2018. május 11., péntek

101-102. nap

101. nap, csütörtök

R: -
Ebéd (fél 1-kor, ma ebédeltettem a suliban, mivel mi osztjuk az ételt, azt a falatka kaját is sok részletben sikerült megennem): tonhalas saláta
Délután (fél 4-kor): keto kávé
V: baconbe tekert spárga, sült hús, uborkasaláta, fokhagymaszósz


Mozgás:
- aerobic videó (nagyon vicces)
- 9km

Este dobozolás két napra.

Rájöttem, hogy mi a bajom egy idő után a dobozolt étellel: hogy hideg. A friss ételek sokkal jobban ízlenek. Így a héten már másodszor dobozoltam két napra, úgy, hogy legalább a vacsora melegen fogyasztható legyen.

Sulis aranyosság: "A halak koporsóval lélegeznek."


102. nap, péntek

"Tiszta étkezés." "Ketogén étrend." ...

Számomra a "tiszta étkezés" azt jelenti, hogy megenni mindazt, amit meg tudok emészteni, a lehető legtermészetesebb, legfeldolgozatlanabb módon. Mindez szinte lehetetlen, hiszen ott a szennyezett levegő, a szennyezett, műtrágyázott talaj és talajvíz, a permetszerek. Panelban élek. Egy balkonládám van a teraszon, benne petrezselyem, a hétvégén ültetek pár tő paprikát. Anyuék kertjében rengeteg dolog megterem, mindig kapok is bőséggel, de ott is permetezni kell, ha valami gubanc van. Igyekszem a(zt a minimális) zöldséget, amit fogyasztok háztól, piacról beszerezni, néha ott veszem a házi tojást is, de abban sem lehet biztos az ember, hogy nem táppal etetik a tyúkokat és hogy tényleg "kapirgálósak-e". Húst, ami szabad tartású állaté, be lehetne szerezni, egyelőre nincs meg rá az anyagi kapacitásom. Ásványvizet szoktam venni, de rosszul vagyok attól, hogy csak én egyedül mennyi műanyag hulladékot termelek ezáltal...

Vannak ételek, italok, amik nélkül meg lehetne lenni, például a kávé, a csoki, az alkohol. Egyedül a kávéból fogyasztok sokat, de néha megkívánom a csokit és megeszem, és ha nagy ritkán elmegyek egy buliba és kedvem van hozzá, iszom alkoholt. 

Ha csak néhány dologra odafigyel az ember, például hogy ne fogyasszon agyoncukrozott ételeket, ne igya meg az egészségesnek beállított, sűrítményből készült, cukrozott gyümölcsleveket, kerülje a "porokat" és "kockákat"; ne a spanyol (...), hanem a magyar epret egye, idényében, már sokat tett önmagáért.

"Ketogén".

"A ketogén diéta olyan magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztettek ki. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. A vér és az agy magas ketonszintje (ketózis) pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez." (Freeman JM, Kossoff EH, Hartman AL. The ketogenic diet: one decade later. Pediatrics. 2007 Mar;119(3):535–43. doi:10.1542/peds.2006-2447. PMID 17332207)

Többször írtam már, hogy ahogy én eszek, az "az én ketogénem", de tulajdonképpen egy ketóhoz hasonlító valami, egyéni dolog. Ha "tudományosan" nézem (itt is leírom: nem vagyok szakember), nem is nevezhetném ketogénnek. 

Ha beütöd a keresőbe a ketogén szót, millió cikket találsz. Ebből néhány orvos által írt. És rengeteg a "kamu", a női magazinos, valamit eladni próbáló, van, ahol úgy kezdődik az ajánlott étrend, hogy "egy szelet rozskenyér", vagy hogy "kalóriabevitel: 1200 kcal". Mert a ketogén szó ma roppant divatos.

Aztán jönnek az ilyen-olyan maglisztes, CH-csökkentett összetevős sütik, italok. Jómagam is fogyasztok néha ilyesmit, a saját kenyeremet imádom, de ez az étrend alapból nem erről szól. (Még akkor sem, ha ezzel nem vagyok túl népszerű.) Hús, hal, tojás, jó zsírok. Pont. Nem tudom, KELLene-e zöldséget fogyasztani, ha van hozzá humorom, eszek, ha nincs, hetekig nem. De ez is az én egyéni ízlésem, hallgatok a szervezetemre. A gyümölccsel ugyanígy vagyok.

A ketogén étrend nem fogyókúra. Persze, hogy szépen lehet vele fogyni, de ha valaki eleve nem "zabál", nem tömi magát édességgel és cukros üdítővel, és még mozog is mellette, az fogyni fog. Én nem javaslom senkinek, senkit nem fogok bátorítani arra, hogy úgy egyen, ahogy én. A blog nyilvános, bárki olvashatja, és ha valami szimpatikusat talál, vagy tetszik egy recept, kipróbálhatja, bármit, amit leírtam, magam kipróbáltam, beépíthet a saját mindennapjaiba. Nem volt és ezután sem lesz reklám a blogon, mert habár kereshetnék vele valamennyit, nem szeretném, ha mindenféle nem odaillő témájú reklám, hirdetés megjelenne egy recept kellős közepén. Nincs webshopom, nem árulok, nem reklámozok semmit, ez is így marad.

Minden, amit a tiszta étkezésről, a ketóról leírtam, a saját, külön bejáratú magán véleményem. 

Vannak napok, amikor egyszerűen nincs időm naplót írni. Vannak időszakok, amikor képtelen vagyok fogalmazni, van, hogy hiányzik az energia. De szeretem ezt a blogot. Ha csinálom, akkor szívvel-lélekkel. Olyan, mint én: egyáltalán nem tökéletes, van jó pár hibája, de azért lehet benne jót is találni. Persze, ha valaki szeretne. Minden másra pedig ott a mászterkárd.

R: -
Délután: tükörtojás (3 fürj, 2 tyúk, a fürj tojást egyik tanítványomtól kaptam, itt is köszönöm), darabka vaj
Később: 2 Frei kávé
Este: keto kávé, saláta, sült hús, sajt, fokhagymaszósz

Mozgás: 6km





;)