2019. október 29., kedd

Kedd- Románia: tordai sóbánya, Rekiceli vízesés

1. nap itt
2. nap itt
3. nap itt

Úgy ébredtem, hogy nem volt szinte egy porcikám sem, ami ne sajgott volna a tegnapi túra után. 😁 És úgy ébredtem, mint otthon az óraátállítás előtt. Mert hogy ugye itt is lett az óra átállítva, de pont az otthoni átállítatlan időre, így gyakorlatilag nyertem egy hetet az óraátállítás mizéria miatti bioritmuszavar előtt.

Ez a hely, a szállás gyönyörű. Nincs utcai világítás, itt aztán ha sötét van, akkor olyan sötét van, hogy az ember szó szerint az orráig sem lát. Autó elvétve. És csönd van. Csönd. Csak az épület mögötti patak csobogását hallani és a körülöttünk lévő erdőben az állatok lépteit az avarban. A szállásadók nagyon kedvesek, angolul-németül megy a kommunikáció. Az ételeket a háziasszony készíti, és úgy főz, hogy bármelyik szállodában megállná a helyét. A reggelik olyan bőségesek -minden frissen készül-, és olyan laktatóak, hogy az ebéd egyáltalán nem hiányzik. Ha reggel megmondod, mit kérsz vacsorára és hány órára, pontosan akkorra ott gőzölög előtted a finomabbnál finomabb étel. Megkóstoltam már kétféle román sört, a Ciuc (csuk) és a temesvári sör is nagyon-nagyon finom. A szállás teljesen családias, a szoba gyönyörű, csupa fa, szőtt textil, természetes anyag. Fűtés csak este van és meleg víz is, és ez így teljesen oké.

Vasárnap és hétfőn még csodaszép, napos volt az idő, ma reggel már esett, viszont nem volt annyira hideg, mint tegnap, akkor bizony rendesen be volt fagyva az autó és olyan fehér volt a táj, mintha havazott volna.

Ma tordai sóbánya. Megközelíteni terepjáróval jobb lett volna. A belépő 40 lei (szorozz kb 73-mal). Ezért konkrétan be lehetett menni a központi terembe. Minden más (tárnák, csónakázó tó...) zárva volt.

13 emelet lépcsőzés le (csak 200 lépcső), lift egyébként van, ha hajlandó vagy 1 órát sorba állni, a végén ugyanennyi lépcső fel.





Lehet óriáskerekezni bent (5 lei, ez egy kávé ára).




Késő délután kis túra a havasrekettyei vízeséshez (Rekiceli vízesés), ez a szállástól kb. 20 km-re van. Szuper minőségű út visz fel a hegyre, igazi mesébe illő a táj, az út felfelé egyébként egy piros kör jelzésű túraútvonal. És állítom: többet ér, mint a sóbánya.












A vízesés 1000 méter magasságban található, magassága 30 méter, a víz két lépcsőzeten keresztül jut el a vízesés felső részéből az alsóba. A vízesés alján egy 10 méter széles meder található, melyből aztán a víz tovább kígyózik lefele patakként a faluig.

A vízesés a környék egyik látványosságának számít, melyet minden évszakban látogatnak. Télen főleg a jégmászók számára közkedvelt célpont, mivel a befagyott víz kiváló pályaként szolgál számukra.

A legenda szerint egy menyasszony leesett a meredek sziklákról és szörnyethalt, ellenben a fátyla fennakadt egy sziklán. A násznép ott megsiratta őt, és könnyükből keletkezett a vízesés. Azonban a nevét valószínűleg annak köszönheti, hogy formája hasonlít a menyasszonyi fátylakhoz, és a vize fehéren pompázik főleg a felső lépcsőzete felett. forrás





Napi étek:



R: 2 szelet belül sonkás palacsintaszerű izé, szalámi, tojás, sajt, zöldség, desszert: lekváros kenyér
T: -
E: 1 szendvics
U: 1 szendvics, mogyi
V: leves


43. heti összefoglaló

Hétfő, kedd munka. Szerdán házimunka, gyors Hőgyész és dobozolás 3 napra.


Csütörtök, péntek munka és rendhagyó dobozolás egy hétre.


Szombaton indulás. Debrecen → Casa din vale.



Vasárnap Indulás tovább Debrecenből Romániába.


A reggeli és a vacsora adott volt, az ebédet kihagytam, napközben mogyoró, alma, fehérjeszelet ment általában.

A mozgás a héten főleg gyaloglás volt, az sem sok, még mindig köhögök. 32 km a héten, 1718km van idén.


Dobozolós gyűjtemény bejegyzés itt.

1. hét összefoglaló itt
2. hét összefoglaló itt
3. hét összefoglaló itt
4. hét összefoglaló itt
5. hét összefoglaló itt
6. hét összefoglaló itt
7. hét összefoglaló itt
8. hét összefoglaló itt
9. hét összefoglaló itt
10. hét összefoglaló itt
11. hét összefoglaló itt
12-13. hét -
14. hét itt
15-16. hét -
17. hét itt
18. hét -
19. hét itt
20. hét itt
21. hét itt
22-23. hét -
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Itt kezdtem ezt a fajta dobozolást.
24. hét itt
25. hét itt
26. heti összefoglaló itt
27. heti összefoglaló itt
28. heti összefoglaló itt
29. heti összefoglaló itt
30. heti összefoglaló itt
31. heti összefoglaló itt
32. heti összefoglaló itt
33. heti összefoglaló itt
34. heti összefoglaló itt
35. heti összefoglaló itt
36. heti összefoglaló itt
37. heti összefoglaló itt
38. heti összefoglaló itt
39. heti összefoglaló itt
40. heti összefoglaló itt
41. heti összefoglaló itt
42. heti összefoglaló itt