2023. november 26., vasárnap

Vasárnap

Délután van. Felteszem ezt a képet, van ebéd 2 napra. Most muszaj 1 orat aludnom, amig itt v an a húgom. 

Kora este. (Sikerült másfél órát aludnom.) Rengeteg a kérdés, a kérdőjel. A jövő hetet megterveztük a húgommal. Én táppénzen vagyok keddig, de hétfőn bemegyek a suliba, így beszéltük meg a kolleganőkkel. Hétfőn 7-től 1-ig szerveztem anyunak egy "szakszerű felügyeletet". Kedden anyunak hasi-kismedencei CT itt Mohácson, betegszállító megrendelve. Nem kötelező már mennie, de ő szeretne. Szerda délelőttre is kell szerveznem valakit anyu mellé, hogy amíg dolgozom, legyen itt vele valaki. A tervek szerint szerda este megint jön a húgom, így a hét meg(lenne)oldva. De ez egyetlen hét. Pontosan előre tervezni anyu állapota miatt úgy konkrétan egy órára sem lehet. 

És akkor amit nem szeretek, de van az a szituáció: kérni.

- Anyu már csak néha ül és leginkább fekszik. Az ágya nem alkalmas betegápolásra. Lenne a hospice-on keresztül egy betegágy Szűrben (még fel kell hívom, akinél van), de azt ide kellene szállítani, anyu mostani ágyát szétszerelni, átvinni a másik szobába és összerakni, a betegágyat összerakni és beüzemelni anyu szobájában. Segítség kellene szállításban, szerelésben.

- Avagy: ha bárki tud lehetőségről Mohácson, hogy önkormányzattól (vagy máshonnan) lehet kérni betegágyat, esetleg elhozatni, beüzemeltetni, kérem, szóljon.

- Ha van bárkinek elfekvőben ápoláshoz szükséges dolga (felfekvés elleni kenőcs, pelenka/betét, 12-es szilikonos katéter+hozzávalók, steril gumikesztyű, száraz sampon (...), amit nem használ, amire nincs már szüksége, szívesen elfogadnánk.

- Ha tud bárki lehetőségről, ahonnan ápolási anyagi támogatást lehet kérni/igényelni (ha van egyáltalán ilyan), kérem, szóljon.

- Főleg Mohácsiak: ha tudtok olyan helyet, ahonnan érdemes ebédet rendelni, nem egy vagyon, esetleg a nyugdíjasok olcsóbban kapják, kérlek, jelezzétek.

- Nem tudom, meddig lesz szükség anyu ápolására, huzamos ideig nem fogom bírni, hogy munkából ide rohanok, aztán innen munkába reggel, bár eddig az éjszakák viszonylag nyugodtak voltak, de sose lehet tudni. Folyamatosan ápolót fogadni anyagilag nem áll sajnos a családunk módjában. Anyuval úgy beszéltük, hogy itthon vagy otthonban szeretne meghalni. Így a kérdés: tudtok-e olyan helyet, ismerőst/kontaktot, akitől érdeklődni lehetne, hogy van-e pl. Sombereken vagy a Gólya utcában (vagy máshol a közelben) olyan hely, ahova anyut felvennék sürgősségi alapon (ha esetleg elhúzódna a tusája). Amiket néztem, oda komoly beugrók vannak, plusz havi díj plusz ápolási díj, ezt sajnos nem engedhetjük meg magunknak.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Minden, a legapróbb ötletnek, segítségnek is nagyon örülnék.

Itt ülök most a konyhában. Anyu a szobájában alszik. Nem rég ment ki a húgom a páylaudvarra, sírva búcsúztunk. Mert még nem is sírtunk. Ezer még a dolog, én napok óta készülök ápolás, főzés, egyebek mellett a sulira, írom össze az anyagot a jövő hétre. De amikor anyu fent van, az helyzet, sok a dolog, fárasztó testileg, lelkileg. A fáradtság miatt kegyetlenül nehezen koncentrálok. Sokszor a széken ülve alig tudom megtartani magam. Szóval nem nagyon haladok. (Bezzeg Magyarország! Miért nem küldenek a táppénzen lévő helyére helyettest???) Hiába szeretnék. Mellette háztartás, ezer szervezési dolog (pl. mai tapaszcsere, de ezt is nagy betűkkel ki kellett magamnak írnom, mert képes vagyok elfelejteni...), óriási felelősség (tegnap katéter szereltem, de napi szinten nekem kell eldöntenem orvosi utasításra bizonyos gyógyszerek használatát), ha megoldunk egy dolgot, jön 5 másik feladat, és ez így megy.

A gyomrom egy hete folyamatosan korog. Bármit és bármennyit pakolok bele, fél óra alatt mindent feldolgoz. Dolgozik az ideg... (De nem elemzem az állapotomat, ez a dolog most elsősorban nem rólam szól. Amellett, hogy igyekszem vigyázni magamra, amennyire tudok, nagyon nehéz.)

Anyu 30 nap alatt 7 kilót fogyott. 50 kiló. Tegnap még a húgommal ketten sikerült ráállítanunk a mérlegre, ma már nem ment volna.

Anyu ma azt álmodta, hogy egy kék kutya futott utána.

(Nekem viszont most muszáj sulis anyagot összaállítanom, megyek.)