2019. október 30., szerda

Szerda- Románia: Nagyvárad

1. nap itt
2. nap itt
3. nap itt
4. nap itt

Ma Nagyvárad. A tervezés meglehetősen sokáig tartott, mert Nagyváradon parkolót találni kihívás, a díja pedig nem kevés. Az ember kinéz a térképen (és gugli a barátunk) egy külterületi nagyobb áruházat, hogy majd ott parkol és onnan tovább megy villamossal. De az áruházak parkolói ugye a vevők részére fenntartottak, max 120 percig igénybe vehetők, és ezt ki is írják, itt is, magyarul is. Így az áruházból kivezető mini úton történt a parkolás, ahol mások is álltak. Innen átsétálva a villamos megállóhoz kezdődhet a kaland. Persze Kungfu is jött.


A villamos jegyet egy trafikban sikerült megvenni, 6 lei a retur jegy, és a hölgy készségesen segített, amit tudott, magyarul mondott.


Gugli is segített az útvonalban, de a villamoson utazó magyarok is nagyon segítőkészen adtak útbaigazítást.




Szent László tér.


Sebes-Körös, Szent László-híd




Nagyvárad központjában az Állami Színház, magyarul is kiírva.


És persze Frei kávé. 😁


Innen 1 km-nyi sétára a vár. Ami hatalmas, gyönyörűen felújított, rengeteg állandó kiállítással, nagyon kedves ott dolgozókkal, szép, tiszta, föld alatti megtekinthető tárlatokkal, roppant segítőkész tárlatvezetőkkel, szinte mindegyikük beszél magyarul, aki nem, az is készségesen segít. (A sóbányánál ezt a programot is jobbnak tartom.) Érdemes időt szánni rá, akár egy egész délelőttöt vagy délutánt is. A sima belépő 5 lei, de érdemes a 10 lei-est megvenni, mert így a tejles vár látogatható.





Mindenhol, a tárlatoknál is minden ki van írva magyarul is.



Van "szocialista" tárlat is.


És egy Leonardo DaVinci részleg, ahol fából készült játékokat lehet kipróbálni. Állítom: felnőtteknek is jó élmény.














Séta visszafelé, Sebes-Körös egy másik hídról.



És a villamos megállónál a Szent László templom.



Villamos a kocsi felé. Sűrű a villamos-hálózat, 3-4 percenként jönnek a járatok, szerintem egyszerűbb és gyorsabb is, mint kocsival, sőt olcsóbb is. Csak ajánlani tudom.



Mai étek: 

R: tojás, sajt, szalámi, zöldség, desszert: lekváros kenyér. No és kávé.
T: -
E: 2 freikávé
U: mogyoró, alma, 1 fehérjeszelet
V: húsleves