2019. október 2., szerda

Szerda




Elindultam én ma reggel is dolgozni, az út felénél baleset, teljes útzár, mentőhelikopter, minden, ami ezen az útvonalon szokás. Ugyanis ez egy meglehetősen veszélyes útszakasz, két héten belül ez a második mentőhelikopteres eset, de havi-kéthavi szinten vannak nagyon súlyos balesetek. Kerülni kellett, vissza Mohács-Sátorhely felé, majd Szajk, Babarc.

A suliban zene világnapja, közös Rumini olvasás a harmadikasokkal és a többi szokásos.


Meg a többi nem szokásos. Konkrétan eddig egy olyan nap sem volt, hogy a 3 tanító néni bemegy, megtartja az óráit, a munkaidő végén pedig hazamegy. Minden nap közbejön valami, de ezt inkább többes számban kellene írni, és már 9-10 óra felé sokszor nem tudjuk, ki kivel van. Mindhárman igyekszünk ésszerűen kezelni a dolgot és nem agonizálni ezen. (Bakker, most jut eszembe, hogy nem jelentettem le a létszámváltozást a gyümölcsprogramba... Na majd holnap...)

Konkrétan órára készülni nincs idő. Ha van 5-10-15 percem, előveszem a (nagy, szép, kék-lila virágos) füzetemet és készülök előre, feladatot keresek, fénymásolok, aztán cetlizem, mikorra, hanyadik órára, ki(k)nek készült(em). (Mert mire odaérünk időben, már nem fogom tudni.) Ötletem rengeteg van, és igyekszem újdonságokat is vinni órákra (mint pl. kooperatív tanulási technikák, játékok, interaktív feladatok, minibook, lapbook (...)), mert a gyerekek nagyon fogékonyak ezekre, kevesebb a fegyelmezés, több a közös együtt-gondolkodás és tevékenység, és nekem még mindig "vesszőparipám", hogy készségeket, képességeket (is) kell fejleszteni, hiszen hogyan tanulna meg bármit, ha még nincs azoknak az eszközöknek/technikáknak a birtokában, amik ehhez szükségeltetnének?

Ilyen sok 5-10 perc összeadódásából jött a 3D-s mező ötlete (3. osztály: A mező életközössége). Ezt kedden el is készítettük. (A képen az én prototájpom, a gyerekeké egyedibb és cukibb lett, a füzetükben van, összehajtható, becsukható, bármikor 3D-sre varázsolható.) Nem nagy vasziszdasz, de nyugi volt az órán, élvezték, és ma is többen kérték, hogy folytassuk (de sajna csak pénteken lesz megint környezet). Nem csoda: most már mindegyiküknek van saját szántóföldje, rétje és legelője, sőt füveskertje is gyógynövényekkel.



Sok "carság" történik. Sok dolog jön roppant hirtelen. Kap az ember hideget-meleget, a stílusról már ne is beszéljek. De a bejegyzés első kép-gondolata szokott ilyenkor eszembe jutni. És megyek tovább.

Holnap újra boltba kell mennem és főznöm. Úgyhogy most összeírom a listát, aztán hamarosan csicsika. (A köhögés miatt már 2. hete alig alszom.)

😉