2012. november 2., péntek

5. nap

Na, ez nem egy mintaétrend. Nem tudom, gyomorrontással, egész éjjeles hányás-hasmenés után mit lehet/szabad/kell enni, örülök, hogy ez megmaradt a gyomromban...
 

Aktuális bölcs

,,Ilyen az élet! Kis kavicsokkal dobál meg minket - figyelmeztetésképpen. Ha ezeket a kis kavicsokat nem vesszük észre, akkor egy téglával dobál meg. Ha a téglát nem vesszük észre, akkor szétzúz egy kősziklával. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor láthatjuk, hogy hol nem vettük észre a figyelmeztető jeleket. És akkor még van képünk azt mondani: "Miért pont én...?"

Andrew Matthews - Hallgass a szívedre!
 
,,Ilyen az élet! Kis kavicsokkal dobál meg minket - figyelmeztetésképpen. Ha ezeket a kis kavicsokat nem vesszük észre, akkor egy téglával dobál meg. Ha a téglát nem vesszük észre, akkor szétzúz egy kősziklával. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor láthatjuk, hogy hol nem vettük észre a figyelmeztető jeleket. És akkor még van képünk azt mondani: "Miért pont én...?"

Andrew Matthews - Hallgass a szívedre!

A gyomorronás diétája

Sokféle véleményt hallottam már arról, mit és hogyan kellene enni ahhoz, hogy az ember rendbehozza magát egy gyomorrontás után. Ami sztem tény: nem szabad megterhelni az emésztőrendszert.
 
Reggel langyos, ízesítés nélküli zöld teát kortyolgattam: ez volt a teszt, hogy bennem marad-e. Maradt. Így délelőtt lebotorkáltam a közeli kis boltba, hogy veszek háztartási kekszet. Azt tudom, hogy a cukormentes hol van, viszont nem olyat akartam, mert annak az ízétől megint minden visszaköszönt volna... A hagyományosat viszont vagy negyed óráig kerestem, mert évek óta nem jártam ilyen, cukros izéket kínáló polcok táján. :)
 
Amúgy érdekes a mai napom: gyenge vagyok, mint a harmat. Eszek pár kekszet, iszok pár korty teát, aztán pár óra alvás. Azt hiszem, a szervezetem csupán jelezni akart, hogy ha egyszer itt van egy hét szünet, abba bele KELL férnie a pihenésnek is. És mivel a kis boszi ugye egy hét alatt akarta megváltani a világot, amibe a pihi nem fért volna bele, hát a kis testem elveszi, ami jár neki, még ha ilyen drasztikus eszközökhöz kell is folyamodnia... Azért rendes tőle, hogy csütörtök estére időzített, mert így hétfőre, mire munkába kell menni, rendbejöhetek...
 
(hazipatika.com)
 
"A „gyomorrontás”, azaz gyomornyálkahártya gyulladás nagyon gyakori betegség. Kiválthatja egy-egy bőséges étkezés, túl hideg, túl meleg, vagy túl fűszeres étel, gyógyszer, baktérium okozta fertőzés. Általános tünete a teltségérzet, hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, illetve a fehéres lepedékkel bevont nyelv.

Kezelésében szükség lehet gyógyszerre (pl. széntabletta), de leghatásosabb a diéta alkalmazása. Segítségével tehermentesítjük a gyomor-bélrendszert.

Nem mindegy, hogy hogyan diétázunk!
A diéta úgynevezett progresszív, azaz felépítő jellegű. Az étrend fokozatosan bővül, alkalmazkodik a beteg állapotához. Először koplal, semmilyen szilárd táplálékot nem ehet, viszont a folyadék-és elekrolitpótlást biztosítani kell a szervezet számára. Majd az állapot javulásával fokozatosan bevezetjük az egyes tápanyagokat, ételféléket. A lépések között 1-2 nap teljen el. Naponta többször, de egyszerre keveset egyen a beteg.

Első lépés – csak folyadékA beteg először csak folyadékot fogyasszon, mivel a hányás, hasmenés miatt rengeteg folyadék távozik a szervezetből, ezt pótolni kell. Ihat szénsavmentes ásványvizet, világosra főzött, langyos teát, szűrt almalevet, limonádét.

Második lépés - szénhidrátok
Második lépésként a szénhidrátokat építjük be az érrendbe. Ez akár másnap is történhet, ha a panaszok elmúlnak. Célszerű adni reszelt almát, sárgarépát. Ezek pektint tartalmaznak, ez a vízben oldódó rost bevonja a gyulladt nyálkahártyát, nyugtatja azt. Adhatunk nyáklevest (rizs, zab), vizes burgonyapürét, szárazon pirított búzadarát, héjában főtt burgonyát, ropit, kétszersültet.

Harmadik lépés – fehérje beépítés
Harmadik szakaszban a fehérjét építjük be. Adhatunk sovány húsféléket, pl. sertéskarajt, csirkemellet, csirkecombot bőre nélkül, pulykamellet, tonhalat, zsírszegény tejterméket (sovány túró, natúr joghurt, kefir – a tej fokozhatja a panaszokat, ezért vagy hagyjuk ki erre az 1-2 napra az étrendből, vagy válasszunk laktózmentes tejet. Tojás is fogyasztható már, zsírszegényen elkészítve. A zsírszegénységet nem csak az alapanyagokban kiválasztásával, hanem az ételkészítés során is biztosítani kell. Válasszuk a főzést, gőzben főzést, sütőzacskóban, agyagedényben sütést, száraz rántást, joghurtos habarást.

Negyedik lépés - zsiradékok
Utolsó lépésként visszavezethetjük az étrendbe a zsiradékokat, ez fokozatosan történjen. Használhatunk olajat, margarint, de csak a szokásos mennyiség kb. felét. Miután teljesen megszűntek a panaszok, a „beteg” visszatérhet szokásos étrendjéhez, de ha lehet, kerülje el a „gyomorrontást” kiváltó okot.

Fontos elkerülni!
A teljes diéta során kerülni kell a túl sok só, cukor, fűszer használatát, ezek tovább ingerlik az emésztőrendszert.

A „gyomorrontás” gyakori, banális megbetegedés, kellemetlen tüneteivel senki nem szeret találkozni, ráadásul kisgyermekekre és idősekre akár veszélyes is lehet, főleg a kiszáradás miatt, ezért érdemes elkerülni a megbetegedést, illetve ha már jelentkezik, a diétával minél jobban törekedni kell az emésztőrendszer tehermentesítésére.

Vajda-Nagy Erika
Dietetikus"
(Forrás: itt.)

4. nap


Reggeles - amit nem lehet tervezni

Tegnap este korán kikapcsoltam a gépet és mindent: fájogatott a hasam. Mire vízszintbe kerültem, már görcsölt a gyomrom. Éjjel fél 12-ig fetrengtem, amikor már úgy éreztem: szétaszakadok, és közben vacogtam, és egyben folyt rólam az izzadtság. És innentől kezdve hajnali fél 3-ig a wc előtt hol térdeltem, hol rajta ültem: sugárban hányás és durva hasmenés hol egyszerre, hol felváltva.
 
(keptelenseg.hu)
 
 Amikor a gyomrom teljesen kiürült, kivánszorogtam a mosdóba kezet és fogat mosni. Nem kellett volna belenéznem a tükörbe: egy zombi nézett vissza rám holt fehéren, beesett szemmel, megkékült szemkörnyékkel. Pedig nincs is Halloween... Próbáltam teljesen kimerülten elaludni, de a görcsölés nem szűnt: a gyomorszájamtól a bélcsatornám végéig kínzott, és sugárzott a hátamba, de iszonyatosan. Nem akarom csűrni-csavarni. Csak fura a dolog, mert semmi olyat nem ettem, amit eddig nem, nem történt semmi extra, hogy lelki alapja lenne, nem voltam ideges vagy feszült, sőt: jó napom volt tegnap is. Hirtelen jött, és még nem múlt el. Remélem, csak "gyomorrontás", és ahogy jött, el is múlik.