2012. november 10., szombat

Edzés

LMP: Pump revolution


Lélegeztem. Legalábbis igyekeztem. Csináltam. Már a 10. percben lóként izzadtam, na ja, újra 10 kiló. Nem kell kiröhögni, hogy ez kevés, egyelőre itt tartok. Elég ez a súly a pontos végrehajtáshoz. Leszakad mindenem. De tudom, hogy kell, hogy jó ez így.
 
Hihetetlen, hogy 3 hét múlva végzek ezzel a programmal is...

Motiváció

Túl vagyok a heti hatodik munkanapon. Pakoláson, mosogatáson, halogatáson. Este 7 óra, de visszavan az edzés. A tegnapi maxtól olyan mértékben izomlázam van, hogy azt elmondani nem tudom :) Ma LMP jön, súlyzós, és tudom, hogy jól fog esni, jót fog tenni.
 


 

A pekándió

Honnan származik?

A nálunk is ismert dióval rokon növény, de nincs az a kemény héja mint ami nálunk megszokott. Közel 50 méteres fákon terem és úgy néz ki mint a makk. Napjainkban az USA-ban, Ausztráliában és Brazíliában terem. Úgy tartják,hogy őshazája Amerika, ott is a Missisipi térsége. Innen terjedt el majdnem egész Amerikában. A texasi Baker barlangban i.e. 6100-ból származó leletek között találtam pekándiót, ez mutatja régi korokra visszatekintő múltját. A Kolombusz előtti indiánok fontos eledele volt, télire raktározták amikor kevés volt az egyéb élelmük.
 


Mit tartalmaz?

Koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. Mint az olajos magvak általában ez a dióféle is jó hatással van a szervezetre, ajánlott a fogyasztása mindenki számára. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott!
 


Mi készüljön belőle?

A pekándió a mi diónknál kicsit édeskésebb, aromásabb ízű, így jól használható süteményekben, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. Olaját saláták, köretek készítéséhez öntetként, emellett ízesítőként ismerjük. (Forrás: itt.)

Őszintén...

Őszintén megmondom:
  • Nagyon hiányzik a futás. Az a hihetetlen szabadság, amikor túl vagyok az 5-6 kilométeren, és teljesen kitisztul a tüdőm, a fejem, és csak mosolygok, és futok tovább. Nincs nap, hogy ne gondolnék rá, és nincs nap, hogy ne lenne bennem a vágy, hogy felvegyem a szekrényben porosodó futószerkómat és lemenjek a parkba. Féltem a térdemet, félek, hogy többet ártana mint amennyire jót tenne, mégis tudom: ki kell egyszer próbálnom magam, egy éves kihagyás után teljesen kezdőként.
  • Kicsit nehezemre esik ez a kajatesztelősdi. Viszont tudom, hogy hasznos. A tej te(l)jesen kilőve, ha mégis, akkor laktózmentes. Attól semmi bajom. A túróval elvagyok, de fáj tőle a hasam (olyan "nehéz", "nyomós" érzés, és lestoppolja az emésztésemet). A natur joghurt elmegy. A sajtok rendben. Ma bab teszt volt, Mank ugyanis hozott át isssteni bablevest, az volt az ebédem. Nincs puffadás, a gáz minimális. A fehérjeturmix vízzel készítve: nem szereti a gyomrom, de különösebb panasz (max napi 1 adagot fogysztva) nincs. És itt most azt hiszem, befejezem a tesztelgetést. Hiszen hosszú évek óta fennálló dolgok ezek, csak amíg eddig vártam, hogy jobb legyen, mostantól ami nem oké, azt kihagyom az étkezésből.
 
  • Mank bablevesére visszatérve: azt hiszem, jól főzök. Sokan, akik kipróbálták a blogos receptjeimet, visszajeleznek, hogy nagyon finomak a kajcik. Mégis ez a mai bableves nagyon elgondolkodtatott. Ugyanis klasszisokkal finomabb, mint az én bármelyik levesem. És azt hiszem, megvan az ok is: én mindent nagyon egyszerűen, nagyon gyorsan akarok csinálni. Ha megadnám mindennek a kellő időt, magamnak a türelmet, azt hiszem, az ételeim is lehetnének sokkal finomabbak.
 
  • Van sok olyan cuccom a speizban, a hűtő fagyasztópolcán, amiket csak halogatok használni, mert macerás, vagy mert tartalmaz egy kis cukrot, vagy mert kicsit magasabb a zsírértéke, vagy van benne kevés búzaliszt... Azt hiszem, itt az ideje, hogy okosan elkészítve és adagolva ezeket "felszámoljam". Ha a pénztárcám engedné, menne minden a kukába, de az a sztori egyelőre nem rólam szól ;-) Szóval, ha lesz ezentúl az étrendben egy-két nem igazán top-10-életmódváltásos dolog, akkor sorry ;-)
 
  • Nagyon szeretnék áttérni arra az útra, amikor "csak" megtervezem, mit fogok enni (a vásárlás miatt is jó dolog ez), de nem mérem le és nem számolom a kalóriákat, makroértékeket. Ez egyelőre nem megy, mert a kalóriát már szuper jól be tudom saccolni, de a CH-t, zsírt, fehérjét nem. Na és az adagokkal rendesen el lehet szállni. De az út ez lesz, remélem, egyszer majd sikerül összehoznom :)
 
  • Aki ismer, tudja, hogy volt idő, amikor a Leangains módszer szerint étkeztem. Azaz egy átmeneti böjtös napi időszak után csak ebédeltem és vacsoráztam. Mivel általában reggel egyáltalán nem, és délelőtt is ritkán vagyok éhes. De nem tudtam 100 %-osan csinálni, mert nagyon kevés szakirodalmat találtam róla, így nem tudtam beleásni magam a témába kellő mértékben. Nagyon szimpatikus a Harcosok étrendje, ami nagyon hasonló a Leangainshez, R.-val (aki eszerint táplálkozik) napi szinten konzultálok a témáról, és már át is vettem pár napja azt, hogy ebédig csak iszom, és gyümölcsöt-magokat eszem. Ez maximálisan jól beválik. És nem meghatározott időpontban eszem meg, hanem, ha megéheztem. A korai reggelik miatt (ha reggel eszem, egész nap éhes vagyok) alig győztem kivárni a tízórai idejét, ebédre meg szó szerint kopogott a szemem az éhségtől. Most így ez jó irányba változott. Az edzések előtt D. tanácsára megy egy banán, ezzel nincs gyomorterhelés, nem zavar az edzésben. Máskor mindig nagyon a kajához kellett igazítani az edzést, hogy meglegyen a CH, a hidratáltság, de ugye , ha ettem, akkor várni kellett az edzéssel... Uzsonna és vacsora is akkor van, ha megéhezek, nem fix időpontban.
 
  • Habár a kenyérsütés nem kenyerem (hihi), van egy lepény, amit téli időszakban szoktam sütni, ebből kenyérlepény, tortilla is szokott készülni. Gyors, és kiadós. Azt hiszem, sütök majd egy adagot, hogy kicsit változatosabbá tehessem az étrendet.
 

Mert tetszik

Jaj, de jó lesz, amikor bármit felvehetek! :)





Dobozolható ételek

Az egyik legkézenfekvőbb kaja munkába csomagolásra: a szendvics. Jómagam is alkalmazom néha, mert gyorsan elkészíthető, könnyen csomagolható és szállítható. Viszont én szeretnék egyre kevesebb kenyeret/pékárut enni, így remélem, hamarosan már nem szerepel a hagyományos értelemben az étrendemben. Ám akinek nincs gondja a pékárukkal, kedvére kreatívkodhat.

Aztán a másik egyszerű: az előző napi maradékból vinni. Néhány ötlet:

undefined
 
undefined
 
undefined
 
 
undefined
 
 
 
 
 
 
undefined
 
undefined
 
 
 
 
 
 
(Képek: itt.)
 

Dobozolható ételek

Lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik, de amikor anno elkezdtem pakolni a kaját a melóba, isten biza semmi nem jutott eszembe, amit vinni lehetne.
Egy kisebb étkezésnek tökéletesen megfelel bármilyen zöldség és egy kis sajt.
A répát azért szeretem vinni, mert rágható. És sokszor nem is a kaja hiányzik, csak egy kis rágás.
Ha olyan zöldséget szeretnék vinni, ami levet ereszthet, akkor dobozba teszem. Pl. paradicsom, uborka. Azokat szeletelve, villával, hogy könnyen el lehessen fogyasztani.
 

Hús-vér motiváció 11-20.

A tegnapi max edzéstől szörnyen elfáradtam. Aki edz, az tudja, hogy ez milyen fáradtság. Aki nem edz, az úgy képzelje el, hogy egy tornába mindent belead, akkor is csinálja tovább, amikor már minden porcikája tiltakozik, a szíve hevesen kalapál és az izzadtság folyik rajta mindenhol. Mert tudom, hogy ezek a tornák abban rejtik hatékonyságukat, hogy azt az utolsó kört még lenyomja az ember. Büszke és jóleső fáradtság ez, amolyan vállonveregetős, és nagyon jó érzés. Ma LMP jön, vasárnap pihenő. Maximálisan be is fogom tartani, szükségem van rá. És hétfőn egy újabb max, az interval plyo.
 
A. írta a minap a BB csoportban azt, ami szintén erősen motivál arra, hogy bizony nem marad ki edzés. Ő napi 12 órát dolgozik, bringával jár, ez napi 13 km. Este negyed 10-re esik haza, a családja már alszik, és legyen akármilyen éhes, akármilyen fáradt, nekiáll és csinálja az Insanityt. Mert a beachbody lebeg a szeme előtt.
 
1-10. itt.
 
R. itt.
 
 
H. itt.
 
 
V. itt.
 
 
T. itt.
 
 
A. itt.
 
 
Zs. itt
 
undefined
 
én itt
 
undefined
 
Kenna itt
 
undefined
 
B. itt