2018. október 11., csütörtök

Őrség 2.: Sümeg

A természet mindenütt a lélek számára ismerős hangon szól az emberhez.

Alexander von Humboldt

1. nap itt

2. nap:

Sümeg. Már nem Őrség, inkább Balaton környék, de Őriszentpéterről sokkal közelebb van, mint Mohácsról, és bizton állítom: nem érdemes kihagyni. A "felső" útvonalon oda, az "alsón" vissza, közben is sok mindent látni, az őszi erdő és táj csodálatos így október közepén.

Szóval sümegi vár. A sík tájban egyszer csak egy sziklás domb magasodik, rajta a vár. Igazi vár vár, kövekből, felvonós kapuval, zegzugos, romantikus, hatalmas, csodás.

A belépő felnőttnek 1500 Ft, a jeggyel a várban minden megtekinthető. Nincs tele tiltó táblával, mindenhova be lehet menni, mindenre fel lehet mászni, minden játékot lehet játszani. Egy ezresért jön Cs. J. és korabeli ruhában végigkalauzol a váron. Érdekes stílusban mesél mondákat és a vár történetét, de enélkül, egyénileg is bejárható minden. A parkoló hatalmas, ingyenes, étkezési lehetőség is van a vár alatt több helyen.

Gyerektől felnőttig mindenki találhat szórakozást, elfoglaltságot.A lugas a fogadó terasz része, azaz a kávézóé. Itt ajándékboltot is találni, rengeteg cuccos közül lehet válogatni.

Kipróbáltam a korabeli gyermekmegőrzőt is.
A vár egy egész napos program is lehet, senki nem fog unatkozni.

Hazafelé, az alsó úton Zalaegerszeg, konkrét cél: az idén nyílt Frei kávézó. Megint nem volt csalódás.


Vacsi a Berekben, tavaly óta nem vesztett a hangulatából, minőségéből.Este kis sörözés.


És végre megérkezett az első cica!!! Naná, hogy dögönyöztem. Imádom, ahogy bújik, dorombol, melegít.