2018. október 14., vasárnap

Őrség 5/2.: tavak, túrák

1. nap itt
2. nap itt
3. nap itt
4. nap itt
Őrség 5/1.: Velemér itt

A meseházikó körül:






Vadása-tó






















Borostyán-tó:

Őriszentpétertől Zala megye felé, majdnem Zalalövőn kanyarodik balra az út. A főúttól a tóig minősíthetetlen útszakasz, én legközelebb a főútnál megállnék és besétálnék, sajnáltam az autómat...
























Őrség 5/1.: Velemér

Érdemes közel lenni a földhöz, nem elfelejteni, hogy te is része vagy annak. Ha lehajolsz, esetleg megszúr egy tövis, ha átmégy a patakon, vizes, iszapos leszel. Nem baj, élsz.

Cseh Tamás

1. nap itt
2. nap itt
3. nap itt
4. nap itt

Tavaly is, első élményként is lenyűgöző, idén is, másodszorra is mesés. A belépő még mindig 300 Ft, még mindig jár hozzá egy képeslap és a néni, ahogy tavaly is, idén is lelkesen mesél a templomról, a faluról.
















Velemér: Varga Géza: Cserépmadár Szállás, Csinyálóház, Múzeum

Magyarszombatfa felől Velemérre érve az első lehajtón a falu felé tábla jelzi. Kavicsos úton felkanyarogva egy újabb őrségi mesevilágba csöppenünk. A tercia magánkézben van, két fantasztikusan szép szálláshellyel és egy múzeummal, ahol a sok cserépedény, fazekas mű közt sok-sok régi, egyedi jeles tetőcserepet láthatunk. Varga Géza sok könyvet is írt, hatalmas tudást, ismeretet halmozott fel a székely rovásírásról is, készségesen, szívvel mutatja be a sajátkezűleg felújított épületeket a (szálláshelyeket) és a kicsi, de gyönyörű múzeumot. Belépő nincs, adományt elfogad. Könyvei a helyszínen megvásárolhatók.














A múzeum: