2019. január 28., hétfő

Életmódváltás a legkönnyebben?!

kép


"Ami a legfontosabb: válts szemléletmódot!

Kevés törvényszerűség van a világon, de az minden vitán felül áll, hogy 1. MOZOGNI KELL!, 2. VALÓDI ÉLELMISZEReket kell enni!

Igen, a túlsúly megszüntetésére, a testkép cèljaid megvalósítására, az erős és ellenálló szervezet elérésére ott a megoldás a szemünk előtt, csak hát lássuk be, “melós” dolog minden nap mozogni ésodafigyelni a kajára.

Vagy mégsem és csak a fejedben tűnik mindez nehéznek és bonyolultnak?(spoiler: igen)

Nem is csodálom, ha az elszánt, de az információk ellentmondásossága miatt elbizonytalanodott “életmódváltó” össze van zavarodva és nem mindig a jó döntést hozza meg, hisz a reklámok és a marketing a tudatalattinkra is hatva kitartóan, millió dollárokat nem spórolva tolja a napi kontentet: minek “szenvednél, ha van könnyebb út”.

Az ember meg ilyen: szereti a potya dolgokat, a gyors és kiskapus megoldásokat.

A marketinges álom-ügyfele pl shaket iszogat, diétás kakaós csigát majszol, tablettákat kapkod be, izom-stimuláló (lol) drótokat köt magára, zsírègető krémektől remèl csodát: ő az állandóan fogyókúrázó fogyasztó.

Elhitették, hogy VALÓS MOZGÁS HELYETT ezekkel majd jól megkerüljük a biológiai törvényszerűségeket és a szemèbe röhögünk az élettannak. Hát nem.

Ha NINCS valós és rendszeres, a mozgás szervrendszerét valóban megdolgoztató aktivitás az életedben, minden csak maszatolás és pótcselekvés, amikkel bizony állandó fogyókúrára, újabb “csodaszerek” kutatására vagy ítèlve.

A mozgás, fizikai aktivitás nem úri huncutság, ami csak a “fitnesz bolondok” kattanása: fiziológiásan is arra vagy tervezve, hogy használd a mozgás szervrendszerét.
206 csont és 350 izom alkotja a testedet. Ezeknek vannak aktív és passzív részei, de itt van néhány példa, hogy mi törtènik, ha tovàbbra sem fogadjuk el: MOZOGNI KELL!

❗️Mozgásszervi problémák: csontritkulás, ízületi kopás, porckorong károsodás
❗️Szív- és érrendszeri megbetegedések
❗️Anyagcsere problémák: cukorbetegség, metabolikus szindrómák
❗️Idegrendszeri diszfunkciók: a felgyűlő és állandó, kezeletlen stressz miatt harci állapotban lèvő idegrendszer hamar beadja a kulcsot
❗️Immunrendszer erősödése: pl a rendszeres mozgás fokozza a makrofág immunsejtek termelődését is

Ne görcsöld túl: napi fél óra tempós séta, kocogás, ugrálókötelezés, lèpcsőzés, otthoni mini tornák, ezek egy forintba sem kerülnek, de hosszú távon és rendszeresen gyakorolva jelentősen lassíthatod a mozgás szervrendszerének leépülését (igen, csak a leépülést, mert a fejlődéshez már fokozatos túlterhelés kell), annak minden egyéb következményeivel együtt."