2013. január 14., hétfő

Bölcs

"Használj ki minden lehetőséget az életben,
mert ha egyszer elszalasztod őket,
 nagyon sokára térnek csak vissza."
 
(Paulo Coelho)

Motiváció (reggelre)

Holnap reggelre motiváció. Mert akkor nem lesz rá időm. Ami számomra fontos ebből a kis filmből: az életmódváltás csak egy dolog az életben. Ahhoz, hogy tényleg változtatni tudjunk, fel kell nőni agyban, rendet kell tenni fejben, rendet kell rakni magunkban és a környezetünkben. Sokszor jól jön egy külső segítség, de egyedül is meg lehet csinálni. Csak el kell felejteni azt a kifejezést, hogy "nem tudom". Átváltani, átprogramozni arra, hogy "tudom". És akkor nincs lehetetlen. :)


Napi menü 01. 14.

Reggeli: Szendvics (2 szelet U1 kenyér, 4 szelet sonka, paprika)
 
Tízórai: Tojásos szendvics (2 szelet U1 kenyér, 2 főtt tojás, csöpp mustár)
 
Ebéd: Zabkása (30 g zab, 1 adag fehérjepor), 1 narancs
 
Uzsonna: 100 g uborka, 4 szelet sonka, 1 kaukázusi kefír
 
Vacsora: 1/3 rakott zöldség, 20 g gombapörkölt maradék
 
+1: 90 g túró, 20 g tejföl, kis édesítő
 
Folyadék: 3 liter felett
 
Összesen: 1416 kcal, 117 g F, 105 g CH, 53 g zsír


Bikini projekt 1

Hogy jól álljon a bikini... Három éve 79 kiló voltam. Előtte olyan 64, egy év alatt sikerült meghíznom 79-re. Amolyan igazi zsufa, pufi, dagi, úszógumis, kapaszkodós, tenyeres-talpas menyecske lettem. Egészen odáig -azon kívül, hogy világ életemben testképzavarral és kisebbségi érzéssel küzdöttem- nem foglalkoztam a dologgal, könnyebb volt a kólába és a chips-be, no és amúgy a folyamatos evésbe menekülnöm. Nagyon nagy szerencsémre kaptam egy megjegyzést (hogy bálna vagyok), és ez volt az a pont, amikor a fejembe vettem: ez így nem maradhat: majd én megmutatom!
 
 
Hosszú utat jártam be azóta, Rubint Réka, futás, EAP, Insanity, Asylum, Les Mills Pump, Zuzana Light; koplalás, Update, majd 2012-től kalóriaszámolás, így ma 58.5 kiló vagyok, és folyamatosan haladok tovább a célom felé.
 
 
De hogy jól álljon a bikini, át kell gondolnom pár dolgot.

 
Teljes bizonyossággal tudom, hogy az edzőtermi edzéssel és a megtalált étrendemmel nyárra csúcsformába jöhetnék. Aki ismer, tudja, hogy nem kifogásgyártás miatt nem jutok el terembe. De addig is meg kell oldanom itthon az edzéseket, és folytatnom az étrendet a lehető legolcsóbb, legegyszerűbb alapanyagokból.
 
1. Légy realista!
Fél év alatt nem lehet az ember otthoni edzéssel fitnesmodell, ha csak nincs egy teljesen felszerelt saját konditerme és egy jó személyi edzője. Így amit elvárok magamtól: az étrend tökéletes betartása, a tervezett edzések maximális végrehajtása.
 
2. Dolgozz az önbizalmadon!
Nálam ez nagyon fontos dolog: gyerekkori ismerősökkel találkozva és a témáról beszélgetve sorozatosan az derül ki, hogy mások szemében egyáltalán nem voltam kövér, eszükbe sem jutott, hogy van valami "nem odavaló" többlet a testemen. A nagyszüleim neveztek a hugomat és engem is "viccesen" Stämmbilinek, ami tuskócskát jelent, én meg komolyan vettem. Gyakorlatilag 38 évesen kellett rájönnöm, hogy egyedül én voltam az, aki kövérnek, vastagnak láttam magam, és ez a lökött gondolat miatt éltem ilyen sokáig abban a tudatban, hogy dagadt vagyok, akit nem lehet szeretni!
Nem könnyű dolog, de átprogramozom az agyamat, ugyanis kövér egyáltalán nem vagyok, még csak dundi sem, alig akad rajtam itt-ott egy kis fölösleges zsír, és S-es ruhák is jók rám, szóval teljesen rendben vagyok! Az más kérdés, hogy alakulni, feszesedni, izmosodni szeretnék még.
 
3. Szabályok
A blog indulásakor (itt írtam) lefektettem saját szabályaimat saját magamnak. Nézzük, mi jó, mi az, amin változtatni kell.
  • Megtervezem az étkezésemet. Pipa. :) (Étkezési terv itt.)
  • Tudatosan este előkészítem a másnapi kaját. Pipa, azzal a kiegészítéssel, hogy a múlt héten egyszer nem tettem meg, és borult az egész másanpom. Erre tehát jobban kell figyelnem.
  • Hetente elkészítem az edzéstervemet. Pipa. (Edzésterv itt.)
  • Betartom a pihenést. Pipa. (Pl. ma is pihinapom van.)
  • Csábítás kilőve. Pipa. Ezt olyannyira komolyan veszem, hogy (itt és itt is írtam róla) nincs itthon olyan kaja, ami bűnbe vihetne.
  • Folyadék minimum 2-3 liter. Pipa.
  • Mérés. 2013-tól igyekszem minden reggel mérlegre pattanni (mindig reggel, ébredés után), a kis füzetemben jegyzem az aznapi értéket, de csak hogy lássam a változás ütemét. Centizés vasárnap reggel van. Szóval pipa.
Amit most még felveszek a listára:
  • Igaz, hogy elég folyadékot iszom, figyelek arra, hogy minden nap egyek gyümölcsöt, zöldséget, szörnyen ritkán fogyasztok magas zsírtartalmú ételeket (nagy ritkán pár szelet kolbászt), étkezések között nem csokit, sütit, hanem gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztok, nem eszem cukrot, finomított lisztet kegyetlenül ritkán, heti 5-6 napot sportolok, szedek vitaminokat; viszont a bőrömmel -mivel még nincs vele extra probléma- kívülről nem igazán foglalkozom. Így felkerül a listára a heti egyszeri bőrradír, és a minimum másnaponkénti testápolózás.
  • A napi kajámat akkor is előkészítem előző este és dobozolom, ha itthon vagyok.
  • Nem nézem az órát, mikor ehetek megint. Eleve jelzi a testem, pl. korog a gyomrom. Ha megéhezem, nem evéssel kezdek, hanem iszom 1-2 pohár vizet. Sokszor a test éhségként jelzi, ha szomjasak vagyunk csak.
  • Minden mérföld egyetlen lépéssel kezdődik. Eddig egyszerre akartam mindent: fogyni, izmosodni, feszesedni (...), most lassítok. Mivel nagyon kevés edzésre van időm (azt viszont megcsinálom), elsődleges célként kijelölöm az álomsúly elérését (57 kg). Aztán jön az izmosítás.
  • Habár majd' minden irodalom azt mondja: állíts magadnak a célodhoz határidőt, nálam ez a súlyvesztés terén nem megy. Talán bepánikolok (igen, attól, hogy sikerülhet), talán túl nagy így a nyomás, így hát nincs határidő. Ha tartom az étkezést és odateszem magam 110 %-ban az edzésen, akkor van változás. Ha nincs változás, elszúrtam valamit.
  • Az edzést minimum 100 %-os erőbedobással csinálom.
  • Megfogadom P. (Hús-vér motiváció itt) tanácsát: "A Jóisten csak a mai napot adta céljaid eléréséhez".
(Coming soon: Bikini projekt 2: Fogyás, zsírégetés)

Belső csend

itt

Belső csend


Motiváció