2013. szeptember 7., szombat

Új fejezet 27.nap (Családos, kirándulásos :-) )

 
Egy "kis" buszozás után tegnap kora este érkeztem meg Budapestre. Még egy kis metrózás és BKV-zás után már együtt is volt a kis csapat: Sweetmami, M. és P., a négy vidám bohóc :-)
 
 
Ma a reggeli (3 ek zabpehely+2 adag csokis fehérjepor) után elindultunk a barlang-túránkra.
Felfedeztem, hogy az Üllői úton van paleo bolt :-)
Jó sok metrózás után a Nyugati pu-nál szálltunk buszra, ami nem azért tetszett, mert olyan régen buszoztam volna, hanem mert 2006-ban jártam erre utoljára, Isa Tanriverdivel, egy bécsi pszichoterapeutával - de ez egy totál más történet... ;-)

 
A Margit-hídról láttam a Dunát...

 
... és a Parlamentet.

 
A buszról leszállva kis aerob edzés után megpillantottuk a barlang bejáratát.

 
Nagyon szép belül, modern, tiszta, ingyenes WC-vel (ami egy állandóan virityelő Boszinál nagy plusz), egy interaktív, a barlangokkal kapcsolatos kiállítóteremmel, meseszobával, a barlangi mentés folyamatát bemutató résszel. És van egy vetítőterem is, ahol lehet mozizni, amíg a minden egész órában induló idegenvezetéses barlanglátogatás lekezdődik. Ja, és az épület mellett van egy játszótér, egy tanösvény, hogy se a kicsik, se a nagyok ne unatkozzanak.


 
A barlang hőmérséklete állandóan 12 fok, így hiába volt kint verőfényes napsütés, meleg ruhába öltöztünk.
 
 
 
Péter, az idegenvezetőnk határozott, de nagyon kedves -egyébként operaénekes és hobbiból tárlatvezető- fiatalember volt, folyékonyan beszélt angolul is.

 
A barlangan csodás volt. Eleve a furcsaság amiatt, hogy nincs lent természetes fény, hogy hideg van (én mondjuk nagyon élveztem ezt a hőfokot), és hogy kristálytiszta a levegő!!! Terápiás céllal is használják. Péter mesélte, hogy a barlang öntisztító mechanizmusának köszönhetően ha tüsszentünk, a baktériumok nem tudnak fertőzni, mert elpusztulnak.

 
A jellegzetes képződmény a borsó és a karfiol volt (de a borsó miatt egy paleós sem menekült a fejvesztve a kijárat felé ;-) ), és találkoztunk néhány cseppkővel is.

 
A 40 perces túra alatt 45 méter mélyre sétáltunk le, megannyi csodás üreget és mészkőképződményt láttunk, megtudtuk, hogyan alakult ki ez a barlangrendszer, én nagyon élveztem.
 
 
Ebédidőben értünk ki. Én szokás szerint vittem az előre dobozolt kajcimat, amit a büfében minden szó nélkül megmelegítettek nekem!!! :-) Sajna kellett a husihoz a zero kóla, készültem.
 
Kicsit elpilledve visszabékávéztunk.

 
Az uzsonnám: egy tonhal konzerv, 100g vegyes saláta csöpp almaecettel, uborka.

 
A vacsora már az autópályán ért.
(150g sült pulyka, 150g vegyes párolt zöldség.)

Szóval, kérem, lehet tartani az étkezést akkor is, ha az ember utazik, ha kirándul.
Igen: előre kell készülni/főzni, igen: időt igényel, igen: megéri!
 
Nagyon jól éreztem ma magam. Ez egy igazán klassz nap volt! :-)