2012. november 4., vasárnap

Várom :)


7. nap

Reggeli itt, tízórai itt, ebéd itt, uzsonna itt, vacsora itt, edzés itt.
40/7. nap eredmények itt.

Gyalázatos ez a napi alapanyagcserém fele mennyiségű kalóriabevitel, de komolyan: nem tudok még többet enni... Majd szépen, lassan.
 
 

Recept: Lábadozós raguleves

100 g apróra vágott csirkemellet teszek a lábosba, 200 g felkarikázott sárgarépát, 1 hagymát egészben. Kis sóval, vegetával ízesített vízzel felöntöm, készre főzöm. A tetejére apróra vágott petrezselymet szórok.

 
Egy adagban (a megfőzött fele:)
91 kcal, 13.5 g F, 8.3 g CH, 0.7 g zsír

Lábadozós ebéd és uzsonna

Lábadozós ebéd: 200 g főtt répa, 100 g főtt krumpli
 
 
155 kcal, 4.9 g F, 34.6 g CH, 0.6 g zsír
 
Lábadozós uzsonna: (edzés után) 25 g zabkása, 100 g alma
 
(Megint majdnem elfogyott, mire fotóztam...)
 
120 kcal, 3.4 g F, 21 g CH, 2.1 g zsír


Edzés - nyugdíjasan... :)


Shaun T. mit szólna a mai edzésemhez? Mert hogy egyetlen egyet sem ugrottam, mindent helyettesítettem lépéssel, nem rohantam, nem siettem tartani a videón szereplőkkel a ritmust, hanem szép nyugdíjas tempóban csináltam, figyelve minden mozdulatra. De végigcsináltam nem is tom, 4 nap?, punnyadás és 2 nap gyomorrontás után. Csodaszépen átmozgatott, és nagyon jólesett. Szerintem Shaun nem csapna nyakon, hogy ugyan már, ez neked edzés???, hanem örülne, hogy nem használom fel a betegségből való lábadozást kifogásként. A gyomrom már egyáltalán nem görcsöl, na nem százas még, de tényleg jól vagyok. Hála az égnek :) És nagyon érdekes, hogy egyetlen ugribugri nélkül is szépen leizzadtam. És most jöhet a megérdemelt uzsonna. :)

Belső csend

"Ne várd senkitől, hogy "boldoggá tegyen". Amíg lelked állapota másoktól függ, lehetnek ugyan jó perceid is néha, de maga az a tény, hogy függő helyzetben vagy, örökös remegést is jelent: "Jaj, mi lesz, ha elhagy?" "Ha megharagszik rám?" "Mi lesz?!"
Légy önmagad mestere. Tanulj meg dolgozni örömmel a lelkeden - és tanuld meg minden körülmények között szeretni önmagadat.
Tapasztalni fogod, hogy egy barátságos embernek sok barátja van. S egy erőshöz sokan akarnak tartozni, és egy vidám, jó humorú ember társaságát keresik."
- Müller Péter -
 
 

Bölcs

"A derűs embereknek nem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk. Azt szoktuk mondani: jó természetük van. A jóra vannak hangolva. Életörömre. Egy csepp vízért hálásabbak, mint más egy húszezer forintos pálinkáért. Egy jó szónak jobban örülnek, mint a sok pénznek."
- Müller Péter -
 
(Zamárdi, 2011.)

(Balatonboglár, 2011.)
 

Tízórai

Próbálom magam lassan visszaszoktatni az ötszöri étkezésre. Időben még van csúszás, de igyekszem :)
 
 
Tízórai: 50 g pirítós (aldis rozskenyérből), 1 narancs.
 
163 kcal, 4.1 g F, 10.9 g CH, 0.6 g zsír

Élet-mód-váltás: Speiz

Eddigi élet-mód-váltás bejegyzések itt.

Ugye idén január-februárban határoztam el végleg, hogy nincs több fogyókúra, hanem itt bizony életmódváltás esete forog fenn. Elsősorban a hozzáállásomon, a gondolkodásmódomon kellett változtatnom. És aztán jöhetett sorba a vásárlás, a főzés, a tervezés, a másnapra pakolás és a többi is. A speizom sem egyik napról a másikra változott át (persze csak tartalmilag), de cukor például évek óta nincs is itthon. :) Nem úgy kezdtem, hogy kidobtam mindent, ami nem segíti elő a változást, hanem szépen fokozatosan történt, hogy ha pl. elfogyott a cukor, nem vettem többet. Vagy másfajta lisztem van (de azt is ritkán használom), napraforgó étolaj helyett 2-3 éve oliva olajat használok, de egy liter abból is nagyon-nagyon sokáig elég.
 
A nyár végén bemolyosodtam. Vagyis nem én, annyira öreg még nem vagyok, hanem ezek a dögök mindenbe belemásztak a speizban, és kénytelen voltam a konzerveken kívül mindent kidobni. (Itt is írtam róla.) Hónapokba telt, mire eltűntek a molyok, és közben fokozatosan beszereztem tárolókat. Mert hogy a "zacskójában tartom" nem bizonyult jó megoldásnak.
 
 
A kis speizocskámban mára már műanyag tárolókban sorakoznak az alapanyagok. Idővel rájuk került a csomagolásról kivágott makronutriens táblázat is, így, ha éppen olyat főzök, amihez még nincsenek kiszámolva az értékek, nem kell a netet bekapcsolnom, vagy az étkezési naplómat elővennem, hanem kapásból, a dobozról tudok számolni. Lenmag, kakaópor, mák, mazsola, xilit, zabkorpa, amaránt, rizsszem tészta, kókuszreszelék, étkezési keményítő, mandula, reszelt mandula...

 
Van kávé, zabliszt, kukoricapehely, zabpehely, CH csökkentett liszt, sima liszt, CH csökkentett tészta.

 
Ásványvíz. A palackosat munkába szoktam vinni, itthon legtöbbször csapvizet iszom. Tudom, hogy nem a legjobb megoldás, de olcsó... Van többféle teám is, ezeket az akciós pultról szoktam venni, legtöbbször a DM-ben. A zöld tea a konyhában van, mert azt minden nap iszom.

 
 
És az én kis büszkeségeim is sorakoznak a speizban: a cukormentes lekvárkáim, a tartósítószermentes saját lecsóim. :) (Itt is írtam a lekvárkészítésről.)

 
Tényleg csak egy kis odafigyelés kell az elején, és ripsz-ropsz mindenki kialakíthatja magának a megfelelő alapanyagokból álló kis készletét a speizban. És ha nem egyszerre akarunk mindent, akkor anyagilag sem megterhelő. Nekem elhiheted. :)

Reggeli

25 g apró szemű zabpehelyből dupla mennyiségű vízzel kását főztem. Egy csepp folyékony édesítővel kevertem össze, 100 g almát reszeltem bele. Mennyei finom :)
 
 
120 kcal, 3.4 g F, 21 g CH, 2.1 g zsír
 
Megjegyzés 1: Még mindig gyomorkímélésen vagyok.
Megjegyzés 2: Érdemes körülnézni a különböző boltokban, ha zabpelyhet vesz az ember lyánya, mert óriási árkülönbségek vannak. Én a Sparban veszem, Budget termék, 199 Ft fél kiló.
Megjegyzés 3: A zabról itt írtam bővebben.
Megjegyzés 4: A fényképezőm teljesen megadja magát...
 

Eredmények: 40/7. nap


Egy nem túl jó hét és 2 napos betegség után a 40/7. nap eredményei:

 
0. nap
2012. 10. 28.
7. nap
2012. 11. 04.
magasság (cm)
164
164
mérleg (kg)
59.4
59.6
kar
30
29
mell alatt
76
75
derék
74
74
csípő
84
81
combtő
56
55
comb
(legvastagabb részen)
55
54.5
térd fölött
39
38
vádli
36
34

Biztosan van valamennyi izomvesztés is a 2 nap betegség és nagyon rossz (bőven alapanyagcsere alatti) evés miatt, de örülök, hogy jobban vagyok, és hogy holnaptól mehet minden vissza lassan a régi kerékvágásba.

Jó kis jel volt ez a gyomorprobléma arra, hogy nem szabad túlzásba vinnem dolgokat és egy nap alatt (folyamatosan, minden nap) nem lehet és nem is szabad megváltanom a világot. Igenis kell pihenni, mert ha nem teszem, ez lesz a vége. És lassabban kell ennem, meg kell tanulnom leülni az evéshez, és alaposan megrágni mindent. És nem enni, ha nem vagyok éhes. Abban sem vagyok egyáltalán biztos, hogy a tej és a tejtermékek jót tesznek nekem. Most 3 napja nincs tejtermék, és nincsenek is olyan panaszaim, mint amíg fogyasztottam őket. Hiába halogatom: ki kell kísérleteznem, hogy tényleg a tejes dolgok okozzák-e a gyakori (de elviselhető) emésztőrendszeri problémákat.
 
Egyébként a plusz 20 deka is jelezheti, hogy koplalással, kevés evéssel bizony nem lehet fogyni, mármint egészségesen nem.
 
Ma és holnap még finoman eszek, hogy a gyomrom nyálkahártyája regenerálódni tudjon, no de aztán sem csapok bele a lecsóba, hanem csak lassan, okosan. :)
 
(Fotót csak a 4. héten teszek majd fel.)