2012. július 14., szombat

Motiváció

Táplálkozás: a kezdetek



Már egészen kis koromban is szerettem enni. Anyu mesélte, hogy ha megláttam, hogy a cumisüveg csak félig van, szóba se álltam vele. Ha viszont tele volt, boldogan vágtam magam hanyadt, tettem keresztbe a lábam és szürcsöltem a mannát...

RR korszak

Amikor elhatároztam, hogy lefogyok, RR tornái mellett alig ettem, délután 2-től nem volt semmi CH, gyakorlatilag virslin, parizeren éltem. Semmi fehér lisztes, egy idő után semmi cukros. Szenvedtem. Kínlódtam. Sírtam. És ÉHES VOLTAM !!! Egész nap korgott a gyomrom, a délutáni evéske után (mert 6 után abszolut semmi kaja nem volt) alig vártam a reggelt, hogy elnyammoghassam a parizeremet kis zöldséggel. Az Edzés c. bejegyzésben említettem, hogy ekkor még -finoman foglmazva- halvány lila gőzöm nem volt a táplálkozás-edzés-pihenés szentháromságról. Nagggyon lassan, de vánszorogtak lefelé a kilók. Nem adtam fel, de ez nagyon kemény korszaka volt az életemnek...

Update

Amikor kezdtek terjedni az Update pékségek, kicsit fellélegeztem. Alacsony GI-s süti és tészta? Szuper! Vettem Norbi lisztet is, abból itthon sütöttem kenyeret. :) De nagyon kevés CH-t ettem, és este semmit. És még mindig nem tudtam, hogy mi közöm nekem a szénhidráthoz, a fehérjéhez, a zsírhoz meg a kalóriákhoz.

Insanity

Még mielőtt az Insy-t elkezdtem volna, találkoztam Szűcs Ildikó programjával. Tőle tanultam meg azt, hogy nem diéta kell, hanem életmódváltás, és hogy ez biza nem 1-2 hónapra, hanem egy életre szól majd. És hogy ehetek babot !! :) (folyt. köv. holnap!)

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Napi esti

Napi bölcs

Uzsonna tippek

Már vacsi idő lenne, de még nem is uzsonnáztam. Hm. Meleg van, és ez teljesen felborítja a szervezetemet. Sebaj, íme néhány ötlet, amit nem olyan régen ettem, készítettem uzsonnákra:

 
(Ha bármelyik részletesebben érdekel, kérdezz nyugodtan!)

Baldachinos kiskertem



A baldachint a tűző nap elleni védekezésre szerkesztettem méretes teraszomra. A növényeim sem bánják.
Sokszor elhangzik, hogy ha már eszel valamit, az legyen értékes, legyen lehetőleg bio. Na jó, de honnan tudhatom, hogy amire ráírták, az tényleg az is? Nem a genetikáig visszamenőleg, de ha magam termesztem a növényt, akkor biztosan tudhatom, hogy műtrágyázott-e, permetezett-e, kényszerérett-e. Tavasszal gondoltam egyet: kipróbálom. A teraszon, 3. emeleten, balkonládában. Amint a képeken is látszik, a növénykéim nagyon jól érzik magukat. Kétféle paradicsom, paprika, petrezselyem, és kelbimbó (ami eddig inkább karalábénak néz ki :)). Egy-két hét, és beérik az első termés. Igazi, saját, boszibio zöldségek. A baldachinos kiskertemből. :)

Ebéd tippek

Mivel ma ugyanazt ettem mint tegnap (spenót, tükörtojás, desszertnek tegnap ugyan nem volt, de ma 2 tk mézes kenyér), hoztam 10 képet és tippet, amiket nem régen főztem, ettem. Meg persze egy et a mézes kenyérről. Nyamiii! :)



Szóval itt a 10 kép a 10 ebédről. És a receptek.





1. 10 dkg túró, kis natur joghurt, 1 kiwi, 1 adag fehérje shake.

2. Zabos túrós: 45 g zabból, 1 dl tejből, 1 dl vízből mikróban 2 perc alatt sűrű kását főzök. Édesítem, hozzákeverek 150 g túrót,egy csepp vanília aromát, 50 g cukormentes málnalekvárral bolondítom.

3. Gombaleves: Megpárolom a megpucolt, feldarabolt gombát, amikor félig puha, hozzáadom a tisztított, darabolt sárgarépát, itt a maradék pár szem borsót. Sózom, adok hozzá őrölt fekete és fehérborsot, színes egész borsot, felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék enni (egy vagy 2 alkalommal maximum), készre főzöm.

   Párolt borsó: A borsót kis sós vízben megpárolom, felét összetöröm villával és visszateszem a lábosba (turmixolni is lehet, de utálok mosogatni), kész.

   Csirke a' la Timi: 1 főre 3 fej hagymát üvegesre párolok egy kis kanál olivaolajon a csoda serpenyőmben. Rádobom a darabolt csirkét ( 20 dkg), fehéredésig nagy lángon sütöm. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadom a fűszereket (őrölt fekete és fehér bors, csöpp kakukkfű, só), 3-4 (5-6) gerezd szeletekre vágott fokhagymát. Volt otthon, így tettem bele egy egész paradicsomot és egy egész paprikát. "Zsírjára" sütöm. (folyt. köv.)

4. Indiai zöldséges tészta
5. Fokhagymás csirke, barna rizs, zöldség
6. Csirkés, zöldséges tortilla, fűszeres krumpli
7. ld. 5.
8. Paprikás csirke a' la Timi
9. Párolt borsó, tükörtojás, lekváros palacsinta

Tízórai

Igen, van ilyen, hogy az ember lánya lót-fut, és csak úgy kutyafuttában bekap valamit, pl. tízórai gyanánt. Lett volna rá nekem is lehetőségem, elmentem több Fornetti előtt, voltam pékségben, és letolhattam volna egy kis csokit is fél üveg Ice teával. De inkább kibírtam, ittam a vízből, ami mindig van a kocsiban (tényleg: kóstoltátok már a forró szódát? ;-)), vettem -akciós- U1 rudit, és hazaérve megettem 2 rudit és egy almát. Ez így
264 kcal, 6.3 g fehérje, 39 g ch, 12 g zsír.


Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Reggeli


( 483 kcal, 7.6 g zsír, 67 g ch, 15 g fehérje)
Akkor találkoztam a zabbal mint étellel, amikor februárban elkezdtem az Insanity-t. Az étkezési tervben olvastam róla. Zab ???!!! Há' mi vagyok én, ló ??? Aztán kipróbáltam. És imádom. Állítom, hogy nagyobb függőséget okoz mint a nikotin. :)

Ja, hogy szénhidrát? Ja, hogy én "diétázom" ?
Egy általam fogyasztott adagban (50 g) 283kcal, 7g zsír; 43g CH; 13g fehérje van.

A mai kásám:
  • 50 g zabpehely
  • 2-3-szoros víz
  • kis édesítő
  • fahéj
  • 25 g vanília ízű fehérjepor
  • 15 dkg fagyasztott meggy.
Boszorkányos tipp: a meggyet fagyott állapotban teszem a kásába. Így gyorsabban kész, a meggyet nem kell külön kiolvasztani, és a gyümi hamar lehűti a kását (én ugye nem szeretek várni a kajára), miközben felolvad.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Edzés

Mivel nótorius "nemalvó" vagyok, reggel, korán szoktam edzeni. Kellemes, mert felpörget egész napra, hasznos is, mert így megelőzöm a nyári napi hőséget, nem marad el edzés, hiszen nem gyárthatok kifogásokat, hogy hú, már hulla fáradt vagyok, jaj, ma olyan nehéz napom volt, ugyan, ha ez kimarad, mi bajom lehet (...)?


Sosem voltam elégedett magammal. Aztán 2009-ben azon kaptam magam, hogy leginkább egy tenyeres-talpas asszonyságra hasonlítok. 79 kiló voltam. Annyira még mindig nem zavart, hogy tegyek is valamit ellene egészen addig, amíg az akkori barátom egyszer azt mondta rám: "bálna". Na, nálam ez volt az a bizonyos "kattanás", ami elhatározásra és tettekre késztetett. Én akkor úgy megsértődtem, de úgy, ahogy még életemben soha. Hogy ÉN bálna ???!!! Abban a szent pillanatban megfogadtam, hogy rám soha többé senki nem mondhatja, hogy bálna, de még azt sem, hogy kis duci vagy husika. Majd én megmutatom! Méghogy B Á L N A ????!!!! Azonnal a nethez ültem és pár óra alatt feltérképeztem, mit tehetek, hogyan csinálhatom. Másnap beszereztem egy Rubint Réka dvd-t, és itt indult el a New Life, új életem a mozgás és a tudatos táplálkozás felé.

RR korszak

Már aznap nekiálltam a világmegváltásnak: ah, mit nekem Rubint Réka, majd én megmutatom! Háát, khm... Kerek 5 percet bírtam a tornából. De már akkor felismertem a lényeget: NE ADD FEL !!! És én csináltam, sírva, vért izzadva. Mellette odafigyeltem a kajára, ami annyit jelentett, hogy alig ettem, délután és este szinte semmit. Akkor még bébicipőben járt az Update és az Alakreform. Alig volt 1-2 információ. És én sem tudtam sokat a dologról.

Update

Kezdtem egyre jobban bírni a tornát, pár hónap elteltével már ment egy 20 perces blokk is, és megvettem a következő dvd-t Rékától. Majd a következőt. És mindet. És tornáztam, minden nap! Mellette egyre több infó kezdett áramlani az Update módszerről, és én beleástam magam. Az alapötletet (figyelj, mit mikor eszel és mozogj) a mai napig nagyon jónak tartom. Nem ettem liszteset, cukrosat, mozogtam, és U termékeken éltem nagy részben. Futni is elkezdtem, ami nagy szerelem lett, de egy hatalmas esés miatt sajnos szüneteltenem kell. Viszont belejöttem a tornába, és ekkor már Réka 90 perces Alakreform videóját is végig tudtam csinálni. És szerettem, nagyon: Rékát, az edzéseit, a mozgást. 2011-re lefogytam 64 kilóra.


Insanity

2012 januárjában megismertem egy netes csoportot, és általuk Shaun T.-t és a Teambeachbody edzéseit. Belenézve az Insanity videóba elsőre megállt bennem az ütő. Te jó ég, hiszen én nem vagyok terminátor!! A fit testbe majdnem belehaltam, de mégis nekivágtam. És szerelem lett. Óriási. Ez az a mozgásforma, ami bejön, ezek azok az edzések, amikbe belehalok, de a végén rohadt büszke vagyok magamra, hogy megcsináltam. Ez az az edző, aki pontosan úgy motivál, ahogy arra szükségem van, addig ordít, amíg megcsinálom még azt az utolsó 2 percet, pontos és pontosan annyi információval lát el, hogy meg tudjam csinálni.
Ez egy 9 hetes, teljes test kondicionáló edzésprogram, nagyon jól felépített, étkezési tervet mellékeltek hozzá, ezután már csak én kellettem. És a kitartásom, nap mint nap.
A program végére rengeteget erősödtem, feszesedtem, a hátsómról "eltűnt" a zsír nagyjából fele, laposabb lett a hasam, és nagyon büszke voltam magamra, hogy végig csináltam!




Asylum

Az Insanity után sem volt megállás. Sokat tanultam magamról, az emberi testről, az edzésintenzitásról, a táplálkozásról. És ma fejeztem be a 2. kör Asylumot.


Ez egy 30 napos program, az Insanity nagy tesójának is nevezik. Nagyon kemény, de egyszerűen imádom!!! Tuti, hogy lesz belőle még pár kör, annyira jó, annyira hatásos. Ettől az edzéstől kezdtem izmosodni. Elsősorban a karom és a hátam, no meg a vádlim, a lábam ...



És a hasam...



De ez még csak egy kezdet...

Cél

A sokak által pszichosz@rságnak gondolt célrendszer nagyon fontos. Célom: a testzsírszázalékom csökkentése. Magyarul: nem akarok zsírt látni magamon. És nincs sok hátra. Csak türelmesnek kell lennem, minden egyes nap tenni a célomért, kitartónak lenni és hinni, hogy sikerül. Mert bármit elérhetsz, amiben hiszel! :)