isRengeteg változatot készíthetünk belőle otthon is

A házilag készített granolánál az édesítés is teljesen ránk van bízva. Ha az alapanyagoktól nem válik kellően édessé a mixünk, akkor az édesítéshez használhatunk mézet, agave szirupot, juharszirupot, sztíviát vagy xilitet is.
A granolát fűszerezhetjük is. Egy kevés fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, szerecsendió vagy épp vanília nem csak ízesíti, de az édesség illúzióját is kölcsönzi a reggelinknek.
Természetesen a granolát nem feltétlen kell reggelire fogyasztani, a ropogós, gyümölcsökben, rostban gazdag rágcsálnivalót napközben is lehet nassolni, sőt a gyerekek számára is egészséges alternatívája lehet megannyi egészségtelen édességnek.
A granolához adhatunk jó minőségű csokoládét törve, chips formájában vagy akár reszelve, illetve a kész keveréket meghinthetjük cukrozatlan kakaóporral is. Ezeken kívül kókuszreszeléket, banán chipset, lenmagot, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot és megannyi egyéb finom kiegészítőt is adhatunk a granolához.
Pohárkrémekbe, desszertekbe is tehetjük a fűszeres, pirított, gyümölcsös granolátPohárkrémekbe, desszertekbe is tehetjük a fűszeres, pirított, gyümölcsös granolát

Szegfűszeges granola
Hozzávalók:
5 dkg szezámmag
5 dkg kókusz chips
10 dkg kesudió
8 dkg mogyoró
5 dkg mazsola
10 dkg zabpehely
méz
csipetnyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés: Az alapanyagokat - a méz kivételével - összekeverem, majd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elosztom. Mézzel finoman meglocsolom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 30 percet sütöm, közben többször átforgatom a keveréket, hogy egyenletesen megpiruljon.
Ha kihűlt, jól zárható üvegbe teszem. Tejjel felöntve vagy joghurtba forgatva fogyasztom." (forrás)
 

Recept: Boszigranola

Amikor kigondoltam, hogy mi lesz a mai reggeli, egy kép volt a fejemben, és az úgy nézett ki, mint a granola. Viszont nem volt benne se zab, se más gabona, hanem gyümölcs és egyebek. Ezért kapta a boszigranola nevet, nekem már csak így fog megragadni az emlékezetemben.
 


Fogtam:
- egy marék bogyós gyümölcsöt (áfonya, szeder, szamóca) (100g),
- egy reszelt almát (100g)
- egy csipet chia magot (1g)
- egy marék mazsolát (15g),
- több csipet őrölt fahéjat (5g),
- 1 ek mézet.

Összekevertem, és élvezettel megettem.

310 kcal, 2g F, 78g CH, 2g zsír

Új fejezet / 2. szakasz / 7. heti menüterv

 

12.09- (Mo.)
H
(utazás haza)
K-SZ
CS-P
SZO-V
R
rántotta (3 tojás),
3 lenmagos toast
banán, zöldséglé
T
5 szendvics, kávé
gyümölcslé
zöldséglé
E
gyömbéres répaleves,
saláta
fahéjas alma
U
gyümölcslé
V
párolt gomba
gyömbéres répaleves,
párolt gomba

  • Hulla fáradt vagyok.
  • Egyelőre elég volt a húsból, a tonhalból, a tojásból.
  • Nem szeretnék naponta a tűzhely mellett állni, mosogatni.
  • Embertelenül kívánom a gyümölcsöt, a gyümölcslevet.
  • Minden gyümölcslé hozzáadott cukortól mentes, nem koncentrátumból higított.
  • A saláta mindig jólesik.
  • Napok óta rendetlenkedik a belezetem, megpróbálom "pihentetni". Ha a sok gyümölcs nem tetszik majd neki, jön a több zöldség.
  • Lesz egy-két új recept a héten, azokat folyamatosan közzéteszem.
  • (Plusz 1 megjegyzés: 3 étrendet állítottam össze a hétre, ez volt a legegyszerűbb és anyagilag a legkedvezőbb. Ráadásul hazafelé, még osztrákiában -"természetesen" olcsóbban, mintha itthon tettem volna- beszereztem az alapanyagok kábé felét.)