2020. január 9., csütörtök

Mini túra: Nagynyárád

Január 2.: séta Hőgyészen.

Január 3.: mini túra, Mecsek.

Január 4.: mini túra, Kisnyárád.

És ma mini túra Kisnyárád után Nagynyárádon.

Voltam már egyszer itt, a geresdlaki sulisokkal a Kékfestő múzeumban. ezer éve volt, és szervezett út, tehát kiraktak minket előtte, aztán oda jöttek értünk. 

A falu egészen érdekes. A Nagynyárádi-vízfolyás osztja két részre: az egyik fele sík, a másik dombos. Egészen szélesek a lapos rész utcái, hatalmas, tágas tér az egész.Messziről látszanak a pincesorok.


Könnyű megtalálni a Szent Vendel-kápolnát, és megközelíthető betonozott úton.
A falu dombos része valami egészen különlegesen pozitív hangulatot áraszt. Tele meredekebbnél meredekebb szűk, keszekusza utcácskákkal, szebbnél szebb portákkal. Nekem nagyon "osztrákos".

A templom itt is a település legmagasabb pontján áll, ami ez esetben tényleg egészen magas, a fél falut belátni fentről.A tornyot két éve felújították, a régit a templom mellé tették. Így látszik igazán, milyen hatalmas.Látszik, hogy sokkal nagyobb élet lehetett itt régebben. Amúgy nagyon szép, rendezett a falu és meglepően tiszta!
Ha valaki erre jár vagy a közelben lakik, érdemes itt sétálgatni, esetleg a Kékfestő múzeum beiktatásával egy jó kis délutáni program lehet.