2012. november 29., csütörtök

Pad-mese

Az épület teraszos része alatt áll egy pad. Hagyományos, lécekből készült, lebetonozott talpú, városi pad. Ami hihetetlen vonzerővel bír, és rengeteg álmatlan éjszakát okozott már nekem. Ma arra gondoltam: ha ez a pad mesélni tudna...! Hát akkor meséljen!
 
(noncsiweb.hu)
 

Magyarország, 2012. november 19.
 
Öt fiatalember sétált erre. A mágikus pad most is bevetette vonzerejét: a fialalok letelepedtek. Három a háttámlára ült, kettő (olyan egyformák, mint két tojás) velük szemben állt. Tizenhat éves formák. Beszélgetni kezdtek. Csajokról főleg. És hogy mennyire kevés a 800 Forint ahhoz, hogy bulizni menjenek. És közben mobilról halkan szólt a zene. Egy pálinkás üveg járt körbe. Ahogy csökkent az üvegben a lötty mennyisége, úgy lett egyre hangosabb a zene és a nevetés. Majd hirtelen csönd lett. Hazaindultak a legények. Biztosan várták őket. Jó dolog a család. És ezek még (talán) rendes gyerekek (?) ...

Motiváció

Ma pihenőnap volt, de holnap reggel újra edzés. Ezért 5-kor kelek, és nem lesz sok idő szöszmötölésre, Shaun megint leugatja majd a fejemet. Igen, Shaun, tudom, hogy a vízivás szünet nem kávészünet, tudom, hogy ott is mindenki fáradt és tudod, hogy én is az vagyok, de ez téged nem érdekel, tudom, hogy feszesen kell tartanom a hasamat és a törzsemet, figyelni fogok holnap is mindenre. Mert így döntöttem, mert ezt akarom, mert tudom, hogy megéri, tudom, hogy van értelme, mert hiszek magamban és mert nagyon akarom, hogy elérjem a célomat. November utolsó napja lesz holnap, még 6 hónap a nyárig, 6.5-7 hónap a bikiniszezonig. :)
 
 
Taralynn McNitt
 

Bölcs

"Próbálj meg minden zavaró, kedvezőtlen körülményt az életben átmenetinek tekinteni. Ahogy a víz színén fodrok keletkeznek, majd hirtelen eltűnnek, épp olyan a világon minden más is. Gondjaink keletkezése és múlása is végtelen ciklus forgásában történik. Az egyik jön, aztán már nincs is sehol, de máris megjelenik a következő, mely hamarosan szintén a semmié lesz."
 (Dalai Láma)
 
"Próbálj meg minden zavaró, kedvezőtlen körülményt az életben átmenetinek tekinteni. Ahogy a víz színén fodrok keletkeznek, majd hirtelen eltűnnek, épp olyan a világon minden más is. Gondjaink keletkezése és múlása is végtelen ciklus forgásában történik. Az egyik jön, aztán már nincs is sehol, de máris megjelenik a következő, mely hamarosan szintén a semmié lesz." (Dalai Láma)

Recept: Fűszeres, joghurtos csirke

(jolkifoztem.hu)
 
(Szintén szombatra tervezett, saját kép akkor.)
 
Hat személyre:
 
4x200g csirkemell filét lapjában vékony szeletekre vágok.
Egy nagy tálban összekeverek 2 pohár natur joghurtot, gyömbért, 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 kk fűszerpaprika port, 1 kk chiliport, 1 kk őrölt köményt, 1 kk kurkumát, 1 kk pirított édeskömény magot, 1 kk cayenne-i borsot.
Ezt ráöntöm a csirkére, alaposan átforgatom benne a húsdarabokat, majd 1 órára hűtőbe teszem lefedve.
Eredetileg (előmelegített) grillsütőben kell sütni a páctól lecsorgatott húsokat oldalanként 4-4 percig, én a csodaserpenyőmben fogom elkészíteni.

Megjegyzéses

Mostanában inkább elismerő megjegyzéseket kapok, de akadnak, akiknek egy életmódváltás szálka a szemében. Nem tudom, miért, nem értem, miért, de már nem is érdekel, miért. S hogy miért nem? Mert akik kötözködnek, nem az én súlycsoportom. Semmilyen téren. Értsd: elégedettek az életükkel és a külalakjukkal úgy, ahogy van. Vagy épp nem elégedettek, csak könnyebb a másikat fikázni, mint tenni valamit magukért. És ez a külalak bizony általában kerekded.
 
Nem akarok ezzel túl sokat foglalkozni, csak tényleg nem értem, ha én nem szólok bele az ő életükbe, akkor ők honnan formálnak jogot arra, hogy minősítsék az enyémet?
 
Beépül a sejtjeidbe az a sok víz!
Minek annyit inni, mikor 1-1.5 liter az egészséges?
Miért akarod tudni, hogy készült, ha jóízűen megetted, ennyi! Ne számolgass!
Mikor hagyod már abba, így is túl vékony vagy!
Ja persze, te egyedül vagy, neked van minderre időd!
...
 
Mondjon bárki bármit, büszke vagyok magamra. Büszke vagyok arra, hogy felismertem, hogy nem érzem jól magam a bőrömben. Büszke vagyok arra, hogy képes voltam megtalálni azt a módszert, amivel leadtam 20 kilót. Büszke vagyok rá, hogy majdnem 40 évesen úgy nézek ki, mint 18-20 éves koromban. Büszke vagyok magamra, amiért képes vagyok hajnali 5-kor felkelni csak azért, hogy még munka előtt lenyomjam az edzést, nehogy bármi közbejöjjön és elmaradjon. Büszke vagyok a Boszorkánykonyhára, a sok régi és új receptre, arra, hogy a bloggal sokaknak sikerül ötletet, motivációt adni. Büszke vagyok arra, hogy nem kifogásokat gyártok és keresek, hanem minden gondot megoldok valahogy, és folytatom tovább, amit elkezdtem. Büszke vagyok arra, hogy képes vagyok időt szakítani minderre. Mert nekem ugyanúgy 24 órám van egy napban, mint egy családanyának, dolgozom, mint más dolgozó nő. Főzök, (kézzel) mosok, boltba járok. Viszont nincs tévém, magam festem a hajam, a szemöldököm, nyárig biztosan nem költök új ruhára, blogot és könyvet írok, magam tankolom az autómat, és folytathatnám, de nincs értelme. Épp ma kaptam meg egy ismerőstől, hogy nekem milyen könnyű, hiszen egyedül vagyok. Már nem volt bennem kétség: R.-ra gondolva elmondtam a csajszinak, hogy könnyű neki (2 gyerekes anya) hozzám hasonlítania magát, hasonlítsa inkább R.-hoz, aki 5 gyerekes családanya, és ugyanezt csinálja, mint én. Na, nem is volt több ellenvetés. (Általában jó kislány vagyok, de van, amikor már nem tudom befogni a számat.)

(Itt írtam R.-ról.)
 
Igazából úgy érzem, hogy beszólogatni az szokott, aki elégedetlen ugyan az életével/kinézetével, de a könnyebbik utat válsztja: a nyavalygást. Amivel a büdös életben nem fog elérni semmit, de az legyen az ő baja. Furkálódhatnék én is, de tutira még mindig 79 kilós hájpacni lennék, és utálnám magam és az ótfitemet.

"A sikeres, világmegváltó dolgokra, nagy teljesítményekre mindenki képes? Tényleg akkora szám lenne megmászni a K2-t, ha Marisnéni is felszaladna rá? Ha annyira könnyű lenne szép testet formálni, már mindenkinek az lenne. De nem az. Gecikemény munka. Sok idő, energia és kitartás kell hozzá. Ami valljuk be őszintén sokakban nincs meg.
Akármennyire is sokan vannak és hiába nő napról napra a tudatosan és normálisan edzők száma, még mindig kevesen vannak. Mert amit ők csinálnak, ahhoz akaraterő kell, kitartás kell, át kell lépni a határokat és ki kell lógni a tömegből.
A vesztesek mind a könnyebb utat fogják választani. A nyertesek pedig arra gondolnak: Lehetetlen? Oké, kezdjünk neki!" (https://www.facebook.com/#!/Sasafitness?fref=ts)
És bizony én januárban megfogadtam, hogy benne leszek abban az 5-10 %-ban, akik elérik a céljukat. Így nem is pazarlom az energiáimat a kötekedőkre. Ráadásul biztos vagyok benne, hogy az élet engem fog igazolni :)

Ebéd és uzsonna

Ebéd: Fafül gombás csirke (200 g), saláta (50 g)
 
 
Uzsonna: 50 g sajt (Milfina, laktózmentes), 2 alma, 10 g mandula, 10 g mazsola


Reggeli és tízórai dobozolva

 
Nekem nagyon korai a reggel 7 előtti reggeli, így megfőztem, dobozoltam: 40 g zabkása 1 adag vaníliás fehérjeporral és 70 g meggyel.
A tízórai 2 pici saját készítésű müzliszelet és egy alma.
Háttérben 1 liter folyadék.

Recept: Illatos piláf

(nosalty.hu)
(A kép most csak illusztráció, szombati kajatervem ez, ha lesz saját kép, lecserélem.)
 
Hat személyre:
2 ek oliva olajat felforrósítok, megpárolok benne 2 közepes fej vöröshagymát aprítva, hozzáadok 2 fahéjrudat, 2 babérlevelet, 8 egész szegfűszeget, 8 szem egész fekete borsot, még pár percig párolom.
Beleöntök 40 deka basmati rizst, alaposan összekeverem.
4 pohár vizet öntök a rizsre, meghintem 1 mokkáskanál sáfránnyal, felforralom.
Fedő alatt, kis lángon 20 percig főni hagyom, közben néha megkeverem.

Pihenőnap


Ma pihenőnapom van. Érzem is, hogy jól fog esni, meg tudom is, hogy szükségem van rá.
Régebben nem tartottam be, jött is tavasszal a túledzés, amihez két hét kellett, hogy kiheverjem, fizikailag is és lelkileg is megviselt. Ráadásul az étkezés-edzés-pihenés szentháromság egy ütt működik igazán, mégis úgy érzem, hogy az alap a kaja, aztán jön az edzés és a pihenés.

A szervezetnek a pihenőnapok következtében több ideje van a regenerálódásra, így az edzések intenzívebbek lehetnek, sőt az edzések közötti hosszabb pihenés a sérülések megelőzésében is segíthet.
 
A pihenőnapot persze "hasznosan" is el lehet tölteni, nem azt jelenti, hogy vigyázzban kell ülni a sarokban, íme néhány ötlet:
  • végezhető valamilyen laza keresztedzés (úszás, bicikli, stb)
  • végezhető gimnasztika, nyújtó gyakorlatok
  • kényeztethetném magam szaunával, termálfürdővel, masszázzsal
  • fejben sem árt kipihenni az edzéseket, tölthető több idő a családdal, haverokkal, meg lehet nézni egy mozit... 
Nekem nagy valószínűséggel - ha rá tudom szánni magam - fogorvos lesz a program... Ne nevess, kész wellness: a szék kényelmes, minden tiszta, a doki és az asszisztens kedves, mindent megtesznek a kényelmem érdekében...
 
No meg hómméd bjúti: hajfestés és társai...