2013. október 20., vasárnap

Új fejezet / 70. nap / Töltősokk és eredmények

Volt egyszer egy lány, aki feketében járt, mert hogy az slankít. Aztán egy nagyon-nagyon hosszú útra indult. Pocsolyák, gödrök, lejtők, hegyek, szakadékok szegélyezték útját, bozótok tépdesték fekete ruháját, de ő ment tovább, amíg csak el nem ért a sűrű, sötét erdő szélére. A félhomályból felderengett egy csodás kastély látványa. Óvatosan közelebb került és belépett a kapun. Azon nyomban valami fura, de nagyon kellemes érzés járta át testét-lelkét. Belenézett a palota folyosóján lévő tükörbe: egy csodaszép, fiatal hercegnőt látott, aki ámulva szemlélte önmagát a csillogó-villogó, tiszta, illatos ruhájában. Kellemes zene szólalt meg, és boldogan lépkedett tovább a lány a palota ajtajait szemlélve. Benézett mindenhova, amikor egyszer csak talált egy bejáratot. Ezzel a felirattal: Tudod jól, hogy merre jártál, ide vissza ne találjál! Körülnézett, és keze elindult a kilincs felé. De egy belső hang azt súgta: Ne tedd! Tovább ment hát. Senki nem lakott a palotában, így -mivel jól érezte magát- ott maradt. Minden nap végigsétált a szebbnél szebb termeken, jól érezte magát. Ám egy nap mégis úgy döntött: benéz a tiltott ajtón. Határozott mozdulattal nyomta le a kilincset.
 
A mese fordítása:
 
Dundi voltam, husika, ás tényleg főleg feketében jártam. Aztán elhatároztam, hogy lefogyok, és ez az út bizony rögös volt. De megcsináltam. Közben is kerestem azt az életformát, ami egy életen át kivitelezhető, amivel megszűnnek (emésztési) problémáim. Hosszú bolyongás után jutottam el a "mindenmentes" étkezésig, a paleohoz. Nehezen szoktam meg, ijesztő volt az elején a sok "tiltás", de aztán nagyon jól beépült a mindennapjaimba és tökéletesen jól éreztem magam. Volt úgy, hogy nagyon megkívántam valamit a "régi életemből", de mindig meggyőztem magam, hogy nincs rá szükségem. Aztán belekezdtem az Új fejezetbe, itt visszajött a hús-zöldség mellé a rizs, a zab. A 70. napot töltőnapnak terveztem, de konkrét ételt nem határoztam meg (nagyon hosszú, iszonyat fársztó 1 héten vagyok túl, se időm, se energiám nem volt most tervezésre). Aztán reggel lementem K-nak reggeliért. És megláttam a császárzsemlét. Á, fehérliszt, adalékanyagok... Nagyon jó illata volt. Meglapogattam: friss, még langyos. Hát vettem. Magamnak. Meg egy -laktózmentes- teavajat. És tv paprikát. Embertelenül megkívántam ezt az ízt: friss vajas zsömle megsózva, paprikával, tejeskávéval. És meg is ettem. És igen: édes volt a bűnbeesés, mesésen. Ez az íz... Mmmmm, imádom. A gyomrom kapásból vette a változást: mintha követ nyeltem volna. Ebédre aztán K. néni hozott nekünk borsó főzeléket, ragu levest és sült csirkét. A leves oké, a sült hús oké, a borsó főzi hagyományos rántásos. Hát, ha már megvolt a zsömle ma... Ettem egy kis főzit a leves után, és finom volt. Nagyon. A gyomrom: hatalmas lufi, belül meg: mintha malomkövet nyeltem volna. Menni alig tudtam, le is kellett dőlnöm, bár csak a hátamon voltam képes heverni és pihegni. Délután benyomtam a maradék vajat, de már a saját lenmag kenyeremmel és paprikával, tejeskávéval. Este fél 9, és a gyomrom megmaradt a lufi-malomkő állapotban, a szelek jönnek-mennek, viszont amúgy leállt az emésztésem.
 
Igen: vannak napok, amikor nagyon megennék valamit, amit szeretek. De tudom, milyen hatással van rám, így nem eszem meg. Ma kipróbáltam, milyen az, amikor úgy eszem, mint régen. És tökéletes tapasztalat: egész nap felpuffadva, gyomor-fáradtan, nyom(aszt)ó érzéssel vánszorogva nagyon nem jó. Pedig régen így volt: ettem, amíg ki nem pukkadtam, szó szerint, amíg már rosszul voltam. Aztán amikor kicsit jobban lettem, megint ettem, rosszullétig. Megvolt az eredménye látványban is, és érzetben is. És nagyon sokáig nem is tudtam, mitől érzem ilyen rosszul magam, mitől vagyok állandóan fáradt.
 
Imádom a vajas-paprikás-sós zsömlét. Nem mondom, hogy soha többé nem fogom megkóstolni, de az biztos, hogy egy teljes napot "hagyományos" étkezéssel többé nem fogok eszközölni. Mert a "lufizás-malomkövezésnél" még a gyomorkorgás is kellemesebb.
 

10. hét / Eredmények

 
 
 
 
Vasárnap van, az Új fejezet 10. hetének vége, mérés.
 
 
 
Reggel átmentem K-tól az albérletembe edzeni és mérni. A mérlegem ma reggelre majdnem kereken 4.5 kilóval mutatott többet a tegnapinál. Újabb mérés: 3 kilóval több. Újabb: 4 kilóval kevesebb a tegnapinál. Szóval megbolondult. Így a tegnap reggeli ráhuppanás eredményét adom ma meg (nem hinném, hogy a tegnapi -lenmag kenyér szenyós, sült csirkés- eddig szokásos és működő kajálás után 3-4 kilót  fogytam vagy híztam volna ma reggelre).
 
1. hét végére: minusz 1 kg.
2. hét végére: minusz 0.4 kg.
3. hét végére: minusz 0.1 kg.
4. hét végére: minusz 0.4 kg.
5. héten pihenés, nyaralás volt, nem mértem.
6. hét végére: minusz 0.5 kg.
 
A 7. hét vére: plusz 0.3 kg
- derék: minusz 1 cm
- csípő minusz 1 cm.
 
A 8. hét végére: minusz 0.4 kg.
- mell alatt minusz 1 cm.
 
A 9. hét eredményei: minusz 0.3 kg.
 
A 10. hét eredménye: minusz 0.5 kg.
 
A 11. hetet átmeneti hétnek szánom, nem volt időm/energiám eddig tervezni, így ez holnapra marad. Ami biztos: szeretném folytatni a paleos vonalat, amivel az Új fejezet első szakasza előtt sikerült nagyon jól éreznem magam és a súlyomat tartanom. Nem fogok minden reggel a mérlegre állni, mert szerintem agyrém, hogy bárkiek egy ilyen szerkezet mondja meg, jól érezheti-e magát a bőrében. A súlyom amúgy is az ideális kategóriába esik, annak is az alsó tartományába, "félelemre" semmi okom. Az Új fejezet 2. szakasza pedig az izmokról fog szólni, az izmaimról, amiket megpróbálok kicsit fejleszteni. De itt cseng a fülemben Yoda: "Tedd vagy ne tedd, csak ne próbáld!". Szóval jön majd a blog egy boszorkányról és konyháról, zsír és csökkentés után további zsírról és csökkentésről, izomról és építésről. Még nem tudom pontosan, hogyan fogom csinálni és hogy hogyan fog a dolog működni, csak azt tudom, mit akarok, és azt is tudom, hogy nem adom fel. És továbbra is egy személyi edzőről álmodozom!

Új fejezet / Motiváció 1 / Döntés itt.
Új fejezet / Motiváció 2 / Célok
itt.
Új fejezet / Motiváció 3 / A motivációról itt.
Új fejezet / A táplálkozás 1 / Hogyan kezdjük el az életmódváltást? itt
Új fejezet / A táplálkozás 2 / Célok itt
Új fejezet / 1. heti edzésterv itt
Új fejezet / Táplálkozás 3 / 1. heti étrend itt
Új fejezet / Edzés 1 / Célok, eszközök itt
Új fejezet / Edzés 2 / Finomítások az edzéstervben itt
Új fejezet / 2. heti étrend itt
Új fejezet / 1. hét / Eredmények itt
Új fejezet / 2. heti edzésterv itt
Új fejezet / 3. heti étrend itt
Új fejezet / 3. heti edzésterv itt.
Új fejezet / 4. heti étrend itt
Új fejezet / 4. heti edzésterv itt
5-6. hét: nyaralás, pihenő
Új fejezet / 7. heti étrend és edzésterv itt
Új fejezet / 8. heti menüterv (Ausztria) itt
Új fejezet / 8. heti edzésterv (Ausztria) itt