2012. október 22., hétfő

Esti, summás

Nem túl korai kelés után reggeli, elpakolás, ablakpucolás, letörölgetés, porszívózás, kárpittisztítás, kisszoba-átrendezés, tízórai, ajtólemosás, szanálás, ebéd, sütés, edzés, uzsonna, mosogatás, hűtőrendezés, vacsora, mosogatás, és kicsit elfáradtam.
Az edzés elé beiktattam egy kis D vitamin-töltést: elmentem a városba, sétáltam a napon olyan 20 percet. És annyira, de annyira jó érzés volt az S-es méretű csini kabimban és a nacikámban flangálni!!!
 
 

Pszicho

"Ha képes vagy úgy működni, mintha nem lennének gondjaid, akkor rá fogsz döbbenni, hogy nincsenek gondjaid! Minden gond csupán látszat; hiszel bennük, ezért vannak ott. Ez önhipnózis: azt ismételgeted magadnak, hogy ilyen meg olyan vagy, hogy alkalmatlan vagy, ismételgeted, mantrává válik, lesüllyed a szívedbe, és valósággá válik. Nagyon könnyen eldobhatod gondjaid, ha megérted, hogy te vagy az, aki ragaszkodik a gondhoz, nem az ragaszkodik hozzád. Nagyon rátermett akarsz lenni, de miért? Miért nem tudsz elégedett lenni minden alkalmatlanságoddal és korlátoddal együtt? Amint elfogadod ezeket, látni fogod, hogy kezdesz sokkal könnyebben áramlani." (Osho)
 
(weight-flow.com)

Napi menü

Reggeli: 40 g zabkása, 1 adag csokis fehérjepor, 1 alma
 

Bocsi, mire fotóztam volna, csak ennyi maradt belőle :)
229 kcal, 27 g F, 42.4 g CH, 5.4 g zsír

Tízórai: 30 g kukoricapehely, tej, 2 alma
291 kcal, 5.9 g F, 46 g CH, 4.1 g zsír
 
Ebéd: Tonhalas tészta (recept itt)
237 kcsl, 24 g F, 27 g CH, 3.7 g zsír
 
 
 
Uzsonna: Alma-répa saláta (100 g alma, 100 g répa, 1 ek méz)
96 kcal, 1.6 g F, 23.3 g CH, 0.6 g zsír
 
Edzés után: Egy szelet anypie (recept itt)
93.8 kcal, 5.6 g F, 5.2 g CH, 3.8 g zsír

 
 
Vacsora: Bakonyi nyúlragu, nokedli
A szombati adag nyúlnál kevesebb, a nokedli a szombati fele.
446 kcal, 45.6 g F, 24 g CH, 19.5 g zsír
 
Összesen: 1393 kcal, 210 g F, 168 g CH, 37 g zsír
 

Recept: Anypie (enipáj)

Anypie??? Any pie. Pite. Aminek a receptjét egy Anikó nevű kedves imserősömtől kaptam. Anikó, Ani, Any. És mivel nem tanultam angolul, nem kell tudnom, hogy külön írjuk. De ha tudom is, akkor meg élek az alkotói szabadságommal :) Hát innen az Anypie :)

Hozzávalók (kis adaghoz, 8 szelet):
 • 250 g túró (ez épp félzsíros)
 • 175 g tejföl (20 %-os)
 • 10 g zabpehely
 • 10 g zabkorpa
 • 1 tojás
 • vanília aroma
 • édesítő

Készítés:

A hozzávalókat összekeverni, fél óráig állni hagyni, tepsibe rakni, fél óráig sütni.

Tipp:
 • Gazdagítható mazsolával, almával, aszalt gyümölccsel...
 • Legközelebb megturbózom fehérjeporral is :)
 • Készíthető zabkorpa helyett liszttel is.
 • Sztem nyugodtan mehet a nagy adag a duplája, nagyon finom, tutira elfogy :)
Egy szelet (1/8 rész):

93.8 kcal, 5.6 g F, 5.2 g CH, 3.8 g zsír

Edzés és közben sütés

(tumblr.com)
 
 
Megnéztem az edzéstervet: ma új rész jön a LMP-ból: az extreme. Kerestem a lemezeken: nincs. Megkérdeztem a BB-s lányoktól, mi legyen, a revolutiont ajánlották helyette. Jó, lesz az. Ahogy kikapcsoltam a netet, levertem véletlenül a polcról a DVD-tartómat (ilyen lapozható bigyó), leesett, kinyílt. Lehajolok érte: Les Mills Pump: Pump extreme. Néztem nagyot, nem is tudtam, hogy ez is megvan :) Gyors DVD csere, és már csináltam is.
 
Hát, kérem, 14 kilós súllyal beledöglöttem rendesen. Leszakad mindenem, és izzadok, mint fél ménes... De nagyon jó volt. Ja, hogy közjáték is akadt?
 
Kaptam ma egy recit, amit ki akartam próbálni. De mikor, hogyan...? Edzés előtt bekevertem a tészát, amit fél óráig állni kell hagyni. Elkezdtem az edzést, Pöpit (a teatojás) beállítottam 30 percre. Pont váltás jött az edzésben, kiszaladtam a konyhába (3 ugrás), az előkészített tepsibe tettem a masszát, beugrasztottam a sütőbe, és már mehettem is vissza edzeni. Mire végeztem a tornával, a süti is elkészült. :)

Recept: Tonhalas tészta

A tegnap mára megfőzött tésztát (50 g, Diawell) a csodaserpenyőmbe tettem, ráönöttem 90 g zöldséges tonhalat (konzerv), összemelegítettem, majd a végén egy kk light majonézt cuppantottam rá, megkevertem, kész.
 
 
237 kcsl, 24 g F, 27 g CH, 3.7 g zsír

Recept: Császármorzsa Linda módra

Imádom Linda oldalát és a receptjeit. Itt van például a töltött gomba, és itt a sült túró. És most jöjjön a császármorzsa!

Hozzávalók:

1-1,5 marék zab
0,1%-os tej
2 db tojásfehérje
folyékony édesítő
vanília aroma
kókuszzsír
diabetikus baracklekvár


Készítés:

A zabot beáztatjuk annyi tejbe, amennyit éppen fel tud venni. Közben a két tojásfehérjét, édesítővel és vanília aromával kemény habbá verjük. Ezután a beáztatott zabot óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habhoz.
Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, majd lassú tűzön megsütjük a zabos habot. Figyeljünk oda, mert könnyen odakap. Ha kész, némi diabetikus baracklekvárral tálaljuk.
 
(Forrás és kép: itt.)

A betegség egy hibás gondolat

A betegségekről elmondható, hogy a szervezet lelki, energetikai egyensúlyának megbomlásából alakulnak ki, aminek oka a gondolkodási mód helytelenségéhez vezethető vissza, de befolyásolják a magzati, csecsemőkori és kisgyermekkori traumák, lelki sérülések is. Mindenki úgy él, úgy érez, úgy cselekszik, ahogy gondolkodik. A gondolatok megjelenési helye a test. Akinek az egészsége rendben van, annak a gondolkodása is normális, ami azt jelenti, hogy nem szélsőséges. Mihelyt valami okból a gondolkodás kibillen az egységből, a testben áramló energiák egyensúlya is megbomlik. Ennek hatására pedig a sejtekben, a szervekben, az egész szervezetben eltérések alakulnak ki. Tehát sok esetben pszichikai tényezők járulnak hozzá az energiazavar kialakulásához, ezért az aggodalom, gond, szorongás, félelem, düh, túl nagy öröm betegséget hozhat létre!


 Ha gyógyszert veszünk be, az okozatot csillapítjuk ugyan, de ez tüneti kezelés. Problémánk helyreállni sosem fog, csak enyhülni, vagy egy időre eltűnni legfeljebb. A teljes és végleges gyógyuláshoz mindig a probléma gyökerét, a valódi okot kell megtalálni. Mert a betegséget nem legyőzni kell, hanem megérteni. És amikor megértjük, hogy honnan jött a betegség, mi alakította ki bennünk, akkor azt is tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a valódi okot megszüntethessük, ennél fogva a természetes gyógyulási folyamat beinduljon.

 "Be kell végre látnunk, hogy "egy embert meggyógyítani" nem annyit jelent, mint a régi állapotot visszaállítani, hiszen éppen az idézte elő a betegséget; a gyógyítás sokkal inkább az öntudat kitágítása, egy új és életigenlő út megválasztása révén érhető el. Amíg ezt meg nem tanuljuk, továbbra is szükségünk van a betegségre."

Ha egy ember tette ellenkezik saját belső hitrendszerével, akkor fizikai énjét tudattalanul betegséggel bünteti. Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, és nem csak kívülről várjuk a megoldást, akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely a javunkat szolgálja. Egy tanító, aki segít, ha készek vagyunk tanulni. Kényelmesebb persze csak a tüneteket kezelni gyógyszerekkel vagy egyéb módon, de ettől a problémát kiváltó valódi ok nem fog megszűnni, és később újra előtör valahol. Az egészség igazi útja a helyes önismeret, a pozitív gondolkodás, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben.

 Azzal, hogy megfigyeljük, milyen esemény vagy hatás következtében, melyik testrészünkön jelenik meg a megbetegedés, azt is megállapíthatjuk, hogy miről szól az üzenete, hiszen minden testi tünetnek megvan a maga jelentése. Szervezetünk ugyanis mindig jelez, ha valami nincs rendben. Betegségeink tehát egyúttal arra is felhívják figyelmünket, hogy lelki úton honnan erednek, vagyis mi az, amit magunkban helyre kell tennünk. Csak meg kell tanulnunk olvasni ezekből a jelekből.

Néhány betegség, testrész szimbolikus jelentése:

Agyalapi mirigy - Irányítóközpont (mások irányítanak).
Ajakrák - Lenyelt sérelmek, mások hibáztatása.
Alhasi görcsök - Félelem, bizonytalanság.
Alkoholizmus - Talajvesztettség, értéktelenség tudata. Lelkiismeret furdalás. Az Én elutasítása.

Allergia - Fél, hogy. Lemondás a hatalomról. Kire vagyok allergiás? Teremtő elementálok fel nem ismerése.
Angolkór - Érzelmi alultápláltság. Szeretet és biztonság hiánya.
Aranyér - Múltból átmentett harag. Zavarok az elengedésben. Leterheltség, aggódás a határidők miatt.
Ágybavizelés - Rettegés az egyik szülőtől (lehet karmikus emlékkép).
Ájulás - Félelem. Erőt meghaladó feladat. Nem akarok tudomást venni a külvilágról, ez nekem már sok (védelem).
Állkapocs problémái - Harag, neheztelés, bosszúvágy, agresszivitás.
Álmatlanság - Félelem, nyugtalanság, bűntudat. Félelem a szellemvilágtól.

Balesetek - Magatehetetlenség, kitörni vágyás, agresszivitás.
Belek - Szükségtelen elengedése, illetve el nem engedése.
Boka - Mozgékonyság, irányváltoztatás képessége.
Bőr - Az egyéniség védőburka. Elfolytott harag. Fenyegetettség érzete. Érzelmi állapot visszatükröződése.
Bőrkeményedés - Merev nézetek, állandó rettegés.
Bőrkérgesedés - Védőpáncél növesztése a bántó ingerek ellen.
Bőrpigmenthiány - Vitiligo - Kötődés hiánya, kitaszítottság.
Bright kor - Gennyes vesegyulladás - Alacsony önérték, állandó kudarc veszteség érzete.

Candidiázis - Gombás megbetegedés - Szétszórtság, harag. Bizalmatlanság mások irányában, de közben vágy az emberi kapcsolatokra.
Ceilulitis - Kötőszövetgyulladás - Megrekedés gyermekkori traumánai. Ragaszkodás a múlt fájó emlékéhez. Rettegés az önállóság.
Cukorbaj - Visszafogottság, mély fájdalom, szeretethiány, sóvárgás a múlt emlékei iránt. Pl. szép lehetett volna, ha.
Csalánkiütés - titkos félelmek, a dolgok eltúlzása.
Csecsemőkori asztma - rettegés az élettől. Nem jó itt lenni.
Csecsemőmirigy - Az élet veszélyes. Mindenki ellenem van.
Csípő - Döntő pillanatban az egyén fél lépni.
Csomók - Neheztelés, kudarcélmény, lelkifurdalás
Csontok: Törés - Lázadás a halalom ellen.
Deformitás: Szellemi túlfeszítettség, rugalmatlanság.
Csontvelőgyulladás - Harag, csalódás az életben. Támasznélküliség.
Csorgó orr - Elfojtott sírás, tehetetlenségérzet.
Csukló - Lendület és fesztelenség.

Dadogás - Önkifejezés hiánya. Nem szabad sírni. Bizonytalanságérzet. Nem veleszületett dadogásról van itt szó.
Daganat-tumor - Önfejűség, merev gondolkodás, helytelen programozás
Méghdaganat, cista - Nemiségben esett csorba.
Duzzanat - Merev gondolkodás, régi fájdalmak cipelése.

Ekcéma - Kibékíthetetlen ellentétek, érzelmi kifakadások hiánya.
Elmebaj - Menekülés a családból. Eltávolodás a valóságtól. Elkülönülés. Nem veleszületett elmebajról van szó.
Emlékezetkihagyás: Amnézia - Félelem, menekülés az élettől, akaratgyengeség.
Epekőbántalom - Keserűség, keménység, büszkeség, rosszallás.
Epilepszia- Üldözöttség, belső küzdelem, önpusztító erők.
Égési sérülések - Harag, lángoló gyűlölet, heves indulatok.
Émelygés, hányinger - Egy gondolat, egy élmény elutasítása. Félelem.
Érelmeszesedés - Ellenállás, feszültség, szűklátókörűség, elfordulás az értékektől.
Étvágy - saját érzelmek megvetése. Biztonságvágy.
Beteges éhség - Az élet veszélyes, félelem, fenyegetettség.

Fehérfolyás - A férfiak kihasználják a nőket. Egy partner ellen irányuló harag.
Fejfájás - Kemény önkritika. Az én alábecsülése.
Fekély - Önbizalomhiány, emésztő gond.
ertőzés - Ingerültség, harag, bántalom.
Ficam - Harag ellenállás. Ragaszkodás a megszokott útirányhoz. Merevségből kimozdulni - felszólítás.
Fogak - Elhatározások. Rágódás a helyzetek miatt. Fontos döntések halogatása. Képtelen az átgondolásra és határozásra.
Frigiditás - A nemi örömök elítélése, megtagadása. Érzéketlen partner.
Fulladásos roham - Az élet veszélyes. Megrekedés a gyermekkornál.
Fül: Fülcsengés - Az őrangyal figyelmeztetése.
Zúgás : nem a belső hangra figyelek.
Fájás: Ne kelljen hallani.

Gerincoszlop - Az élet hajlékony tartóoszlopa.
Gerincoszlop görbülése - Merevség, kitartás a régi elképzelések mellett. Akaratgyengeség, hitehagyottság.
Gégehurut - Nem meri felemelni a hangját. Dühében szóhoz sem jut. Neheztel a hatalomra.
Golyva - Strúma - Áldozat, kudarcok, kielégületlenség (megértés hiánya). Elég volt a bántalmakból.
Görcsök - Görcsös ragaszkodás, feszültség, aggódás, megragadás.
Gyermekkori betegségek - Gyógyszer, kábítószer-függőség. Menekülés az én elől. Önszeretet hiánya.
Gyomor bántalmai - Rettegés az ismeretlentől. Alkalmatlanság az új átlényegítésre.
Fekély - Önbizalomhiány. Mások kedvébe próbálj járni.
Égés - Önmarcangolás, aggódás, félelem (maró).
Hurut - Örökös bizonytalanság. Leépülés érzete.
Rontás - Rettegés, mohóság, irigység, szorongás.
Hascsikarás - A környezetben mindenki ingerült és bántóan viselkedik.
Hasmenés - Elutasítás, kapkodás.
Hasnyálmirigy Az élet édessége.
Felsőrész - Érzelmi háttér hiánya, szeretet elfojtása, hiánya, - jövőt szimbolizálja.
Közép - Bűntudat, múlt terhei, az élet terhes - jelen.
Alsórész - Bizonytalan anyagi háttér - derék - múlt.
Hepatitisz - Ellenállás a változásra, félelem, harag, gyűlölet, düh.
Hidegrázás - Szellemi beszűkülés. Visszahúzódás. Hagyjatok békén.
Húgyhólyag panaszai - Ragaszkodás idejétmúlt nézetekhez, szorongás érzelmi beszűkülés, érzelmek visszatartása.
Hörghurut - Elmérgesedett családi légkör. Heves viták. Olykor túl nagy a csend.

Idegek - Kapcsolat a külvilággal. Információcsere.
Idegesség - Lázas kapkodás, bizonytalanság, aggódás, erőfeszítés, félelem.
Idegösszeomlás - Túlzott Én központúság.
Impotencia - Kényszer a bizonyításra, bűntudat, feszültség, előítéletek, gyűlölet egy korábbi partner ellen.
Influenza - Tömeghisztéria, befolyásolhatóság.
Isiász - Képmutatás, rettegés a jövőtől, anyagiak miatti félelem.
Izületek - Az élet fordulópontjait és a könnyed váltást jelképezi.
Reuma - egy izületre terjed ki - Elnyomottság, becsapottság érzete, a körülmények ócsárolása.
Ujjakra, vagy több izületre terjed ki: Büntetni, visszavágni. Szemrehányás, kifosztottság.
Ujjak: Hüvelyk - Intellektus, aggódás.
Mutató - Ego, félelem.
Középső - Harag, nemiség.
Gyűrűs - Bánat.
Kisujj - Család, színlelés.

Kar - Képesség az élmények befogadására.
Kelés - Harag, forrongás, háborgó indulatok.
Kéz - Tart és kezel. Megmarkol, szorít, megragad, elenged, simogat, odavág.
Klimax - Félelem a nőiesség elvesztésétől, az öregedéstől. Önbizalom hanyatlása.
Koleszterin - Az öröm csatornái elzáródnak, félelem az öröm elfogadásától.
Kóros étvágytalanság - Az élet megtagadása, szorongás, önutálat.
Könyök - Irányváltoztatás. Új élmények befogadása.
Köröm Bizonytalanság, védelem.
Köröm rágása - Önemésztés, gyermeki dac.
Köszvény - Uralkodási vágy, türelmetlenség, harag.
Kötőhártya-gyulladás - Harag, csalódottság az életben látottak miatt.
Kövérség - Védőpajzs. Önvédelem, túlérzékenység.

 Láb: comb - Ragaszkodás koragyermekkori traumához.
Lábszár - Rettegés a jövőtől az előrehaladás megtagadása.
Lábfej - Önmagunk, az élet és a többiek megértése. Rettegés a jövőhtől, megfenekléstől.
Láz, hőemelkedés - Izzó harag.
Leukémia - Az élet befogadásának képtelensége. Belső gyötrődés, önkínzás, kétségbeesés.
Légzés - Az élet befogadásának képessége.

 Mandulagyulladás - Félelem elfojtott érzelmek és ambíciók, önkifejezés hiánya.
Máj - A harag és alacsonyabb rendű érzelmek székhelye.
Máj Betegségei - Örökös panaszkodás. Állandóan hibát keres magában és tetteivel igazolja azt.
Meddőség - Nincs belső igény az anyaságra, vagy félelem az élet természetes menetétől.
Mell ciszta - Túldédelgetés, gondoskodás.
Csomók - Basáskodó magatartás.
Feszülés - Táplálék megvonása.
Melléküregek - Egy szeretett személy bosszúságot okoz.
Mellékvese - Kishitűség, önhanyagolás, szorongás.
Menstruáció előtti zavarok - Saját hatalom átruházása a külvilágra. Idegenkedés a női test folyamataitól.
Menstruációs zavarok - Nőiesség elutasítása, bűntudat, rettegés.
Merev nyak - Egyoldalú felfogás, hajlíthatatlanság.
Migrén - Kitörési vágy. Ellenállás az élet természetes menetének, szexualitás keltette szorongások. Fejben megélt szexualitás.

Nyirokmirigy gyulladás - Az élet lekicsinylése, mások hibáztatása, áthárítás. Beteges önkritika. A beteg hozzáállása mindenhez. "Hát nem borzasztó?"
Mozgásbetegség - Rettegés az események fölötti uralom elvesztésétől.

Narkolepszia - alvás kényszer - Elhárítás, rettegés. Menekül a feladatok és körülmények elől.
Nátha - Zavarodottság, sok minden zajlik egyszerre. Érzelmi zaklatottság, kisebb sérelmek.
Nyak panaszai: Önfejűség, hajlíthatatlanság.
Nyáktömlő gyulladás - Elfojtott harag.
Nyírok betegségei - Figyelmeztető jel. Az elmét ismét az élet legfőbb dolgai, a szeretet és a boldogság felé kell fordítani.

 Orr vérzése - igény a megbecsülésre. Esdeklés a szeretetért.
Orr polip - nem kívánt gyermek, veszekedések.
Ödéma - Nem akarok valakit, vagy valamit elbocsátani.

 Pajzsmirigy - Sértődöttség. Soha nem tehetem azt, amit akarok. Mikor kerülök sorra?
Petefészek - A teremtés kiindulópontja. Kreativitás.
Pikkelysömör - Félelem a megbántástól. Az érzékek és a szellem eltompítása, érzések elfojtása.
Porckorongsérv - Talajvesztettség, határozatlanság, döntésképtelenség.

 Rák - Mély sebek Neheztelés régi sérelmek miatt. Titkos bánat emészti a testet. Gyűlölet, kétségbeesés.
Reuma - Tehetetlenségérzet, szeretethiány, keserűség, neheztelés.

 Sclerosis multiplex - Merevedett gondolkodás. Keményszívűség, vasakarat, hajlíthatatlanság.
Sérv - Megszakadt kapcsolatok, nyomasztó gondok, túleröltetés. Félreértelmezett önkifejezés.

Szaruhártya gyulladása - Engesztelhetetlen harag.
Száj betegségei: Megingathatatlan nézetek, merev gondolkodás, zárt világkép.
Szem betegségei - nem szívesen látja, ami életében végbemegy.
Gyermekeknél: Rövidlátás - A jövőkép bizonytalan
Távollátás - Rettegés a jelentől.
Összetérő kancsalítás - Nem akar szembesülni a külvilággal, önellentmondás.
Szemtengelyferdülés - Fél szembesülni önmagával.
Széttartó kancsalítás - Nem mer szembenézni a jelennel.
Szürkehályog - Képtelen boldogan előretekinteni.
Retina leszakadás - az anyag eltereli a szellemtől a figyelmet.
Zöldhályog - Engesztelhetetlenség. Régi sérelmek okozta feszültség túlnyomása.
Szédülés - Csapongás, szétszórtság, szemlélődés elutasítása. Külső ingerek elutasítása.
Székrekedés - Ragaszkodás az idejét múlt nézetekhez, megragadás a múltban, fösvénység.
Szélgörcs - Szorongás, megemészthetetlen gondolatok, érzelmi túltelítettség.
Szív - Szeretet és biztonság középpontja.
Szív betegségei - érzelmi válság, örömtelenség. A szív megkeményedik, hajlam a stresszre.
Szívroham - a pénz utáni hajsza kiszorítja a szívből az örömöt.
Szívkoszorúér trombózis - Magányérzet, riadtság, kisebbségérzés, önmarcangolás, kishitűség.
Szívszorítás - Talajvesztettség, meginog az életbe vetett hit.

Térd panaszai - Önfejűség, önteltség, hajthatatlanság, félelem, rugalmatlanság. Alázat hiánya.
Torok betegségei - elfojtott harag, önkifejezés hiánya, ellenállás a változásnak, az egyén képtelen szót emelni önmagáért.
Tuberkulózis - Önzés sorvasztja a testet. Birtokolni vágyás. Kegyetlen gondolatok, bosszúvágy.
Tüdő betegségei - Búskomorság, bánat, félelem az élet befogadásától. Nem érzi méltónak magát a teljes életre.
Tüdőgyulladás - Újra és újra fellépet sebek, letargia.
Tüdőtágulás - Érdemtelenül élni nem lehet. Félelem az élet befogadásától.

 / Kurt Tepperwein/
(Kép és forrás: Facebook, Angéla Gili)

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Recept: Császármorzsa boszi módra

A múltkor, amikor anyuéknál sütöttem arilepényt (recept itt), az utolsó darabhoz tettem még vizet, kicsit sokat, és nem sikerült megfordítanom a serpenyőben, "összetört". Kaját nem dobunk ki, így az egészet a fa lapáttal összeaprítottam, megsütöttük, és készen volt a császármorzsa boszi módra. :)
 
Tehát ha az arilepényt nem palacsintaként sütjük meg, hanaem a lapáttal kis sülés után darabokra szabdaljuk, kitűnő császármorzsa válik belőle. :)

Turbózni lehet persze vaníliával, kis mazsolával, vagy ki hogy szereti.

A csodaserpenyőm

 
Sokan kérdezték már, milyen is a csodaserpenyőm.
Vajon ilyen?
 
(wsteleshop.hu)
 
Vagy ilyen?
 
(arbazar.hu)
 
Esetleg ilyen?
 
(topshop.hu)
 
Eryka kérésére itt a sztori:
 
Novemberben lesz két éve, hogy ide költöztem. Hirtelen egyszemélyes lett a háztartásom, roppant minimális konyhai eszközzel. Egy kanál, egy tányér, pohár, bögre, két kis lábos. Se egy hajszárító, se mosógép, se vasaló... Tudtam, hogy kell még pár dolog, a konyhába is, példának okáért egy serpenyő. Ha elmentem egy konyhafelszerelési cuccokat is árusító bolt előtt, a kirakatot minimum megnéztem, de sokszor be is mentem, hátha... Persze vannak serpenyők, egyik hiperszuperebb mint a másik, csakhogy nekem nagyon nem mindegy, mi mennyibe kerül.
Egyik hétvégén bekeveredtem Pécsre, és éreztem, hogy csak a lábaimra kell hagyatkozni, mert oda fognak vinni Steffihez. Mentem a kis kosarammal a polcok között, aztán megálltam egy táblánál, amin az állt: KIÁRUSÍTÁS. Csak néztem, mit keresek én itt, amikor megláttam Steffit. Ott kucorgott a fém rácsos kirakodás bal felső sarkában. Megfogtam: roppant könnyű és jó a fogása. Megfordítottam, ahol szégyenlősen mosolygott rám a "made in china" felirat. Átsimítottam a belsejét: makulátlan. Kívül amikor néztem, Steff megint elpirult, mert 2 apró pontban le volt pattogva róla a zománc. De nekem nem volt kérdéses: együtt mentünk haza.
600 Ft-ért enyém a földkerekség egyik legszuperebb serpenyője, amibe lassan 2 éve mindenféle zsiradék nélkül sütöm a kenyeret, a húst, párolom a zöldséget, készítem a tükörtojást.
Neki is nagy mértékben köszönhetem az alakulásomat. :)


 

Recept: Tortilla

Hozzávalók (4 főre, vagy 1 főre több napra):
 
(Ha megveszek, se találom a sajátomról a fotót, de azért teszek egyet ide.)
 
 • 15 dkg liszt
 • 15 dkg CH csökkentett liszt
 • 4 evőkanál oliva olaj
 • 1/2 csomag sütőpor
 • langyos víz (kb. 3 dl)
 • 1 kk só.

Készítés:
 1. A lisztet, az olajat, a sót és a sütőport egy tálba tesszük.
 2. A vizet fokozatosan hozzá adagolva lágy tésztát gyúrunk.
 3. Lefedjük és 15 percet pihentetjük.
 4. Kb. 10-12 gombócot formálunk belőle és bőségesen meglisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. A serpenyő méretéhez is igazíthatjuk a méretet, de én sokszor négyzetekre/téglalapokra vágom, így kenyér helyett is ehető és szendvicset is könnyebb belőle készíteni.
 5. A csodaserpenyőmben zsiradék nélkül szoktam sütni, nagy lángon. Ha elkezd hólyagosodni a tészta, akkor kell megfordítani. Nagyon gyorsan sül, érdemes odafigyelni, mert könnyen megég.
 6. Érdemes alufóliával lefedni vagy zacskóba tenni az elkészült darabokat, különben megkeményednek.

Hús-vér motiváció 11

Sokszor hallom: nekem könnyű. Oké, mondják csak, széles a hátam (és izmosodik!).
De akkor tessék, kérem, ide figyelni, de most nagyon!
R., akit a képeken látni, feleség. Eddig oké, ugye?
R. anyuka. Rendben, nemde?
És akkor most tessék kapaszkodni: R.-nak öt (5) gyermeke van!!!
Idén év eleje óta figyelem R.-t, és már attól izomlázam van, hogy emelgetem a kalapomat előtte, ugyanis ő 15 hónapja gondolt egyet, és eldöntötte: márpedig ő lefogy. Csendben végzi az edzéseket, a Harcosok étrendje szerint eszik, mindezt öt gyerkőc, férj, család mellett! Számomra ő egy ász motiváció, mert a csodaszép családja mellett ezt megcsinálni a szememben egy hatalmas dolog! Öt gyerkőc! Nem tudom, hogy csinálja, mert nekem sokszor egymagamra sem jut időm, de csinálja!
És a képek rendesen önmagukért beszélnek.
15 hónap, minusz 27 kiló.
És szerintem minusz 15 év. :)
Kedves kételkedők, kifogást keresők: erre varrjatok gombot! :)