2013. február 9., szombat

Bölcs

Mindaz, amit a külvilágból érkező támadásnak gondolsz – energiáid kivetülése: tanító célzattal érkeznek, hogy igent mondj az erődre, amelyet felelősségvállalás hiányában elfojtasz, leplezel magadban. Használhatod iránytűként őket, az ébredés útján – de haragudhatsz is rájuk, sértődötten visszagubózva depressziódba. A Te választásod, hogy a rácsokat erősíted tovább élet-börtönödben, vagy pedig kirepülsz a (mindig is) kitárt ablakon, és inkább megváltod a (belső) világot szereteteddel…

Cs. Szabó Virág
 
Fénykép: Mindaz, amit a külvilágból érkező támadásnak gondolsz – energiáid kivetülése: tanító célzattal érkeznek, hogy igent mondj az erődre, amelyet felelősségvállalás hiányában elfojtasz, leplezel magadban. Használhatod iránytűként őket, az ébredés útján – de haragudhatsz is rájuk, sértődötten visszagubózva depressziódba. A Te választásod, hogy a rácsokat erősíted tovább élet-börtönödben, vagy pedig kirepülsz a (mindig is) kitárt ablakon, és inkább megváltod a (belső) világot szereteteddel…

Cs. Szabó Virág
itt

Recept: Rakott zöldség

 
Hozzávalók:
 
- 445 g cékla hámozva, felkarikázva
- 3 főtt tojás felkarikázva
- 250 g vegyes zöldségkeverék (én most fagyasztottat használtam)
- 1 kis pohár tejföl (175 g, 20 %-os volt most itthon) (paleósoknak kókuszsűrítmény)
- 60 g sajt (ez éppen Bergkäse) (a sajt nem paleo)
- csöpp ételízesítő
 
Így készült:
 
Egy réteg céklaa kis tepsibe.
Egy réteg vegyes zöldség (fagyottan).
Egy réteg tojás.
Lelocsoltam az ételízesítővel és kis vízzel elkevert tejföllel.
Újabb réteg cékla.
Újabb réteg zöldség.
Újabb réteg tojás.
Újabb réteg tejföl.
A tetejét megszórtam a reszelt sajttal.
Lefedve 30 percig sütüttem nagy lángon a sütőben.
Majd fedő nélkül még 10-15 perc alatt puha lesz a cékla is.
 
Ez 4 adag.
1 adag:
299 kcal, 13 g F, 12 g CH, 18 g zsír

Mamintitől

 Az én cuki nagymamám. :)
Tegnap annyit nevettem nála, mint már régen.
83 éves, bölcs, és tündéri. Csupa szív, gondoskodás és szeretet.
Minden alkalommal tanulok tőle valamit, akárhányszor csak találkozunk. Ma megmutatta, mitől lesz szalagos a farsangi fánk.
 
 
És kötött nekem egy bögremelegítőt. A színeket kiválaszthattam.
Melegen tartja a bögrét, de ami még fontosabb: ahogy ez a kis dolog melegíti a bögrét, úgy melengeti a szívemet is. Hiszen szívből készült, merő szeretetből.
Köszönöm itt is, Maminti! :)
 

Heti menüterv 2013/7. hét


 
H
K
SZE
CS
P
SZO
V
R
kukorica-pehely, tej
meggyes-
mákos
jogi,
itt
1 magos
buci
zabkása,
fél grapefruit
zabkása, narancs
boszi-
palacsinta
 
boszi-
palacsinta
zabkása
T
banános túró
alma
alma, sajt
túró, meggy
meggy,
túró
narancs
meggy,
 narancs
E
rakott zöldség
rakott
zöldség
spenót, tojás
lecsó
rakott
zöldség
rakott zöldség
tonhalas
tészta
U
saláta
kukorica-pehely, tej
kefír, mandula, répa
bruschetta,
uborkasaláta
saláta, mandula
zabkása,
meggy
saláta
V
almás zabkása
100 g saláta,
20 g sajt,
turmix
turmix
sajt
+ turmix
gombaleves
+ turmix
tükörtojás, párolt zöldség+ turmix
túrós fogyi-
morzsa
+ turmix
 
1341 kcal
114.7 g F
162 g CH
24.1 g zsír
1249 kcal
68g F
144 g CH
40g zsír
1144 kcal
92 g F
100 g CH
37 g zsír
1316 kcal
105 g F
121 g CH
43g zsír
1367 kcal
108 g F
83 g CH
59 g zsír
1523 kcal
110 g F
104 g CH
63 g zsír
1272 kcal
154 g F
117 g CH
17 g zsír

Edzés tipp

Van az a kifejezés, hogy "adtunk a szarnak egy pofont". Minden jóindulatomat összeszedve állíthatom, hogy ez hozta létre az edzést, aminek nevét nem ejtjük ki.

Ez csak egy dolog, ellenszenvemet néha hangoztatom. Burkoltan lefikázom, meg egyéb érdekességek.

Eddig tuti csak mosolyogtatok rajta, mikor úgy neveztem, hogy "az edzés mi a mélyből tart még mélyebbre". 

Maradjunk annyiban, hogy az én fantáziám elég komoly. Elég extrém dolgokat képes vagyok kitalálni és elképzelni, de most még én is meglepődtem. Tényleg egyre mélyebbre tart!

Ezt a halom trágyát, már széken ülve is lehet csinálni!

Mert ugye, mi van akkor, ha valaki lusta felkelni a székből, mert az olyan kényelmes, de mégis változni szeretne? Hölgyeim és Uraim, ebben az esetben széken ülve fognak lefogyni. A hihetetlen marketing szöveg szerint, "akár 800Kcal" is elégethető egy edzésen...

És ezt megint hol találja az ember, egy női újságban. Ez az a magasztos pillanat, mikor a hülyeség, szorgalommal párosult. A hülye, aki ezt kitalálta, találkozott a szorgalmas újságíróval. Egy ideig nem értettem, hogy miért csak "X" vagy "Z.T." szerepel a cikk alatt, de talán az lehet a magyarázat, hogy égő a saját nevét odatenni egy ekkora baromság mellé.

Félreértés ne essék, nem a táncos irányzatokkal van bajom. Vannak jók. Ami zavar, hogy akik tartják képzetlen emberek, akik egyébként a büdös életben nem mehettek volna be szerintem még nyílt napon sem a terembe. Kifizetik a pénzt és az utcáról beesve, úgy hogy mondjuk előtte facsavar esztergályos volt vagy fedett pályán távolba néző, 2 nap alatt elvégzi és mehet terembe "oktatni". 

Valljuk be őszintén, hogy az edzéselmélet könyv, az anatómia, a pedagógia, a pszichológia nem hülyeségből lett megírva, és nem is azért kell megtanulni, mert nem lehetne értelmesebben eltölteni az időt a suliban. De ha az ember, mások életével és egészségével akar foglalkozni, akkor ezekkel a suliban kapott minimális alapokkal nem árt tisztában lenni a kezdéshez.

DVD edzések, mert ugye ez is otthon végezhető, általában 60 percesek.

Már többször írtam, de leírom újra, hogy a zsírégetés, kb 45 perc után fog beindulni. Ez 8 általánossal, ami négy első, négy másodikat takar kiszámolható, hogy csak 15 perc lesz az, amikor zsírból történik a kalóriafelhasználás, 45 percig az univerzum erejét használod.

Amikor vége egy kardió típusú edzésnek, akkor a pulzus, edzettségtől függően nagyon gyorsan visszaáll a normál tartományba. Lenyugszik a szervezet és vége ennek az őrült "zsírégetésnek".

Ezt a sport köntösbe csomagolt táncos trutyit, ráadásul széken ülve végzik. Így aztán már az "intezitás" szó is erőteljes túzás rá.

Nem intervallról van szó, mielőtt az okosok telecseszik a komment részt.

800 Kcal-t elégetni egyébként baromira nem egyszerű mutatvány. Még egy kellően intenzív edzés esetén is, amiben váltogatva van az állóképességi és erősítő elemek sora, kb 600-650 Kcal fog összejönni.

(Nem, nem érdekel, hogy a 10-20ezer forintos pulzusmérő mit mutat.)

Ami viszont nem elhanyagolható, hogy míg a sztori szempontjából lényeges mocsáralji mocorgónak nincs utóégető hatása, az izmokat komolyabban nem terheli, ezáltal nem segít a nők esetében esélyesebb csontritkulás megelőzésében, addig a mi tényleg hatásos mini edzésünk erre megoldást kínál. Merthogy kaptok egy kis "Killer 100"-at.

Azt utóégetés tarthat 1-2 órát vagy akár 24-48 órát is. Ez nagyban függ attól, hogy milyen edzést csináltál, mekkora súlyokkal, mennyire fárasztottad ki az izmaidat... és így tovább.

Nem akarok nagyképű lenni és kamu látszatát is el akarom kerülni, szóval egyezünk ki abban, hogy 1,5 óra utóégetést garantálok, ha nagyon kemény vagy. (valószínű több lesz ez a megnövekedett kalóriafelhasználás) Ez ugyanis a luxus része az egésznek, hogy az egy óra edzéssel, mennyi extra órát nyerhetünk.

Ha valaki tényleg edzeni akar, jobban jár, ha ezt vagy hasonlót csinál, súlyzózás, erősítés, CrossFit, Bootcamp, TRX, Kettlebell... Ezektől lesz szexi. A mocsáralji mocorgótól pedig csak edzés közben érezheti magát annak.

Szóval, "Killer 100"

100 Guggolásból felugrás.
90  Felülés
80  Ugrálókötelezés (80 szökdelés)
70  Kitörés váltott lábbal beleugrással 35-35
60  4 ütemű fekvőtámasz
50  Russian twist
40  Mellről nyomás állva
30  Húzódzkodás
20  Bicepsz hajlítás rúddal
10  Tolódzkodás saját testsúllyal

Ez bemelegítés után, kb 35-45 perc alatt letudható, attól függ, hogy mennyire hajtod magad, de jó lenne, ha hajtanád! A végén lehet hányni, földön fetrengeni, lehetőleg a másik irányba, mint amerre hánytál.

Eszembe jutott egy másik kedvencem. Engem ez készített ki egy kora reggel egy "sikítás" erejéig.

5 húzódzkodás
10 fekvőtámasz
15 guggolásból felugrás

A sorrend, a számok és a gyakorlatok adottak, ne variálj!
A lényeg, hogy ebből 20 kört kell megcsinálni. Vagyis a végére lesz összesen 100 húzódzkodás, 200 fekvőtámasz és 300 guggolásból felugrás. Még nem is ez a nehéz része, mert ez még Nagyinak is meg. A neheze ott kezdődik, hogy ezeket 1 percen belül kell teljesíteni!

Ha 40 mp alatt végzel vele, akkor van 20 mp pihenőd, ha 55 mp alatt, akkor csak 5 mp. Elindítod a stoppert és figyeled az időt, mindig egész perckor kell kezdeni a következőt. Kivétel a közepe felé, mikor kezdesz fáradni és túlléped az egy percet, mert mondjuk 1:05 alatt tudod csak teljesíteni. Ebben az esetben rögtön kell kezdened a következő adag húzódzkodást.

Amit ettől a két edzéstől kaphatsz:
- elismerő pillantások és dicséretek
- feszes, izmos test
- kisebb esély a csontritkulásra
- utóégető hatás
- izmok, amik alapjáraton is kalóriaigénnyel rendelkeznek
- csökkent testzsír százalék
- javuló keringés
- jobb közérzet
- magabiztosság
- kitartás
- akaraterő

Amit a mocsár alja kínál?
- az edzésen szexinek érezheted magad. 
- (Az elsőt is csak onnan tudom, hogy egy agyas írta, hogy ezért szereti, mert szexinek érzi magát edzésen. Az én lányaim küzdenek, a belüket kihajtják edzésen, viszont cserébe állandóan szexinek érzik magukat. És azok is!!!)

Bármiféle hasonlóság élő vagy holt személyekkel, közszájon forgó edzéstípusokkal csakis a véletlen műve, vagy a képzelet szüleménye lehet. Ha bárki úgy érzi, hogy az ő edzése az, ami a szarnak új értelmet adott, akkor jelentkezzen és próbálja megmagyarázni, hogy miért jó, az óra minek nevét nem ejtjük ki.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ami az óra mellett szóló komment, az a fentebb leírtak szerint egyben elismerése annak, hogy egy hulladék.
Edzés tippek Sasától:

"1. "Killer 100"

100 Guggolásból felugrás.
90 Felülés
80 Ugrálókötelezés (80 szökdelés)
70 Kitörés váltott lábbal beleugrással 35-35
60 4 ütemű fekvőtámasz
50 Russian twist
40 Mellről nyomás állva
30 Húzódzkodás
20 Bicepsz hajlítás rúddal
10 Tolódzkodás saját testsúllyal

Ez bemelegítés után, kb 35-45 perc alatt letudható, attól függ, hogy mennyire hajtod magad, de jó lenne, ha hajtanád!




2.:

5 húzódzkodás
10 fekvőtámasz
15 guggolásból felugrás

A sorrend, a számok és a gyakorlatok adottak, ne variálj!
A lényeg, hogy ebből 20 kört kell megcsinálni. Vagyis a végére lesz összesen 100 húzódzkodás, 200 fekvőtámasz és 300 guggolásból felugrás. Még nem is ez a nehéz része, mert ez még Nagyinak is meg. A neheze ott kezdődik, hogy ezeket 1 percen belül kell teljesíteni!

Ha 40 mp alatt végzel vele, akkor van 20 mp pihenőd, ha 55 mp alatt, akkor csak 5 mp. Elindítod a stoppert és figyeled az időt, mindig egész perckor kell kezdeni a következőt. Kivétel a közepe felé, mikor kezdesz fáradni és túlléped az egy percet, mert mondjuk 1:05 alatt tudod csak teljesíteni. Ebben az esetben rögtön kell kezdened a következő adag húzódzkodást." Forrás: itt.
 

Főzzünk zöldséget!


Recept: Elég hamis mákos guba

Mai reggelim elég hamis mákos guba volt. Mivel régebben sosem ettem az "igazi" mákos gubát, megkérdeztem a nagymamámat, ő így szokta észíteni:

Szikkadt kiflit felkarikáz, leönti tojássárgájaval kevert meleg, cukrozott tejjel, megszórja mákkal, a tetejére felfert tojásfehérje kerül. Fedett edényben kábé 20 percig sütöben süti.
 
Az enyém (megint memókártya nélkül sikerült fotóznom, de megvan már a kábel, otthon ráteszem a képet.
 
itt

Hozzávalók:
- 1 kornspitz kifli
- 125 g túró
- 100 g natur joghurt
- fél dl tej
- édesítő
- 1 adag fehérjepor (én vaníliásat használtam)
- 5 g mák
 
Elkészítés:
A kiflit felkarikázom.
Egy réteg kiflit egy tál aljára fektetek.
Meglocsolom az édesített tej felével.
Erre kerül egy réteg túrós-joghurtos-fehérjeporos keverék.
Majd újabb adag kifliréteg, csöpp tej, túrós keverék.
A tetejét megszórtam mákkal.
 
Hm, nyami :)

Edzés 02.09.


itt

Bemelegítés
1. Fekvőtámaszból lábhúzás (bal)
2. Fekvőtámaszból lábhúzás (jobb)
3. Hídtartás
4. Felülés törzsfordítással, hajlított lábemeléssel (bal)
5. Felülés törzsfordítással, hajlított lábemeléssel (jobb)
Nyújtás

40 mp munka, 10 mp pihenő, 5 kör.

Mert tetszik

Tyű, ez nagyon... :)

itt

Motiváció

"Merj álmodni, mert az álmok álmodói meglátják a holnapot.
Merj kívánni, mert a kívánság a remény forrása, s a remény éltet bennünket.
Merj nyúlni olyan dolgokért, amit senki más nem lát.
Ne félj olyat látni, amit senki más nem lát.
Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni.
Higgy a csodában, mert teli van vele az élet.
De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban, mert odabenn a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai."
 (Ron Cristian)
 
 
Még mindig vastag a combom. És még mindig hallom, hogy "az onnan neked sosem megy le", "ilyen tipus vagy, ne kinlódj vele!"...
Csakhogy ez egy olyan dolog, ami másoknak már sikerült (combot alakítani), tehát még csak úttörőnek sem kell lenni a témában vagy világmegváltónak.
Tudom és hiszem, hogy tudok még lefaragni a combomból. A fülem csukva, süket béka vagyok, nem érdekel, ki mit mond vagy ki mit duruzsol a fülembe.
Reggel 6 óra 10, anyu is felkelt, végre van egy üres szoba, úgyhogy hamarosan mehetek és indulhat a mai reggeli edzés!
Combokra fel!