2013. szeptember 11., szerda

Új fejezet 31. nap

Reggel mérlegre pattantam, mivel holnap elutazom egy hétre, ahol nem fogom mérni magam. Fantasztikus érzés, amikor 100 %-osan tartod a kaját, 100 %-osan megcsinálod az edzéseket, betartod a pihenőidőt, így totál nyugiban mérheted-centizheted magad: nem marad el az eredmény.
 
Új fejezet 5. heti részeredmények itt.
 
Nem is volt kérdés, hogy megcsinálom-e reggel az edzést. Zuzkával tornáztam ma.
 
Nyújtás után jött a reggeli: 3 ek zabból vízzel kása főzve, 2 adag fehérjeporral.
 
 
Ezer volt a dolog, bank, bolt, posta, egyebek. A tízórai útközben egy narancs volt.
 
M-t elkísértem menüt enni, ittam egy kávét, amíg ő ebédelt. Aztán nálam jöhetett otthon az ebéd: a tegnapi sajtos karaj másik fele, és zöldség.

 
Délután megint a városban volt dolgom, aztán itthon jöhetett az izgi csomagolás. Másfajta ez, mint az Ausztriára pakolás, hiszen holnap indulok egy hétre őszelni. :-) Közben volt uzsonna: lazac és párolt zöldség.
 
 
A kis utazótáskám kész, túrabakancs bekészítve, térkép van, meg izgatott várakozós boldogság is :) És hogy minden megvan, jöhetett a vacsora is: tonhal és uborka. És nagyon büszke vagyok magamra, mert nem ittam hozzá lájt kólát :)
 
 
Kedveskéim, 31. napja csinálom a programomat. Büszke vagyok magamra. Tudom, hogy kell a pihenő is, meg is teszem holnaptól egy hétig. Vezethetek, erdők, tavak, hegyek, szabadság....... Szeretem :-)


 

Új fejezet / Első hónap / Összefoglaló


Új fejezet / Motiváció 1 /Döntés itt.
Új fejezet / Motiváció 2 /Célok
itt.
Új fejezet / Motiváció 3 / A motivációról itt.
Új fejezet / A táplálkozás 1 / Hogyan kezdjük el az életmódváltást? itt
Új fejezet / A táplálkozás 2 / Célok itt
Új fejezet / 1. heti edzésterv itt
Új fejezet / Táplálkozás 3 / 1. heti étrend itt
Új fejezet / Edzés 1 / Célok, eszközök itt
Új fejezet / Edzés 2 / Finomítások az edzéstervben itt
Új fejezet / 2. heti étrend itt
Új fejezet / 1. hét / Eredmények itt
Új fejezet / 2. heti edzésterv itt
Új fejezet / 3. heti étrend itt
Új fejezet / 3. heti edzésterv itt.
Új fejezet / 4. heti étrend itt
Új fejezet / 4. heti edzésterv itt
Dobozolás hétvégi kiruccanáshoz itt
 


 
Tények: Már megszabadultam a 20+ kiló túlsúlyomtól. Kicsi zsír van még rajtam, ettől szeretnék már vagy egy éve megválni. Sokféle étrenddel próbálkoztam, aztán felfedeztem a paleó életmódot, ami nekem kiváló súlytartásra, de mivel most más a célom, kicsit váltottam a klasszikusabb "testépítő" étrendre.
 
2013. augusztus 12-én indult a programom, aminek az Új fejezet címet adtam. Mert ezt most végigcsinálom. Az Új fejezet vonatkozik az étkezésbetartásra, az edzésekre, és az életem több területére. Idén igenis elmegyek nyaralni egy hétre, levágattam a hajam, kiszanáltam a ruháimat (igen, Tozzi, majd viszem!), vettem egy bőrkabátot, tanulom a leszokást a terézanyuságról, és sok másban változtattam, változtatok.
 
Az Új fejezet két szakaszból áll. Az első szakasz 60 napos, egy "szálkásító", "zsírégető" rész. Az első szakasz első hónapja egy kőkemény csirke-rizs-zöldség diéta volt, heti 3-4 súlyzós-erősítő és 2-3 aerob edzéssel.
 
1. nap edzés itt, napi menü itt.
2. nap edzés itt, napi menü itt.
3. nap edzés itt, napi menü itt.
4. nap edzés itt.
5. nap edzés itt.
6. nap edzés itt, napi menü itt.

1. hét, eredmények itt.
 
Hatalmas változást kilók terén nem vártam, mert ideális volt a testsúlyom az induláskor is. A mérleg mutatója csak egy dolog: a célom a maradék zsír lepucolása. Mivel az étrendet is tartottam/tartom, emellett súlyzós-erősítő és - az izomzat megtartására leginkább alkalmas - aerob edzéseket végeztem/végzek, sőt centikben is mérhető a változás, feltételezem, hogy a fogyás legnagyobb részben zsírból történt.
 
8. nap itt.
9. nap itt.
10. nap itt.
11. nap itt.
12. nap itt.
13. nap itt.
14. nap itt.

2. hét, eredmények itt.
 
Az Új fejezet 2. és 3. hetén Ausztriában dolgoztam. Nagyon nem volt egyszerű megoldani, hogy meglegyen, amit meg kell ennem, és hogy meg tudjam csinálni az edzéseket.
 
15. nap itt.
16. nap itt.
17. nap itt
18. nap itt
19. nap itt
20. nap itt
21. nap itt
 
3. hét eredmények itt.
 
A 4. héttől a helyszín újra Magyarország. A kinti megzuhanásom után egy kis segítséggel és sok alvással újra erőt vettem magamon, sőt erőre kaptam, és ment tovább minden szépen, lendületesen. A kint összeszedett vállsérülés sem jelentette azt, hogy megállnék vagy feladnám. A 26. napon tartottam a töltőnapot: kapott egy kis extra CH-t ebéd után a szervezetem, nehogy azt gondolja, hogy sanyargatom ;-)
 
 
22. nap itt
23. nap itt
24. nap itt
25. nap itt
26. nap itt
27. nap itt, amikor is barlang túrán voltam, és oda is vittem a kis dobozaimat :)
 
 
28. nap itt
 
Új fejezet / 4. hét / Eredmények itt
 
Most kezdődik az Új fejezet 1. szakaszának a második része: egy 7 napos pihenő után kicsit változatosabb étrenddel, de még mindig nagyon odafigyelve és makrókat számolva 3 hét hagyományos diéta, súlyzós-erősítő és aerob edzésekkel.

Borítókép
 

 

Edzés Zuzkával

 
 
Nem nagyon szeretek meghatározott edzésterv nélkül mozogni, de bizony minden mozgás jobb a semminél. Mára csupán azt írtam elő magamnak, hogy erősítő edzés lesz. És lett is.
 
 
Mivel nem volt sok időm, minden gyakorlatból 30-at végeztem, azt viszont megállás nélkül, előtte bemelegítéssel, utána nyújtással.
 
Burpee vádliemeléssel
Egylábas fekvőtámaszváltott lábbal
Ugrálós kitörés
Egylábas felhúzás
Felülés lábnyújtással
Fegyenc guggolás előrerúgásokkal
Egylábas karhajlítás, tricepsz – váltott lábakkal)
Egylábas szökkenés
Mellkas emelés
Szék fölötti lábemelés
 
Jó volt, mert le tudtam tesztelni, mit bír a vállam, kicsit átmozgattam. nem volt semmi gond, semmi fájdalom, húzódás, de nagyon érzem, hogy két hétig nem volt kar-váll edzés. Sebaj, a test emlékezik, menni fog majd megint a súlyzózás.

Motiváció és részeredmények

Fénykép: The Mind Unleashed ★
www.TheMindUnleashed.org
 
 
Amikor tavaly novemberben el kellett döntenem, hogy kaját veszek VAGY befizetem a csekkeket, ráadásul totál idegbeteg voltam már a munkahelyem és az állandó aprópénz számolgatás miatt, akármilyen félelmetes is volt: eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, és amit addig csak mondogattam, megtettem: felmondtam, új munkát kerestem. És mivel valahol mélyen tudtam, hogy ez így van jól, januárban már Ausztriában dolgoztam, gyorsan ment a dolog. Nem siránkoztam, léptem.
 
Amikor elkezdtem az Új fejezetet, ezer akadályba ütköztem, hiszen pl. a kinti munkahelyemen is eddig beleesett egy két hetes etap, és próbáld úgy tartani a diétát, hogy ott nem kapod meg a megfelelő kaját, minden egyes étkezésedet kritizálják, és az alvásidőből kell elcsípned az edzésre az időt, ráadásul csendben, a fürdőszobában kell mozognod. Ráadásul egy váll sérülés is közbejött. De valahol belül tudtam: jó lesz ez így, így hát kivittem előre főzve-sütve-dobozolva a két heti kajámat, nem érdekelt a kritizálás és edzettem a fürdőszobában. Nem kerestem kifogásokat, cselekedtem.
 
Az Új fejezet kezdetén már tervben volt 30 nap után az egy hét pihenő, akkor még úgy gondoltam: nem lesz semmilyen edzés, és kajálok rendesen, de mértékkel. Aztán tegnap elkapott a gépszíj: igaz, hogy nem fogok előre kaját és edzést tervezni holnaptól (akkor megyek urláubra), de a lehetőségekhez mérten tartani fogom az étrendet, és hüle lennék kihagyni, hogy a hotelban van fitnesz terem és úszómedence is :-) Konditeremnek jobban örülnék, de hát még fitnesz teremben sem jártam soha, így azt is fel kell fedeznem. :-)
 
Mivel valószínű, hogy a nyaralás alatt nem fogom mérni magam, a mai részeredményt jegyzem be most:
 
 
 
1. hét: minusz 1 kg
2. hét: minusz 0.4 kg
3. hét: minusz 0.1 kg
4. hét: minusz 0.4 kg
5. hét (szerdáig, máig) minusz 0.5 kg.
 
Az Új fejezet első szakaszának a fele lement. Az elején még nem hittem, hogy ilyen szépen fog működni. Mert sok programba belekezdtem már, de valami miatt majdnem mindig abbahagytam és váltottam. De sokat tanultam is belőlük.
 
A változásnak tényleg az a titka, hogy ne a múlton rágódva pazaroljuk el az energiánkat, hanem a jövő építésére kell fordítanunk.
 
Korán kellett kelnem? Igen.
Nincs más dolgom mint edzeni? Nem.
Ezer a dolog? Igen.
Kérdés, hogy nekiállok-e az edzésnek? NEM! :-)