2012. szeptember 11., kedd

Napi esti (és aranyos)

Mai 2. edzés

Insanity: Cardio recovery


(buildahardbody.com)

A Plyo jött volna, de arra most nincs energia. Reggel megvolt a napi edzés, így szó sincs sumákolásról. Munka után főzés (heti menüterv itt), konyhapolc takarítás volt és elkezdtem a baldachinos kiskertem felszámolását. Lesz még pár paprika és be fog pirososdni pár paradicsom, de a többit kiszedtem, ládákat kiürítettem, szemetet lefuvaroztam. Mostam (mosógép híján kézzel), aztán jött a nyújtás Shaunnal. Most előkészülök holnapra, bedobozolom a kajámat, elkészítem a teát (víz van a melóhelyen), és 21.00-kor minden elektromos cucc kikapcs, olvasok pár sort és alvás.

Ha nassolnál - Ajánló

Érdekes! Egy olvasást szerintem megér. :)

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/nassolas-helyett-testednek-ezekre-lehet-szuksege

14 heti menü

1. Heti étrend tervezés itt
2. Heti étrend 1 itt
3. Heti étrend 2 itt
4. Peak étrend ajánlat itt
5. Lifetilt étrend ajánlat itt
6. Étrend ajánlat kezdőknek itt
7. Asylum étrend itt
8. Péntek Enikő étrend itt
undefined

9. Asylum egy heti étrend itt
10. Asylum heti étrend itt
11. Heti étrend 3 itt
12. Heti étrend 4 itt
13. Les Mills Pump 1. heti étrend (Jump start) itt
14. Heti étrend 5 itt













Uzsonna


1 alma, mandula.

"Apróság"

Összefutottam délután egy hölgy ismerősömmel. Ez önmagában nem lenne nagy szám. Amikor 2 éve megismerkedtünk, jártam futni. Kérdezte anno, miért kínzom magam, hiszen milyen jól nézek ki.
 
(Ilyen "jól" néztem ki...)
 
 Most azt mondta:
- Ledobtál pár kilót mostanában, ugye?
- Igen, alakulgatok.
- Jársz még futni?
- Nem, itthon tornázom.
- Mikor?
- Ötkor kelek, munka előtt megcsinálom a tornát.
- Képes vagy olyan korán kelni?
- Igen.
- És nem fáradsz el, mire munkába kell menned?
Mondtam volna, hogy nem, de közbevágott:
- De tudod, így most sokkal jobb vagy! SOKKAL jobb!
És erre kétszer is olyan hálásan mondtam, hogy "Köszönöm!", mint amilyen hálásan 38 év alatt még tán soha.
 
Mert ritka (nagyon ritka), hogy a formálódásom miatt nem éppen kritikát kapok, hanem elismerést.

Ebéd

 
Az ebéd ma fél csomagnyi spenót volt, két tükörtojás és 2 szeletke tecsós 3magvas kenyér.
A teljes csomag spenótot megfőztem, a másik fele jó lesz holnapra. A kenyér nem a legideálisabb, de ehhez volt kuponom, és hát ugye mindenben nem engedhetem meg magamnak a válogatást. A tecsós tecsó márkás fagyasztott parajt viszont nagyon tudom ajánlani, nagyon finom, krémes!
 
Spenótfőzelék:
 
Egy ek. olivaolajba annyi CH csökkentett lisztet tettem, amennyivel jó kis masszát kaptam (megint csak nem felipét ;-)), hozzáaprítottam 2 nagy gerezd fokhagymát, pirítottam. Majd a tűzről lehúzva őrölt csemege piros paprikát kevertem hozzá, felöntöttem hideg vízzel és visszatettem a tűzre. Ebbe öntöttem bele a már reggel a fagyasztóból kivett spenótot és forraltam össze. Kis ső, és kész is.

A lazac

Többször (na jó, háromszor) ettem mostanában lazacos dolgokat. hallani róla ezt is, azt is. Szerintem különleges íze van, amit tudok, hogy nagyon magas a fehérjetartalma, igaz, a zsír is, de az omega 3, amire szükség van. Az ára miatt nem lesz állandó szereplője az étrendemnek, de ha akciósan hozzájutok, egyszer-kétszer bizti enni fogok.
 
(derchef.hu)
 
A lazac az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta. Észak-Európában és Kanadában nem igazán számít különlegességnek, máshol elsősorban ünnepi alkalmak keretében fogyasztják, bár egyre közkedveltebb és könnyebben beszerezhető. Sajnos a népszerűségnek ára van - a lazac túlhalászása és intenzív tenyésztése olcsóbb terméket biztosít, de súlyos környezeti hatásokat eredményez. A vadlazac egy érdekes és hosszú utazáson megy keresztül, mielőtt az asztalunkra ér – íme néhány információ erről, amit vásárlási, felhasználási tippek és sok-sok finom lazac recept követ..
Hal
A lazac a lazacfélék (salmonidae) családjába tartozó faj. A lazac egy anoadromous hal, amely édesvízben születik, majd 1-3 év után a tengerbe vándorol, ahol 1-5 évig él. Azonban az ívás idejére visszatér az édesvízbe, sokak szerint pontosan ugyanoda, ahol született. A vándorlás során szürkévé válik a színe, majd ívás előtt egyéb változásokon megy keresztül – valójában elkorcsosul, és minél tovább marad édesvízben, annál jobban degenerálódik. Sok alfaj ívás után néhány napon belül elpusztul. Léteznek olyan alfajok is, amelyek csakis édesvízben élnek, ezek valószínűleg a haltenyésztés során módosultak.
Elterjedése
Mind az Atlanti és a Csendes óceánban előfordul, különöse jellemző Kanada északi partjaira és az Észak-Amerikai nagy tavakra. Európában az Északi tengertől a sarkvidékig megtalálható és Nyugat Európa tengerpartjain is fellelhető.
Haltenyésztés
Lazac farmAz élelmiszerboltokban kapható lazac nagy többsége tenyésztett, az olcsóbb termékek intenzív haltenyésztés áldozatai. A haltenyésztés komoly környezeti következményekkel jár – a tenyészett lazac veszélyezteti a vadvízi lazac népességét, ugyanis kórokat terjeszt a vízben. Mivel az intenzív haltenyésztés célja az olcsó lazac előállítása, ezért a halfarmokon nincs a halaknak elég úszási terük, az eledelüket színezik és mesterséges fehérjékkel dúsítják. A halak eldeformálódnak és kórosak lesznek. A kórok és férgek sajnos a vadvízi lazacokat is megfertőzik. A vadvízi lazacot veszélyezteti a túlhalászás és az ívás helyekhez vezető folyamokat elzáró gátak, folyók szennyeződése és az egyre melegebb tengeri és édesvizek. Éppen ezért nagyon fontos a lazac környezettudatos vásárlása.
Élettani hatások
A lazac az olajos halak egyike, magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, de kiváló szelén, B12, B6, D vitamin és magnézium forrás is. Éppen ezért a szuperételek egyike. Azonban csakis a vadvízi lazac esszenciális sav tartalma jelentős, a tenyészetett lazac tápértéke lényegesen alacsonyabb. A rendszeres lazacfogyasztás erősíti az immun-, ideg-, szív- és érrendszert, megelőzi a magas vérnyomást, megvéd agyvérzés, infarktus, rákos daganatok kialakulása ellen. A lazac remekül passzol egy egészséges étrendbe. Magas zsírsav tartalma miatt a vágykeltő ételek egyike.
Vásárlás
A fenti okok miatt a lazacot ajánlatos a tudatos vásárlás jegyében vásárolni, bár mindenki a saját lelkiismerete (és pénztárcája!) szerint döntsön a vadvízi és tenyésztett halak között. Érdemes azt is megjegyezni, hogy, hogy az intenzíven tenyésztett lazac íze közel sem olyan finom, mint a vadvízi lazacé. A következő részletekre figyeljünk vásárláskor:
  • Származás: általában (de nem mindig!) a Csendes óceáni lazac vadvízi, az Atlanti óceáni tenyésztett.
  • Szín: a lazac természetes színe valójában pasztell pink – a vadvízi lazac sötét rose színét apró tengeri rákok fogyasztása révén szerzi. A tenyésztett lazac eledeléhez szintetikus színezékeket adnak, amelytől a tipikus lazac színt kapja. A bio tenyésztett lazac eledelét nem manipulálják, éppen ezért a színe nagyon halvány, szinte fehér.
  • Méret-vágás: egy kifejlett lazac 40-120 –cm hosszú, bár az egész hal gazdaságosabb, általában szeletelve vásároljuk, amely lehet steak vagy filé szelet. A steak keresztben szeletelt (így csontos), míg a filé csontmentes, mert a csont felett és alatt, azaz hosszában filézik. Manapság lehet kapni olcsó füstölt lazac töredékeket is, ezeket lehetőleg kerüljük, ugyanis másodosztályú termékek foszlányai!
  • Egészség: egy egészséges hal sokat úszott – ez látható és kitapintható a bőrén, húsán. A bőr legyen fényes, nedves (de ne nyálkás!), a pikkelyek ne váljanak le könnyen. Nyomjuk meg óvatosan az ujjunkkal a halat: a hús legyen kemény és rugalmas, ne maradjon mélyedés az ujjunk helyén. Ha egész lazacot vásárolunk, a hal szeme legyen tiszta, nagy és kerek, a kopoltyúk vörösek. A bőr és hús között ne legyen zsír réteg. Az intenzíven tenyészett lazac hús rétegei között is látható általában egy vékony fehér zsírréteg - míg a húsa puha és mállós.
  • Szag: a friss lazacnak van egy jellegzetes ózonos, sós, tengeri szaga, ami nem azonos a halszaggal. Vásárlás előtt szagoljuk meg, ha halszagú, az nem friss – ezt ne vegyük meg.
  • Konzervek: általában vadvízi halakat tartalmaznak, de alaposan olvassuk el, hogy valójában mit (és mi mást!), továbbá miben tároltak. Feltétlenül ajánlatos néhány konzervet tartani a kamrában.
  • Fagyasztott lazac: nehezebb a fenti tényezőket leellenőrizni, de sokszor frissebb, mint a halárusnál kapható “friss” hal, hiszen a halászás után 1-2 órán belül lefagyasztják.
Tárolás
Vásárlás után a friss lazacot csomagoljuk ki, és mossuk át hideg vízzel, majd csomagoljuk be ismételten (lehetőleg PVC és alumínium-mentes) fóliába. Tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb polcán vagy fagyasszuk le. A hűtött halat maximum 2-3 napon belül készítsük el, de ideálisan még aznap, a kiengedett lazacot 24 órán belül. A füstölt lazac hetekig is elállhat, de tartsuk be a csomagoláson feltüntetett felhasználási utasítást – már a kissé romlott hal is gyomormérgezést okozhat!


Felhasználás
  • Bár manapság a (tenyészett) lazac egyre olcsóbb, a lazacot általában ünnepi vagy vendégváró alkalmakon kínáljuk.
  • A legtöbb tengerparti országnak van jellegzetes lazacos étele – például a nyers lazac a japán sashimi és sushi alapanyaga, a füstült lazac a skótok nemzeti étele; a gravad lax a híres skandináv pácolt lazac stb.
  • A lazacot lehet nyersen is fogyasztani – azonban csakis kiváló minőségű, vadvizi lazac alkalmas erre, vagy olyan halak, amik keresztül mentek egy speciális (száraz jégen való) fagyasztáson – amely során a paraziták elpusztulnak, míg a hal friss marad. A halárusnál erre feltétlenül rá kell kérdezni.
  • A lazacot lehet füstölni, párolni, sütni, grillezni. Egy lazac szeletet nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni – csupán forró vajban mindkét oldalon 2-3 percig éppen csak átsütjük (először mindig a bőrös oldalán), vagy forró víz felett néhány percig gőzöljük, majd mártással vagy szósszal azonnal tálaljuk. Valójában úgy tökéletes, ha nem sütjük, főzzük, ízesítjük túlságosan, különben a lazac elveszíti a jellegzetes alapízét.
  • A lazac ideális grillezésre is.
  • A lazac ikrát kaviárként díszítésre alkalmazhatjuk pl parti falatok készítésénél.
  • Lazac konzervet felhasználhatunk szendvicskrémek, töltelékek készítéséhez, és remek alapanyag omletthez, salátához, de akár pizza feltét is lehet.

Itt van róla egy kis leírás:

"A lazac az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta. Észak-Európában és Kanadában nem igazán számít különlegességnek, máshol elsősorban ünnepi alkalmak keretében fogyasztják, bár egyre közkedveltebb és könnyebben beszerezhető. Sajnos a népszerűségnek ára van - a lazac túlhalászása és intenzív tenyésztése olcsóbb terméket biztosít, de súlyos környezeti hatásokat eredményez.
 
Hal
A lazac a lazacfélék (salmonidae) családjába tartozó faj. A lazac egy anoadromous hal, amely édesvízben születik, majd 1-3 év után a tengerbe vándorol, ahol 1-5 évig él. Azonban az ívás idejére visszatér az édesvízbe, sokak szerint pontosan ugyanoda, ahol született. A vándorlás során szürkévé válik a színe, majd ívás előtt egyéb változásokon megy keresztül – valójában elkorcsosul, és minél tovább marad édesvízben, annál jobban degenerálódik. Sok alfaj ívás után néhány napon belül elpusztul. Léteznek olyan alfajok is, amelyek csakis édesvízben élnek, ezek valószínűleg a haltenyésztés során módosultak.
 
Elterjedése
Mind az Atlanti és a Csendes óceánban előfordul, különösen jellemző Kanada északi partjaira és az Észak-Amerikai nagy tavakra. Európában az Északi tengertől a sarkvidékig megtalálható és Nyugat Európa tengerpartjain is fellelhető.
 
Haltenyésztés
Lazac farmAz élelmiszerboltokban kapható lazac nagy többsége tenyésztett, az olcsóbb termékek intenzív haltenyésztés áldozatai. A haltenyésztés komoly környezeti következményekkel jár – a tenyészett lazac veszélyezteti a vadvízi lazac népességét, ugyanis kórokat terjeszt a vízben. Mivel az intenzív haltenyésztés célja az olcsó lazac előállítása, ezért a halfarmokon nincs a halaknak elég úszási terük, az eledelüket színezik és mesterséges fehérjékkel dúsítják. A halak eldeformálódnak és kórosak lesznek. A kórok és férgek sajnos a vadvízi lazacokat is megfertőzik. A vadvízi lazacot veszélyezteti a túlhalászás és az ívás helyekhez vezető folyamokat elzáró gátak, folyók szennyeződése és az egyre melegebb tengeri és édesvizek. Éppen ezért nagyon fontos a lazac környezettudatos vásárlása.
 
Élettani hatások
A lazac az olajos halak egyike, magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, de kiváló szelén, B12, B6, D vitamin és magnézium forrás is. Éppen ezért a szuperételek egyike. Azonban csakis a vadvízi lazac esszenciális sav tartalma jelentős, a tenyészetett lazac tápértéke lényegesen alacsonyabb. A rendszeres lazacfogyasztás erősíti az immun-, ideg-, szív- és érrendszert, megelőzi a magas vérnyomást, megvéd agyvérzés, infarktus, rákos daganatok kialakulása ellen. A lazac remekül passzol egy egészséges étrendbe. Magas zsírsav tartalma miatt a vágykeltő ételek egyike.
 
Vásárlás
A fenti okok miatt a lazacot ajánlatos a tudatos vásárlás jegyében vásárolni, bár mindenki a saját lelkiismerete (és pénztárcája!) szerint döntsön a vadvízi és tenyésztett halak között. Érdemes azt is megjegyezni, hogy, hogy az intenzíven tenyésztett lazac íze közel sem olyan finom, mint a vadvízi lazacé. A következő részletekre figyeljünk vásárláskor:
  • Származás: általában (de nem mindig!) a Csendes óceáni lazac vadvízi, az Atlanti óceáni tenyésztett.
  • Szín: a lazac természetes színe valójában pasztell pink – a vadvízi lazac sötét rose színét apró tengeri rákok fogyasztása révén szerzi. A tenyésztett lazac eledeléhez szintetikus színezékeket adnak, amelytől a tipikus lazac színt kapja. A bio tenyésztett lazac eledelét nem manipulálják, éppen ezért a színe nagyon halvány, szinte fehér.
  • Méret-vágás: egy kifejlett lazac 40-120 –cm hosszú, bár az egész hal gazdaságosabb, általában szeletelve vásároljuk, amely lehet steak vagy filé szelet. A steak keresztben szeletelt (így csontos), míg a filé csontmentes, mert a csont felett és alatt, azaz hosszában filézik. Manapság lehet kapni olcsó füstölt lazac töredékeket is, ezeket lehetőleg kerüljük, ugyanis másodosztályú termékek foszlányai!
  • Egészség: egy egészséges hal sokat úszott – ez látható és kitapintható a bőrén, húsán. A bőr legyen fényes, nedves (de ne nyálkás!), a pikkelyek ne váljanak le könnyen. Nyomjuk meg óvatosan az ujjunkkal a halat: a hús legyen kemény és rugalmas, ne maradjon mélyedés az ujjunk helyén. Ha egész lazacot vásárolunk, a hal szeme legyen tiszta, nagy és kerek, a kopoltyúk vörösek. A bőr és hús között ne legyen zsír réteg. Az intenzíven tenyészett lazac hús rétegei között is látható általában egy vékony fehér zsírréteg - míg a húsa puha és mállós.
  • Szag: a friss lazacnak van egy jellegzetes ózonos, sós, tengeri szaga, ami nem azonos a halszaggal. Vásárlás előtt szagoljuk meg, ha halszagú, az nem friss – ezt ne vegyük meg.
  • Konzervek: általában vadvízi halakat tartalmaznak, de alaposan olvassuk el, hogy valójában mit (és mi mást!), továbbá miben tároltak. Feltétlenül ajánlatos néhány konzervet tartani a kamrában.
  • Fagyasztott lazac: nehezebb a fenti tényezőket leellenőrizni, de sokszor frissebb, mint a halárusnál kapható “friss” hal, hiszen a halászás után 1-2 órán belül lefagyasztják.
Tárolás
Vásárlás után a friss lazacot csomagoljuk ki, és mossuk át hideg vízzel, majd csomagoljuk be ismételten (lehetőleg PVC és alumínium-mentes) fóliába. Tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb polcán vagy fagyasszuk le. A hűtött halat maximum 2-3 napon belül készítsük el, de ideálisan még aznap, a kiengedett lazacot 24 órán belül. A füstölt lazac hetekig is elállhat, de tartsuk be a csomagoláson feltüntetett felhasználási utasítást – már a kissé romlott hal is gyomormérgezést okozhat!
 Felhasználás
  • Bár manapság a (tenyészett) lazac egyre olcsóbb, a lazacot általában ünnepi vagy vendégváró alkalmakon kínáljuk.
  • A legtöbb tengerparti országnak van jellegzetes lazacos étele – például a nyers lazac a japán sashimi és sushi alapanyaga, a füstült lazac a skótok nemzeti étele; a gravad lax a híres skandináv pácolt lazac stb.
  • A lazacot lehet nyersen is fogyasztani – azonban csakis kiváló minőségű, vadvizi lazac alkalmas erre, vagy olyan halak, amik keresztül mentek egy speciális (száraz jégen való) fagyasztáson – amely során a paraziták elpusztulnak, míg a hal friss marad. A halárusnál erre feltétlenül rá kell kérdezni.
  • A lazacot lehet füstölni, párolni, sütni, grillezni. Egy lazac szeletet nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni – csupán forró vajban mindkét oldalon 2-3 percig éppen csak átsütjük (először mindig a bőrös oldalán), vagy forró víz felett néhány percig gőzöljük, majd mártással vagy szósszal azonnal tálaljuk. Valójában úgy tökéletes, ha nem sütjük, főzzük, ízesítjük túlságosan, különben a lazac elveszíti a jellegzetes alapízét.
  • A lazac ideális grillezésre is.
  • A lazac ikrát kaviárként díszítésre alkalmazhatjuk pl parti falatok készítésénél.
  • Lazac konzervet felhasználhatunk szendvicskrémek, töltelékek készítéséhez, és remek alapanyag omletthez, salátához, de akár pizza feltét is lehet.+
Forrás: tutitippek.hu

Reggeli és tízórai

Reggeli: 30 g zabkása, 4 icipici barack.
Tízórai: a tegnap esti krémtúróból 100 g, és egy alma.
A tízórait kanalastól-mindenestől szoktam este előkészíteni és hűtőbe rakni, hogy ne felejtsem el pl. a kanalat, anélkül bajos lenne kienni a dobozból a kajcit :)


Fly Lady 4

1. Programfal és kilövőállás itt.
2. Kosarak, kütyütárolás itt.
3. Ruhás szekrény itt.

Tegnap a molytortúrára szerettem volna feltenni a vége táblát.

Július 31-én kezdődött (bejegyzés itt). Intézkedtem. Augusztus 3-án (bejegyzés itt) tarthatatlan lett a helyzet. Augusztus 16-án bevetettem a végső fegyvert (itt írtam róla). Szeptemberben újra végigcsináltam az egész speiz-mizériát, aztán tegnap végre mindent újra átnéztem, műanyag dobozokba tettem, felcímkézve és remélve, hogy így nem szaporodnak el megint a dögök. Fél délutánom most is ráment, de több helyem is lett, és nagyon szépen sorakoznak a dobozkák a speiz polcán. Kénytelen voltam felvásárolni a tecsó fél műanyag készletét, kisebb befektetés ez, mint ha újra ki kellene dobnom a speizocskám teljes tartalmát...
 
 
A nem üveges fűszereket is bedobozoltam:


 
Meg persze a cukormentes lekvárkáim is szép csendben várják a polcon, hogy majd megegyem őket :)

 

Reggeles, edzős

Rövidülnek a nappalok, az edzéssel megelőzöm a napfelkeltét :)





Edzés: LMP Pump and burn + Hard core abs


Egész jól ment, de a kar rész nagy mumus. Ott olyan, mintha 20 kilóval nyomnám, pedig egyelőre még maradt a 10 kilós súly. A tegnapi Insanity Pure cardiótól meglehetősen rendesen izomlázam lett, de ezt a mai hasat már most érzem. Nagyon szépen megdolgoztatja az összes hasizmot, most éppen a ferde hasizmomat érzem de kegyetlenül :) A hídtartásos rész halál, de csinálom, csinálom, csinálom :)
 
Szokásnapló: pipa.
 
Alvásnapló: pipa.