2014. szeptember 18., csütörtök

Csütörtök (Ausztria 14/4.)

R: 1 főtt tojás, 3 szelet sonka
E: saláta, sült pulyka, főtt brokkoli
V: sült szalonna, sonka, 1/3 avokádó
Edzés: Asylum/Relief
Plusz mozgás: 1 óra séta



 859 kcal


Facebook oldalBoszorkánykonyha

Ketogén étrend (Kővári Gabriella tollából)

Minden paleo étrendek legszigorúbbika
Energia saját zsírból

Szalonnával, zsírral, hússal nem csak látványosan fogyni, soványaknak tovább szálkásodni lehetséges, de a kutatások tanúsága szerint a tumorsejtek csökkenéséhez, sőt pusztulásához is hozzájárul a zsírt és fehérjét 4:1, vagyis 80%-20% arányban fogyasztó, a szénhidrátokat minimálisra csökkentő ketogén étrend.


Egy kis biokémia: mit jelent a ketogén?

A ketózis a szervezetünk speciális energia-előállító üzemmódja, amelyet csak ritkán, illetve végszükség esetén szeret bevetni. Ha nem juttatunk be túlzott mennyiségű szénhidrátot, a testünk a zsírbontáskor létrejövő ketontesteket kezdi el energiaforrásként használni. Szendi Gábor úgy fogalmaz, hogy a ketogén diéta lényege és célja, hogy az éhezés okozta anyagcsere-folyamatokat utánozzuk – éhezés nélkül.
Amikor szénhidrátok híján az inzulinmennyiség egy bizonyos szintre csökken, megemelkedik a glukagon hormon mennyisége, hatására aktiválódik a zsírsejtekben lévő zsírbontó enzim, azaz a lipáz. A szervezet felszabadítja a máj glikogénraktáraiban tárolt zsírt, trigliceridekből gyárt üzemanyagot, szabad zsírsavakat. Ennek a folyamatnak a melléktermékei a ketonok.


Az étrend, amely gyógyít: éhező ráksejtek

Dr. Tóth Csaba, paleolit szemléletű orvos fehérvári rendelésein is jó néhány páciensének javasolja a ketogén diétára, azaz a lehető legszigorúbb paleóra való sürgős áttérést megrendült egészségük helyreállítása érdekében.
–  A ketogénra nem szükséges fokozatosan, lehet azonnal is átállni. Van, akinek okoz panaszt, van, akinek nem. Enyhe fejfájás és hányinger olykor előfordul – főleg azoknál, akik még nem paleóztak előtte – mondja az orvos, aki szerint a csökkentett szénhidráttartalomból esetlegesen fakadó hiányosságok pótlására sem szükséges a vitaminokat és ásványi anyagokat megadózisokban bejuttatni. Tapasztalatai teljesen egybevágnak az amerikai paleolit táplálkozási szakértők és orvosok véleményével: a húsokban, különösen a marháéban számos létfontosságú vitamin megtalálható. Ugyanakkor Szendi Gábor és a kutatók, akikre könyveiben hivatkozik, úgy vélik, fontos az ásványi anyagok és vitaminok fokozott pótlása.
– Én óvatosan bánnék azzal az állítással, akárki is mondja, hogy ketogén mellett nem kell kiegészítőket szedni. A ketogén szakirodalom ezzel ellentétesen foglal állást. Onnantól, hogy hiteltelen információt vesz át, magára veszi a felelősséget – fogalmaz Szendi Gábor.
A ketogén étrend többek között a különféle rákos megbetegedésekből gyógyulóban lévőknek is javasolható, ugyanis a tumorsejteknek nincs ketogén üzemmódjuk, elsősorban cukorral és glutaminnal táplálkoznak, számukra megfelelő élelem híján pedig elpusztulhatnak!

Kezdők félelmei: egek, akkor mit egyek?!


                    Így sikoltanak fel többen is, amikor kiderül, tiltólistára kerülnek a gyümölcsök, a magvak, de még a paleós kenyereket és sütiket is ajánlott elhagyni! A ketogén diétában ugyanis a szénhidrátokat a lehető legalacsonyabb mennyiségre – napi 20-50 grammra – kell visszaszorítani. Ugyan rémisztően csekélynek tűnhet első hallomásra e mennyiség, azonban a tápanyagtáblázatok alapos áttanulmányozását követően máris kiderül, aggodalomra semmi ok!
                    Salátafélékből, brokkoliból, karfiolból, uborkából, petrezselyemzöldjéből, spenótból, kelkáposztából, káposztából, hagymából, tökből, cukkiniből bátran ehetünk, nehéz lenne túllépni velük a határértéket. Például a brokkoli kilójában összesen 21 gramm szénhidrát (CH) van, és mellette nagyon magas a fehérjetartalma is. A fokhagyma elég érdekes (26,3g CH/100g), na de ki eszik meg belőle 10 dekát együltőhelyében? J
                    Korlátlanul fogyaszthatunk mindenfajta húst, tojást, paleo-kompatibilis zsiradékot. Érdemes tudni, hogy számítgatásokra túl nagy szükség nincs, tehát nem kell konkrétan méricskélni, gyakran lehetőségünk és eszközünk sem volna rá, hogy pontosan meghatározzuk, vajon az ebédre elfogyasztott fokhagymás disznózsírban sült karaj pontosan mennyi zsírt és fehérjét tartalmazott. A lényeg, hogy ügyeljünk a 80% zsír, 20% fehérje arányra. Hozzávetőlegesen…


Agycukor: zsírból is megy!

Sokan attól tartanak, hogy a szervezetük nem lesz képes megfelelően működni a ketogén diéta mellett, holott a tapasztalatok éppen azt mutatják, hogy a „ketósok” közérzete, hangulata jobb, és kirobbanó energiával bírnak! Másik, gyakran felvetődő kérdés, hogy miből lesz elegendő energiája a szellemi munkát végzőnek, ha nem eszik sok szénhidrátot, márpedig tudvalévőleg a cukor, a szénhidrát az agy üzemanyaga.         
– A ketogén diétába illeszthető élelmiszerekben lévő fehérjéből a szervezetünk mindig előállít annyi cukrot amennyire az agyunknak szüksége van – hangzik dr. Tóth Csaba megnyugtató válasza. Tehát nem hal éhen az agyunk, jóllehet, a diéta első napjaiban érezhetünk fáradtságot, szellemi tompaságot, de ez elmúlik, ahogy az agy a glükóz hasznosításáról áttér a ketonokéra.


Szakirodalom: szálkásítástól Szendiig

Amint belevetjük magunkat a netes kutakodásba, az első, amivel találkozni fogunk a ketogén étrenddel kapcsolatban, garantáltan valamelyik testépítő oldal lesz. Fontos, hogy a paleós ketogén és a bodybuilderek által alkalmazott ketogén étrend között különbséget tegyünk. Paleósoknak ugye említeni sem kell, hogy ódzkodunk a tejtermékektől, így még a magas zsírtartalmú tejszíntől is!!!
A ketogén étrendről Szendi Gábor a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei című könyvében, illetve a Paleolit Szakácskönyv II.-ben részletesen és sokat ír, ez utóbbiban még recepteket is javasol azoknak, akik nem érik be a mindennapos töpörtyű-szalonna-kolbász uralkodó hármasával.


Veszélyek: még a kísértésnek is ellen kell állni!
A legnagyobb veszedelmet – legyen szó bármiről, így a ketogén étrend betartásáról is – saját magunk jelentjük önmagunk számára. A ketogénbe ugyanis nem fér bele a nassolás, a „csak egy kocka csokit kaptam be” típusú önbecsapás, mert a szénhidrátmegvonásnak folyamatosnak kell lennie a ketózis beindulásához és fenntartásához – tehát, hogy a máj kiürítse a glikogénraktárait – különben kezdhetjük elölről az egészet!
Nagyon nem tesz jót az alkohol! Már elenyészőnek tűnő mennyiségben is képes megakadályozni a ketózist, meggátolva, hogy a  szervezet üzemanyagként használja a zsírt.
Másik, könnyen előforduló gond, hogy nem viszünk be elegendő zsiradékot. Érdemes betárazni szalonnakockákból, töpörtyűből, kolbászkarikákból. Még egy női táska mélyén is meglapulhat egy parányi ételtartó doboz telis-tele ezekkel az életmentő, szükség esetén azonnal bevethető finomságokkal!
Érdemes belevágni: csak a zsírunkat veszíthetjük!!





Végiggondolta, megírta és – kisebb megcsúszásokkal – alkalmazza is: Kővári Gabriella

Edzéstipp otthonra