2019. november 2., szombat

Románia/Erdély összefoglaló: 2200 km-rel ezelőtt

⏩ 2200 km-rel ezelőtt szinte nyár volt. Mohács → M6 → M0 → M3, és itt tömegbaleset miatt sok órás dugó. 2200 km-rel ezelőtt még sosem sétálgattam autópályán. 2200 km-rel ezelőtt még sosem jártam Debrecenben.

1. nap itt


⏩ 2200 km-rel ezelőtt a magyar időzónában voltam. 2200 km-rel ezelőtt még sosem jártam másik időzónában. És keletre sem, Romániában sem. Erdélyről is csak a tanulmányaim alapján tudtam ezt-azt.

2. nap itt


⏩ 2200 km-rel ezelőtt az alsós olvasókönyvből ismertem csak a Tordai-hasadék legendáját, és csak fotón láttam a képződményt. Pedig ezt mindenkinek látnia kellene. Lélegzetelállítóan gyönyörű.

3. nap itt


⏩ 2200 km-rel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ENNYI természeti csoda van Erdélyben. Hegyek, völgyek, cseppkő- és jégbarlangok, vízesések, és megannyi más. 2200 km-rel ezelőtt a lillafüredi volt a legnagyobb vízesés, amit láttam.


4. nap itt

⏩ 2200 km-rel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy Romániában/Erdélyben szinte mindenhol beszélnek magyarul, a boltok egy részében magyarul is feliratozzák az árukat, hogy a főutak minősége klasszisokkal jobb, mint nálunk (és nagyon sok mellékúté is), hogy az áfa kint 5% (!!!), az árak ugyanazok, mint itthon, a benziné is. Azzal ellentétben, amit a románokról hallottam korábban, nekem maximálisan pozitív a tapasztalatom. Jó, a vezetési stílusuk tényleg félelmetes.



5. nap itt

⏩ 2200 km-rel ezelőtt természetesen megnéztem az időjárás előrejelzést. Így pakoltam tavaszi, őszi, téli cuccot is. De azt nem gondoltam volna 2200 km-rel ezelőtt, hogy egy nap alatt tapasztalom meg mindhárom évszakot, és hogy 1310 m magasan is leszek, s hogy ott igazi havas, téli táj, karácsonyi hangulat fogad.



6. nap itt

⏩ 2200 km-rel ezelőtt még nem tudtam, hogy szegényebb vagyok Erdély-élmény nélkül. 2200 km-rel ezelőtt már nem is emlékszem, mikor léptem úgy határt utoljára, amikor hosszú kilométeres sorokat kellett végigvárni az ellenőrzésig. Ennyi autót és járművet határátkelőnél, mint most Nagylaknál már irtó régen láttam. De simán ment minden és viszonylag gyorsan is. Székelyjó → Nagyvárad → Arad → A3 → Nagylak (időzóna ugrás) → M43 → M5 → 55 → M6 → Mohács.


7. nap itt

Dobozolás 3 napra

Egy hét Erdély után ismét dobozolás 3 napra. Nagyon el tudtam viselni, hogy egy hétig nem kellett az étkezésen gondolkodnom. A reggeli és a vacsora adott volt a helyszíne(ke)n, köztes étkezésekre vittem szendvics alapanyagot (kenyér, májkrém, paprika), mogyorót, almát, fehérjeszeletet. Ma pedig gyorsan dobozoltam 3 napra (a képen csak 2 napi van, mert a mait már -a vacsin kívül- megettem).


R: bundás kenyér, paprika
T: almás túrókrém
E-U: krumplifőzelék, 2 tojás
V: sajt, paradicsom, tojás


A döntés itt
Eredmény 3 hónap dobozolás után itt
100 nap dobozolás itt
Eredmény 4 hónap dobozolás után itt

Dobozolások (gyűjtemény) itt

Étkezés egy hetes erdélyi túrán dobozolás nélkül

És nem csak dobozolás nélkül. Tervezés nélkül, rágörcsölés nélkül, nem az étkezést az első helyre helyezve.
  • Kocsival megtett út: 2200km. 
  • Túrázva/gyalog megtett út: 40km. 
  • Indulás előtti mérleg és hazaérkezés utáni mérleg közti difi: mínusz 20 dkg. 😀

Egy napi átlagos étkezést így oldottam meg:

R: szállodai (sajtok, tojás, zöldség, kávé, szalámi, lekváros kenyér)
T: -
E-U: szendvics vagy mogyoró+alma+fehérjeszelet
V: szállodai (hal vagy leves, egyszer ettem zöldséges csirkeragut).

És megkóstoltam a román söröket, nagyon finomak. És megkóstoltam a mamaligát és a papanast is, ezek desszertek, és mennyeiek. Nagyon finomak a kinti ételek, bőségesek az adagok. Aki Erdélybe megy, kóstoljon meg mindent, érdemes. És ha nem szalad el veled a ló az étkezést illetően, még a kilók sem szaladnak meg.


1. nap itt
2. nap itt
3. nap itt
4. nap itt
5. nap itt
6. nap itt
7. nap itt