2016. február 2., kedd

Bölcs


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Ketogén étrend: amit ne egyél

Ketogén étrend: Hogyan kezdjem? itt

Ketózis itt

Ketogén étrend: alapok itt

Segítség a Keto kalkulátor használatához itt

Ketogén étrend: alapanyagok itt

Keto kalkulátor itt

Keto: ajánlott és nem ajánlott édesítőszerek itt




Megint csak nem fogok fejtegetésekbe, orvosi háttérmagyarázatokba, szakszavakkal sem bombázok senkit. Az alább leírt tiltott/nem ajánlott ételeket kezdőként elhagyhatod egyszerre is, de fokozatosan is kiiktathatod az étrendedből. Megint csak saját tapasztalataimról tudok beszámolni. És megint leírom, hogy akinek bármilyen betegsége van, ne vágjon bele ebbe az étrendbe fejetlenül és kevés információval, hanem konzultáljon az orvosával!


Mivel a ketogén étrendben alacsony a szénhidrátbevitel (napi maximum 50g), a sok szénhidrátot tartalmazó ételeket jó kerülni.

Emellett a minél kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása ajánlott, tehát nem jók a kész-, félkész, boltban kapható termékek, olvasni jó a címkéket, ha pl. egy szalámi nem csak húst és fűszereket tartalmaz, akkor az már nem jó választás.



Cukor: ne!

Cukrot (répacukor, kókuszcukor, nádcukor...) ne fogyasszunk, se cukrozott ételeket. Cseles az élelmiszeripar, szinte mindenben találunk cukrot, glükózt, fruktózt, még a kolbászban, szalámikban is. Érdemes olvasni az ételek összetevőit.

(Az édesítőszerek használata kérdéses, mivel a legtöbb mesterséges anyag, vagy cukortartalmú (méz), nem ajánlott, de nem is tiltott.)

Gabonák: ne!

Gabona és abból készült lisztek: búza, tönkölybúza, árpa, rozs, zab... A gabonából készült termékeket sem fogyasztjuk: prézli, kenyér, kifli, zsemle, egyéb pékáruk, sütemények, fornetti...
Jómagam nem ajánlom a gluténmentes késztermékeket sem. Tele van a legtöbb mindenféle kemikáliával, adalékanyaggal.

Tejtermékek: nem mind ajánlott!

A ketogén étrendnek több irányzata van. Van, ahol tiltott mindenféle tejtermék. Van, ahol néhány engedélyezett. Amit nem fogyasztok: tej, joghurt, túró, kefír. Kis mennyiségben fogyasztom: sajt, vaj, tejszín.

Gyümölcsök: ne!

A gyümölcsök ugyan természetes formában, de cukrot tartalmaznak. Ketogén étrendben leginkább hanyagoljuk, vagy a a bogyós változatokat használjuk (áfonya).

Magvak, maglisztek

Nem tartoznak a ketogén étrend alap élelmiszerei közé, fogyáshoz nem ajánlom. Mivel én már nem akarok fogyni, fogyasztok maglisztből készült (saját sütésű) kenyeret, olykor magvakat is.

Alkohol: ne!

Koffein

Jobb elhagyni. Ha nem megy, reggel egy koffeines kávé belefér. Aztán ha nagyon kell, jöhet a koffeinmentes.

Étteremben

A köret (tészták, rizs, krumpli...) elhagyásával megoldható a rendelés. Sült hús/hal salátával (öntet nélkül) jó választás lehet.



Keto motiváció:

LCHF: Susan itt

LCHF: Kat itt

LCHF: Amanda itt

LCHF: Fatima itt


LCHF: Frida itt



LCHF: Lindha itt


LCHF: Lisa itt

LCHF: Christine Cronau itt



LCHF story: Maria Emmerich itt
LCHF sztori: Rheanna itt




Derek sztorija itt

Telaine története itt

Tony története itt

LCHF story: Zuzka itt

Egy házaspár története itt
Csak a cukor elhagyásával mennyi változás! itt

Egy idősebb házaspár története itt


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha