2013. augusztus 3., szombat

Élet-mód-váltás: Életmódváltás és EAP

Élet-mód-váltás: Update (kezdetek) itt, avagy hogy szabadultam meg 15 kilótól.

Élet-mód-váltás: Insanity itt.

Az előző két bejegyzésben is említettem, hogy tavaly (2012) év elején kezdtem igazán szenvedélyesen kutatni a megoldás után. Hogy hogyan lehetne elsősorban fogyni. Zsírból fogyni. Még nagyon fontosnak tartottam a mérleget, minden reggel ráálltam, és általában csalódottan konstatáltam: hiába csinálok bármit, nem mutat kevesebbet. És közben mindenhol azt olvastam: életmódváltás. Élet-mód-váltás. ÉLETMÓDVÁLTÁS.

Életmódváltás. Mintha ez olyan egyszerű lenne. lemegyek a boltba, veszek egy adag életmódváltást, megeszem, és a dolog elintézve. Vagy elolvasok egy cikket az újságban, és már életmódot is váltottam. Hipp-hopp megvan, aztán el lehet felejteni.

Legtöbbször hatalmas az elhatározás: holnaptól életmódot váltok! Aztán megy is a dolog pár napig lelkesen, de egy hét után már esetleg unalmas lesz, vagy fárasztó, és nyűgös. Mert készülni kell, mert tervezni kell: időt, edzést, kaját, csomagolni, dobozolni kell... Aztán hirtelen elfogy az idő, és ahogy fogy a motivációs, már nem is lesz olyan fontos az aznapi edzés, és ugye ez a szelet süti belefér, megérdemlem, annyit edzettem a héten... És úszott az egész.

Oké, de akkor miért van az, hogy van, akinek mégis sikerül?

Ha magamból indulok ki, két dolog jut eszembe.

1. Kellett egy "katt". Egy óriási elhatározás. Hogy én ezt megcsinálom, lehet hó vagy sár, meleg vagy fagy, potyogjanak bármik az égből, nekem ez van olyan fontos, hogy megtegyek érte mindent, amit csak tudok. Olvastam, kerestem, megszállottan kutattam a hogyanokat. Volt egy tervem. És tartottam magam hozzá. Azt hiszem, ez az egyik legnagyobb titok.

2. És ami ugyan nekem nem igazán jött össze, de ha így lett volna, ha így lenne, sokkal könnyebb lenne minden: támogató környezet, támogató emberek. Szerintem a minimum az lenne, ha az embert a legközelebbi családtagjai, barátai, a társa támogatná az életmódváltásban. Ha az ember megkapja az esélyt és a támogatást, nem kell egyvégtében azért harcolnia, mert egészségesebben szeretne táplálkozni, mert törődni akar a testével. A legideálisabb az, amikor a közvetlen környezet is veled tart, nem eszik melletted a habos süteményt, a nutellás kenyeret; nem a folyamatos kritika megy, hogy jaja, belehalsz az edzébe, jaj, már olyan sovány vagy, jaj, a végén még beteg leszel (...), sőt ha valaki még edz is veled!!! :)

De tudni kell, hogy a saját sikered csak rajtad múlik.

Edzeni nem tud senki helyetted.

Jól étkezni nem tud más helyetted.

Új szokásokat is csak te tudsz felvenni.

Tudsz találni olyan embereket, akik támogatnak, és akiket te is segíteni tudsz.

Nagy döntés az életmódváltás, mert nemcsak a tested, az alakod, hanem a gondolkodásod, a személyiséged is változni fog.
 

A kutakodásaim során teljesen véletlenül egy cikk mellett megjelent egy reklám: Edzésmester Alakváltó Program (www.edzesmester.com). Kis gondolkodás után feliratkoztam a hírlevélre. Szűcs Ildikó edzésmester rendszeresen küldött anyagokat. Mindet elolvastam, sokszor. Mert ekkor találkoztam először magyar nyelvű anyaggal, ahol normál, hétköznapi stílusban leírták, mit jelent fogyni, zsírból fogyni, mik az alternatívák. Hogy lehet kalóriát ÉS makrókat számolni. Hogy mi az aerob, anaerob edzés, miért jó súlyzókat használni. Kezdtem megérteni dolgokat. Például azt, hogy ha tényleg akarom, sikerül elérnem a célom. És azt is, hogy ha egyszer belekezdtem az életmódváltásba, az nem csak egy bizonyos ideig, hanem örökké tart. És -mivel akkor sem álltam a helyzet magaslatán anyagilag- nagyon sok gondolkodás után megrendeltem a programot.


Rengeteg edzéstervet kaptam nagyon pontos gyakorlatleírásokkal, videókkal (ahol meg lehet tanulni a -nagyon fontos- pontos végrehajtást), különböző edzettségi szintekre és egészségi állapotokra, motivációs, célkitűzéses anyaggal, és egy olyan csapattal, akik egyszerűen lenyűgözőek, és akik szerepeltek a blogon is a Hús-vér motivációk rovatban.

Lázasan olvastam a kapott anyagokat, néztem a videókat, és egy időben az Insanityvel együtt csináltam az EAP-s edzéseket is.

Ildikó folyamatosan segít, minden kérdésre válaszol, tippeket ad minden területen, nagyon motiváló, hihetetlenül pozitív és határozott edző. Remélem, lesz majd alkalmam személyesen is megismerni, mint ahogy a csoport tagjait is.

Idén a súlyzós edzésprogram, amit az Asylum 2 előtt végigcsináltam, az EAP-s program, és imádtam. És az idei év eleji gumiköteles edzésprogram is, amit végigcsináltam. Ráadásul a súlyzóstól szépen alakult a karom, a vállam, így az otthoni program augusztusra megint ez lesz, emelt súlyokkal.


A programhoz receptkönyv is tartozik, ahol magyar alapanyagokból elkészíthető, főleg hagyományos ételek receptjei találhatók, de nem hagyományos formában, hanem "életmódváltásosan", és nem mellesleg pontosan kiszámolt kalórai és makró értékekkel. Sok ötletet lehet meríteni belőle a napi, a heti és a havi menü összeállításához.

Volt már csoporttalálkozó, és a csoporttársak küldtek fotókat, ahol -mint a videókon is- nagyon jól látszik, hogy Ildikó nem kigyúrt testépítő, nem fitness modell, hanem egy nagyon arányos, nagyon szépen tónusos testű edző, igazi példája annak, hogy sok éven át, normális étkezéssel és folyamatos edzéssel el lehet érni és fent lehet tartani ezt az alakot. Nekem ez fontos, mert kell, hogy hiteles legyen, hogy fel tudjak nézni arra, aki tanácsot ad. Egy edző legyen példakép. :)

Alvásterápia 1. nap

 
Tegnap, a nulladik napon hajnali 1-kor néztem utoljára az órára... És volt egy szúnyogom is. Fél 6-kor keltem, órára. Egész délelőtt zombi voltam, délután bedőltem az ágyba és aludtam 2.5 órát.
 
Az 1. napon, ma hajnalban pontosan 3 óra volt, amikor még ránéztem az órára. Fél 6-kor keltem, ébresztőre. Zombi vagyok, kegytlenül kalapál a szívem, és úgy érzem magam, mint akit baseball ütővel kupán vágtak...
 
Még 2 napot kell dolgoznom, aztán jön egy kimerítő és hosszú hazaút.
 
Nem adom fel...


Hús nélküli receptek (Gyűjtemény, 2. rész)

- Pikáns spenótfőzelék (paleo)
 
 
- Detox leves (paleo)
 
 
- Szeretet-reggeli (paleo) (A kolbász hús, a lényeg itt a tojás.)
 
 
 
 
- Rántott cukkini (paleo)
 
 
- Kókusz alagút (paleo)
 
 
- Almás batyu (paleo)
 
 
- Kurkuma szószos brokkoli (paleo)
 
 
- Sárga cukkini krémleves pirított kesudióval (paleo)
 
- Almacsinta (paleo)
 
 
- Répacsinta (paleo)
 
 
- Mákos részta (paleo)
 
 
 
Tojásos receptek gyűjteménye itt.
 
Kókuszos receptek gyűjteménye itt.


Palacsinta receptek gyűjteménye itt.


    Paleo reggelik 1 itt.

    Paleo reggelik 2 itt.
    Paleo snack itt.
    Paleo ebédek 1 itt.
    Paleo ebédek 2 itt.

    Paleo vacsorák 1
    itt.
    Paleo vacsorák 2 itt
    Húsos receptek itt.
    Hús nélküli receptek itt.



Asylum 1-2. (Összefoglaló)



- Asylum étrend itt.
- Asylum étkezési terv alapok itt.
- Asylum 1. heti menü itt.
- Asylum 2. heti menü itt.
- Asylum eredmények (3. kör 1. hét) itt.
- Asylum 3. kör, végeredmény - adatok itt.
- Asylum 3. kör, végeredmény - kép itt.
- Asylum: Kinek ajánlott ez az edzés? itt
- Készen állsz? Video itt.
- Tippek shaun T-től. Video itt.
- Asylum pro és kontra itt.
- Asylum 4. kör, étrend itt.
- Pocifotó itt.
- Asylum 2- a csomag itt.



- Asylum edzésterv itt.
- Asylum 2 edzésterv itt.

Két nap van vissza az Asylum 2-ből. Holnap és holnapután megcsinálom, és vége.

Az Asy 1 ugrálósabb volt, itt sokkal több a súlyzós rész, emiatt -habár az 1. is nagy szerelem- ez most kicsit jobban tetszett.

Sokat erősödtem, a karomon meglátszik az edzés.

A mérleget nem figyeltem.

Sitty-sutty elröppen ez az egy hónap Shaun T-vel, aki a szokásos módon minden gyakorlatot megtanít, elmagyaráz, folyamatosan motivál, segít, nem engedi, hogy megállj, abbahagyd.

Mindenkinek ajánlom, aki szeretne erősödni, tónusosabb izmokra vágyik, aki nem fél a kihívástól és a fájdalomtól. Persze nem árt egészségesnek lenni, jól enni.

Nagyon örülök, hogy ezt is megcsináltam :)